BRŽE I EFIKASNIJE

Nove metode odobrene: PCR ide u zaborav, OVI testovi za pola sata otkrivaju koronu i koštaju 500 dinara

Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila prvi antigen test koji može brzo da otkrije koronavirus

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Printscreen/Youtube

Testove, koji izgledaju kao test na trudnoću, sa dve plave linije koje prikazaju pozitivan rezultat, “tumačiće” zdravstveni radnici

PCR je do sada najpouzdaniji način da se otkrije prisustvo koronavirusa, a nova vrsta testova dobila je širu primenu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Još u maju je Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila prvi antigen test koji može brzo da otkrije da li je osoba zaražena koronavirusom. Reč je o testu koji izgleda kao nonaj za trudnoću, a za razliku od uobičajenih metoda otkrivanja prisustva virusa SARS-CoV-2, ovaj otkriva infekciju izuzetno brzo!

Krizni štab IZDAO SAOPŠTENJE: Evo kakva je epidemiološka situacija i kako Srbi treba da se ponašaju 

Do sada najpouzdaniji način za otkrivanje prisustva koron avirusa jeste PCR, dok antigenska dijagnostika deluje tako što otkriva fragmente virusa u uzorku i ti na licu mesta, u roku od 15 do 30 minuta.

Kako najavljuje “The Guardian”, ovi testovi će se uskoro naći u primeni širom sveta, a naučnici se nadaju da će vreme koje će uštedeti na dijagnostiku, biti ključno u spasavanju života i za usporavanje pandemije.

Najnovija vest jeste da će 120 miliona ovih brzih antigen testova biti isporučeno zemljama niskog i srednjeg standarda po ceni od 5 dolara (oko 500 din), a možda čak i manje.

Testove, koji izgledaju kao test na trudnoću, sa dve plave linije koje prikazaju pozitivan rezultat, “tumačiće” zdravstveni radnici.

Za sada su u opricaju dve vrste ovakvih testova, jedan je hitno odobrila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a očekuje se da će i drugi uskoro dobiti odobrenje.

Jedna od glavnih prednosti antigen testa je brzina testa, koja može dati rezultate za nekoliko minuta”.



Izvor: Mondo

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar