Japanci otkrivaju tajnu DUGOVEČNOSTI: 6 zlatnih PRAVILA za srećan život

Sa razlogom spadaju u ljude sa najdužim životnim vekom, pa je razumljivo zašto mnogi žele da znaju koja je njihova tajna

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/ jcomp

Živeti dugo i biti srećan, okružen onima koje volimo i koji vole nas, želja je većini ljudi.

I zaista, ima  li šta lepše?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, na to koliko ćemo dugo živeti utiču brojni faktori, genetika, ishrana, ali i druge stvari.

Japanci spadaju, sa razlogom, u najdugovečnije ljude na svetu, pa je razumljivo zašto mnogi žele da znaju koja je njihova tajna.

Foto/Pixabay.com/ louis papaspyrou

Tradicionalna japanska ishrana je uravnotežena i zdrava

Sa razlogom stručnjaci insistiraju na zdravoj ishrani. Ne – grickalicama i brzoj hrani. Da – vlaknima, povrću.

Kako se navodi na portalu Bright Side, tipična japanska dijeta bogata je žitaricama i povrćem, ne jede se puno crvenog mesa, kao u SAD ili u zapadnoj Europi. Crveno meso ima više holesterola od ribe, što povećava rizik za oboljenja srca, srčani i moždani udar.

Japanci takođe ne jedu ni mnogo mlečnih proizvoda (koje povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa).

Joše jedan koristan trik su i porcije. Naime, oni jedu iz malih tanjira, a umesto kafe piju zeleni čaj koji je, kako je već mnogo puta dokazano, pun antioksidanasa.

Foto: Freepik.com/ marymarkevich

Porodica je bitna

Japanci provode mnogo vremena sa porodicom. To im je izuzetno važno.

Briga o starijim članovima porodice i pomoć oko kuće još uvek su deo tradicije. U Japanu i danas postoje višegeneracijske porodice, što može biti dobar podsticaj za starije članove porodice da očuvaju psihološko zdravlje, jer mogu uživati u vremenu sa svojom porodicom.

Foto:Pixabay/sasint

Ikigai: Imati razlog za buđenje baš svaki dan

Ikigai bukvalno znači “razlog postojanja”. Dakle, poenta je da nađete svoju svrhu postojanja. Ovaj koncept nastao je u Japanu i godinama stiče sve veću popularnost u celom svetu.

Japanski psiholog Mičiko Kumano opisuje ikigai kao posvećivanje stvarima u kojima uživamo i dajemo nam osećaj postignuća i ispunjenosti.

Istraživači sa Univerziteta Tohoku otkrili su da ljudi koji poznaju i bave se ikigaijem mogu imati manji rizik od srčanih bolesti, pored dugog života.

Foto: Freepik/ Freepik

Čistoća je pola zdravlja

Verovatno ste već imali priliku da vidite na internetu u različitim videima decu u japanskim školama, kako vredno čiste učionice posle nastave. Deca se od malih nogu uče čistoći, te su Japanci, sa razlogom među najčistijim nacijama na svetu.

Nažalost, pandemija nas je primorala da češće peremo ruke i vodimo računa o higijeni, što nije svuda bio slučaj, dok je kod Japanaca to nešto sasvim normalno i uobičajeno, baš kao što i treba.

I ne samo čišćenje. Bitno je da je prostor u kome živite uredan. Dokazano je u brojnim studijama koliko to utiče na psihu.

Foto: Freepik/jcomp

Metoda “hara hachi bu” protiv prejedanja

Hara Hači bu, deo je Konfučijeve filozofije, koja uči da treba prestati jesti kad ste zadovoljili otprilike 80 posto potreba. Autori te teorije sugerišu da se ograničavanjem kalorija koje unosimo u organizam može produžiti životni vek.

Aktivna šetnja i kretanje

Pored zdrave ishrane, bitna je i aktivnost. Mnogi Japanci, a posebno stariji ljudi, često pešače, voze bicikl. Kao prevozno sredstvo češće biraju voz umesto automobila, koji nisu preterano popularni u Japanu.



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar