Važno UPOZORENJE srpskog kardiologa svima koji su preležali koronu: Jednu stvar izbegavajte 3-6 meseci

"U slučaju tegoba trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Youtube/Printscreen

Profesor Medicinskog fakulteta, kardiolog Goran Milašinović preporučuje da dok se u potpunosti uticaj koronavirusa na srce ne definiše, osobe koje su ga preležale čuvaju svakog većeg fizičkog napora tri do šest meseci.

Milašinović za beogradski Nedeljnik kaže da se o uticaju virusa i stepena napada na kardiovaskularni sistem mnogo nagađa i malo zna, ali napominje da postoji na desetine studija koje govore o promenama na srčanom mišiću koje liče na “miokarditis” (neki izvori govore o preko 50 odsto obolelih od Covid-19).

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Dok se uticaj ovog koronavirusa ne definiše, razum nalaže da se osobe koje su prebolele kovid-19 čuvaju svakog većeg fizičkog napora (koji bi ubrzavao puls) tri do šest meseci, kakav je, inače, pristup miokarditisima, a u slučaju tegoba (zamor, ubrzan ili neujednačen puls u miru, nelagodnost ili bol u grudima, nedostatak vazduha pri manjim naporima), trebalo bi uraditi vanredni kardiološki pregled”, istakao je doktor Milašinović.

On je kazao da je aktuelna pandemija pokazala da u budućnosti treba obratiti pažnju na stanje javnog zdravstva, te naznačava da su sada stradali oni regioni sveta u kojima je javno zdravstvo “sistematski uništavano na račun privatnog”.

Prema rečima ovog stručnjaka, jedan od važnih elemenata u epidemiji, odnosno nakon nje, jeste “posttraumatski stresni sindrom”.

Očekuje se, navodi on, da će čak 20 odsto stanovništva imati ozbiljne psihološke probleme.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar