Gosti samo što nisu stigli, a voda nikako da se zaledi? Primenite ovaj TRIK za brzo dobijanje kockica leda

Ovo bi svi trebalo da znamo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay/Myriams-Fotos

Sigurno vam se više puta dogodilo da dok čekate goste, shvatite da nemate zaleđene kockice leda.

I onda znamo kako to funkcioniše. Brzom brzinom sipate vodu u posudu za led, gurnete je u friz, ali kockice nikako da dobiju na čvrstini.

A čini vam se da sati prolaze.

Vreme je da isprobate fenomen koji nosi naziv “Mpemba efekat”.

Za ovo otkriće je zaslužan student iz Tanzanije, Erasto Mpemba, koji je ovaj eksperiment dokazao još 1963. godine.

Tada je primetio da se sladoled koji je vruć brže zaledi od već rashlađenog, a svoje otkriće je objavio javnosti tek šest godina kasnije.

Tajna ovog trika je u toploj vodi.

Foto/PIxabay/Inactive_account_ID_249

Većina nas u posudu za led, mahinalno, sipa hladnu vodu, a to je greška. Treba da sipamo toplu vodu.

Koliko god zvučalo kontradiktorno, od tople vode će se, zapravo, brže napraviti led.

Iako nije u potpunosti jasno zbog čega se ovo događa, postoje dva moguća objašnjenja.

Prvi je da topla voda brže isparava, smanjuje joj se volumen i brže nastaje led.

Foto/Pixabay/PublicDomainPictures

Prema drugom, kada se koristi hladna voda, nastaje sloj koji se ponaša kao izolator i zaslužan je za sporije zamrzavanje, piše Country Living.

Ono što je, svakako, najbitnije jeste da je ovaj trik i više nego koristan da vodu brže pretvorite u kockice leda, a da će samim tim i vaši gosti kraće čekati na osvežavajuć napitak bez kojeg leto ne možemo da zamislimo.

Depresija, nervoza, zamor… 4 vrste namirnica koje mogu da vam pokvare raspoloženje



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar