Štrudle su jedne od omiljenih poslastica već decenijama, a one sa makom su možda i najzanimljiviji izbor ako ste se namerili da napravite ovakav kolač.
Ranije nije moglo da prođe neko veće porodično okupljanje bez ove štrudle.
Ukoliko ste ljubitelj maka, ovaj jednostavan recept ćete sigurno praviti iznova i iznova.
Sastojci:
Za testo:
500 gr brašna
250 ml mleka
30 gr kvasca
1 jaje
1 žumance
50 gr šećera
50 gr otopljenog maslaca
Za fil:
500 gr maka
200 gr šećera
1,5 šolja mleka
1 jaje
Priprema:
Razmutite u mlakom mleku kvasac i šećer. Potom dodajte ostale sastojke za testo i umesite. Neka odstoji 20-ak minuta, a zatim podelite na 3 dela. Pomešajte mak i šećer da biste napravili fil. Zagrejte mleko skoro do ključanja. Iz nekoliko puta dodajte mleko u mak i šećer i dobro promešajte. Testo razvucite pa premažite filom i formirajte rolat. Obložite pleh pek papirom ili premažite uljem, pa stavite štrudlu, a onda je premažite umućenim jajetom. Stavite da se peče u rerni na 200 stepeni dok štrudla ne porumeni.
Komentari (0)