Otpale jabuke, jezgro i oljuštenu koru ne morate bacati: Napravite od njih jabukovo sirće, jednostavno i super zdravo

Jabukovo sirće je eliksir sa mnogo dokazanih zdravstvenih prednosti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Pixabay.com

Ako išta uspeva dobro u našoj klimi, onda su to jabuke, kojih ove godine ima baš dosta. Čak i u manje rodnim godinama, gomile otpalih jabuka propadaju po gradskim parkovima, dvorištima i voćnjacima, a idealne su za pravljenje jabukovače i/ili sirćeta, piše Guardian.

Jabukovo sirće je eliksir sa mnogo dokazanih zdravstvenih prednosti. Njegova popularnos učinila ga je skupim, a zapravo ga je veoma jeftino napraviti. Nije potrebna određena količina sastojaka kako biste ga proizveli – možete koristiti cele jabuke isečene na komade ili samo kožu i jezgra neprskanih jabuka (sačuvajte ih u zamrzivaču dok ne prikupite dovoljno) – kada skupite bar 200g jabuka, možete da počnete.

Prirodno jabukovo sirće

Pravljenje sopstvenog sirćeta je vrlo korisno: jedan izlazak u prirodu i nekoliko minuta rada mogu proizvesti sirćeta dovoljno za godinu dana. Ako koristite kožu i jezgra jabuka, koristite organsko ili neprskano voće, kako biste izbegli fungicide i pesticide, koji mogu da se koncentrišu u sirćetu.

  • 200g ili više jabuka, neprskanih ili organskih
  • 400ml vode na 200g jabuka
  • 2 kašike šećera na 200 g jabuka
  • 15ml sirovog sirćeta na 500ml ukupne smeše

Na svakih 200g jabuka izmerite 400ml vode i dve kašike šećera i mešajte dok se ne otopi.

Sipajte voće u mericu (ako jabuke nisu pokrivene vodom, dodajte još tečnosti), a zatim izračunajte ukupnu količinu u mililitrima. Dodajte 15ml jabukovog sirćeta na 500 ml vase sirćetne mešavine, a zatim je sipajte u sterilisanu teglu.

Jabuke pritisnite tako da ostanu potopljene, teglu prekrijte čistom krpom i ostavite na direktnoj sunčevoj svetlosti tri nedelje, mešajući je svakog jutra prva četiri dana. Nakon tri nedelje, iscedite smešu iz “majke“ (supstance sličnu želeu, koja će se formirati među jabukama) u sterilisane boce, a zatim zatvorite i ostavite da stoji još četiri nedelje pre upotrebe.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Greške koje vas koštaju preukusnih poslastica: Promenite svoje navike u kuhinji (FOTO)

Šta je vertikalna dijeta (i da li je zdrava)?



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar