Imate česte glavobolje i mučnine? Dobro proverite da li u kući držite OVE TRI biljke koje ispuštaju otrov

Držite ih podalje od dece, kao i od kućnih ljubimaca

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia, Shutterstock

Ako ih imate više od jedne i često dolazite u kontakt sa njima, moguća je pojava određenih zdravstvenih tegoba, poput glavobolje i mučnine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Naime, biljke propuštaju kiseonik putem procesa fotosinteze, a mi kroz vazduh udišemo njihove materije koje time unosimo u organizam.

Zato je bitno da proverite da li u svojoj kući imate neku od ove tri biljke.

1. Fikus

Vrsta ficus elastica s čvrstim, gumenim listovima vrlo je popularna sobna biljka. Otrovni sastojak u listovima i petiljkama fikusa je njegov mlečni sok, koji sadrži kaučuk, smolu i druge gorke materije.

Držite ga van dohvata dece jer već sam dodir može da nadraži osetljivu dečiju kožu. Ako dete zagrize lust ili peteljku fikusa, brzo mu isperite usta i potražite pomoć lekara. U opasnosti su takođe pas i mačka, koji ponekad znaju da grickaju zelenilo.

2. Filandendron

Ova biljka takođe ima nadražujući mlečni sok. Pripazite da dete ne dira i ne kida listove filodendrona. Ako se to i dogodi, treba što pre da opere ruke. Ukoliko imate mačku, ovu biljka verovatno nije najbolji izbor dekoracije vašeg doma.

Foto: Shutterstock

Naime, mačka će ponekad hteti da gricka listove i peteljke filodendrona. Primarni simptom trovanja kod mačke je odbijanje hrane. Sledeći dan se može javiti groznica, sluzavo nepce, trzanje, drhtanje i zatvor. Životinja će ozdraviti uz adekvatno lečenje.

3. Difenbahija

Mlečni sok u stabiljkama i listovima difenbahije nadražuje kožu i oči. Ovaj otrovni sok izaziva crvenilo, svrab, te oticanje tkiva, što može biti kobno ako se proguta. Stoga difenbagiju obavezno držite izvan dohvata dece, a prilikom održavanja biljke (na primer, brisanja prašine) koristite zaštitne rukavice. Vlasnicima kućnih ljubimaca se ne preporučuje uzgajanje ove biljke.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, najžena.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar