Čudesa od testa: Pet različitih vrsta slatkih i slanih peciva, za svakoga po nešto (RECEPTI)

Jednostavna i laka priprema, a cela kuća će zamirisati na sveže pecivo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ko može da odoli mirisu sveže ispečenih kiflica, hrskavim pogačicama ili vrućim puter kiflama?

Domaće pecivo je pravi odraz čiste porodične sreće, ljubavi i topline, to su đakonije kojima uvek rado obradujemo najmilije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Uz ove recepte,  uživajte i jednostavno i brzo ispecite najukusnije hrskave zalogaje.

Bavarske kifle

Vreme: 120 minuta

Kalorije: 210

Sastojci:

450 g brašna

7 g suvog kvasca

1 kašičica šećera

100 + 180 ml tople vode

2 ravne kašičice soli

3 l vode

60 g sode bikarbone

malo morske soli

Priprema: U 100 g brašna dodati kvasac, šećer i 100 ml tople vode, pa viljuškom sjediniti i ostaviti na toplom 30 minuta. Zatim dodati 180 ml tople vode, so, pa sa ostatkom brašna umesiti glatko testo. Mesiti oko 5 minuta, pa ostaviti da stoji 60 minuta. Nakon 45 minuta staviti tri litra vode da proključka. Premesiti naraslo testo, formirati valjak i seći na 10 jednakih delova. Svaki edo istanjiti oklagijom do pola, pa taj rastanjeni deo omotati oko debljeg. Ključaloj vodi dodati sodu bikarbonu pa ubacivati uvijene kifle. Kuvati oko dva minuta. Izvaditi i pažljivo slagati na krpu, da se ocede nekoliko sekundi, pa ih brzo prebaciti na pleh obložen pek – papirom. Svaku kiflu zaseći nožem i posuti morskom solju. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu braon boju.

Foto: Shutterstock

Lisnati cvetići

Vreme: 45 minuta

Kalorije: 400

Sastojci:

1 pakovanje lisnatog testa

2 – 3 kašike marmelade od kajsije

7 kašika šećera

2 – 3 kašike šećera u prahu

1 žumance

Priprema: Zaleđeno testo odlediti na sobnoj temperaturi. Rastanjiti ga na pobrašnjenoj površini što tanje. Dobijeni pravougaonik isecite nožem na šire trake, secite po kraćoj strani pravougaonika ostavljajući sredinu celu. Premažite marmeladom sredinu, preklopite po polovini, pa spojte trakice koje su preklopljenje, da dobijete latice. Pecite na pek – papiru na 180 stepeni, dok ne porumeni. Pospite prah – šećerom.

Foto: Shutterstock

Dansko pecivo

Vreme: 30 minuta

Kalorije: 400 

Sastojci:

500 g lisnatog testa

240 g krem – sira

2 kašike šećera

1 kašičica limunovog soka

3/4 kašičice vanila ekstrakta

1 kašičica kisele pavlake

1 šolja šećera u prahu

1 kašika mleka

1 kašika omekšalog putera

voće po želji

Priprema: Uključite rernu na 180 stepeni, lisnato testo razvaljajte u tanke pravougaonike. Svaki pravougaonik podelite na četiri manja, pa potom svaki pospite šećerom i isecite na trake. Svaku traku uhvatite za ova kraja i rolajte testo sa obe ruke, ali u dva različuta smera. Nakon toga svaku traku urolajte u pužiće i slažite na pleh obložen masnim papirom. U sredini svakog pužića napravite udubljenje prstom za nadev.

Foto: Shutterstock

U posudi izmešate krem – sir, kašiku šećera, limunov sok, vanilu i kiselu pavlaku. U sredinu pužića stavite kašiku nadeva. Sve premažite otopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni 12 – 15 minuta. Za glazuru dobro umutite sve sastojke i poprskajte je preko toplih pužića i dekorišite iseckanim voćem po želji.

Zemičke

Vreme: 60 minuta

Kalorije: 265

Sastojci: 

500 g brašna

1/2 kocke kvasca

1 kašičica šećera

2 kašičice soli

125 ml tople vode

125 ml toplog mleka

50 ml ulja

malo margarina za premazivanje

malo susama

Priprema: Kvasac i kašiku šećera potopite u toplu vodu i ostavite da nadođe. U vanglicu sipajte brašno, dodajte nadošao kvasac, toplo mleko, so, ulje i zamesitemekše testo. Ostavite da uskisne oko pola sata. Naraslo testo istresite na radnu površinu, lagano premesite i odvojte 16 loptica. Oblikujte zemičke, poređajte ih u pleh sa pek – papirom.

Foto: Shutterstock

Prekrijte krpom i ostavite pola sata da odstoje pre pečenja. Premažite ih četkicom sa mlakom vodom i pospite susamom. Zemičke pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta. Pečene odmah premažite margarinom.

Pica pužići

Vreme: 90 minuta

Kalorije: 350

Sastojci:

6 dl mleka

1 kvasac

2 kašičice soli

1 kašika šećera

1 kg brašna

2 dl ulja

100 g margarina

300 g šunke

200 g kačkavalja

10 g origana

malo kečapa

1 jaje

Priprema: U 6 dl toplog mleka izmrviti 1 kvasac, zatim dodati 2 kašičice soli i 1 kašičicu šećera. Sve sastoojke izmešati i ostaviti da odstoje 10 minuta. Zatim dodati 1 kg brašna i pomalo dodavati zagrejano ulje i mesiti.

Foto: Shutterstock

Testo lepo umesiti i ostaviti da naraste 30 minuta. Podeliti ga potom na 2 dela. Svaki razviti u pravougaonik, malo namazati margarinom, naređati sitno isečenu šunku, narendati kačkavalj, posuti kečapom i origanom i uviti u rolat. Rolate iseči na komade širine oko 2 cm, svaku komad okrenuti i staviti u tepsiju obloženu papirom. Ostaviti da odstoji još 15 minuta, zatim svaki komad premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar