Ko može da odoli mirisu sveže ispečenih kiflica, hrskavim pogačicama ili vrućim puter kiflama?
Domaće pecivo je pravi odraz čiste porodične sreće, ljubavi i topline, to su đakonije kojima uvek rado obradujemo najmilije.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Uz ove recepte, uživajte i jednostavno i brzo ispecite najukusnije hrskave zalogaje.
Bavarske kifle
Vreme: 120 minuta
Kalorije: 210
Sastojci:
450 g brašna
7 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
100 + 180 ml tople vode
2 ravne kašičice soli
3 l vode
60 g sode bikarbone
malo morske soli
Priprema: U 100 g brašna dodati kvasac, šećer i 100 ml tople vode, pa viljuškom sjediniti i ostaviti na toplom 30 minuta. Zatim dodati 180 ml tople vode, so, pa sa ostatkom brašna umesiti glatko testo. Mesiti oko 5 minuta, pa ostaviti da stoji 60 minuta. Nakon 45 minuta staviti tri litra vode da proključka. Premesiti naraslo testo, formirati valjak i seći na 10 jednakih delova. Svaki edo istanjiti oklagijom do pola, pa taj rastanjeni deo omotati oko debljeg. Ključaloj vodi dodati sodu bikarbonu pa ubacivati uvijene kifle. Kuvati oko dva minuta. Izvaditi i pažljivo slagati na krpu, da se ocede nekoliko sekundi, pa ih brzo prebaciti na pleh obložen pek – papirom. Svaku kiflu zaseći nožem i posuti morskom solju. Peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu braon boju.

Lisnati cvetići
Vreme: 45 minuta
Kalorije: 400
Sastojci:
1 pakovanje lisnatog testa
2 – 3 kašike marmelade od kajsije
7 kašika šećera
2 – 3 kašike šećera u prahu
1 žumance
Priprema: Zaleđeno testo odlediti na sobnoj temperaturi. Rastanjiti ga na pobrašnjenoj površini što tanje. Dobijeni pravougaonik isecite nožem na šire trake, secite po kraćoj strani pravougaonika ostavljajući sredinu celu. Premažite marmeladom sredinu, preklopite po polovini, pa spojte trakice koje su preklopljenje, da dobijete latice. Pecite na pek – papiru na 180 stepeni, dok ne porumeni. Pospite prah – šećerom.

Dansko pecivo
Vreme: 30 minuta
Kalorije: 400
Sastojci:
500 g lisnatog testa
240 g krem – sira
2 kašike šećera
1 kašičica limunovog soka
3/4 kašičice vanila ekstrakta
1 kašičica kisele pavlake
1 šolja šećera u prahu
1 kašika mleka
1 kašika omekšalog putera
voće po želji
Priprema: Uključite rernu na 180 stepeni, lisnato testo razvaljajte u tanke pravougaonike. Svaki pravougaonik podelite na četiri manja, pa potom svaki pospite šećerom i isecite na trake. Svaku traku uhvatite za ova kraja i rolajte testo sa obe ruke, ali u dva različuta smera. Nakon toga svaku traku urolajte u pužiće i slažite na pleh obložen masnim papirom. U sredini svakog pužića napravite udubljenje prstom za nadev.

U posudi izmešate krem – sir, kašiku šećera, limunov sok, vanilu i kiselu pavlaku. U sredinu pužića stavite kašiku nadeva. Sve premažite otopljenim puterom i pecite u zagrejanoj rerni 12 – 15 minuta. Za glazuru dobro umutite sve sastojke i poprskajte je preko toplih pužića i dekorišite iseckanim voćem po želji.
Zemičke
Vreme: 60 minuta
Kalorije: 265
Sastojci:
500 g brašna
1/2 kocke kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli
125 ml tople vode
125 ml toplog mleka
50 ml ulja
malo margarina za premazivanje
malo susama
Priprema: Kvasac i kašiku šećera potopite u toplu vodu i ostavite da nadođe. U vanglicu sipajte brašno, dodajte nadošao kvasac, toplo mleko, so, ulje i zamesitemekše testo. Ostavite da uskisne oko pola sata. Naraslo testo istresite na radnu površinu, lagano premesite i odvojte 16 loptica. Oblikujte zemičke, poređajte ih u pleh sa pek – papirom.

Prekrijte krpom i ostavite pola sata da odstoje pre pečenja. Premažite ih četkicom sa mlakom vodom i pospite susamom. Zemičke pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 220 stepeni oko 20 minuta. Pečene odmah premažite margarinom.
Pica pužići
Vreme: 90 minuta
Kalorije: 350
Sastojci:
6 dl mleka
1 kvasac
2 kašičice soli
1 kašika šećera
1 kg brašna
2 dl ulja
100 g margarina
300 g šunke
200 g kačkavalja
10 g origana
malo kečapa
1 jaje
Priprema: U 6 dl toplog mleka izmrviti 1 kvasac, zatim dodati 2 kašičice soli i 1 kašičicu šećera. Sve sastoojke izmešati i ostaviti da odstoje 10 minuta. Zatim dodati 1 kg brašna i pomalo dodavati zagrejano ulje i mesiti.

Testo lepo umesiti i ostaviti da naraste 30 minuta. Podeliti ga potom na 2 dela. Svaki razviti u pravougaonik, malo namazati margarinom, naređati sitno isečenu šunku, narendati kačkavalj, posuti kečapom i origanom i uviti u rolat. Rolate iseči na komade širine oko 2 cm, svaku komad okrenuti i staviti u tepsiju obloženu papirom. Ostaviti da odstoji još 15 minuta, zatim svaki komad premazati umućenim jajetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)