Godfri: Za Amerikance su kineske kompanije neopuzdane, Srbija ne treba da se vezuje samo za Rusiju

Ambasador SAD odgovarao je na aktuelna pitanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Prva

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Entoni Godfri bio je gost jutarnjeg programa na televiiji Prva.

Na početku gostovanja Godfri je upitan od strane voditelja da li je uvoz ruskog gasa kršenje Vašingtonskog sporazuma.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Srbija mora sama da donese svoje odluke po pitanju izvora energije, ali najbolja ideja za Srbiju je da ona uvede različite izvore energije i način na koji proizvodi svoju energiju. Kao što mi imamo izreku u Americi, nemojmo sva jaja da stavljamo u istu korpu. Ako se oslonite samo na snabdevanje iz Rusije biće vam teže da pregovarate o povoljnoj ceni. Očekujem da će Srbija uskoro učestvovati u važnom programu uvođenja gasa preko Grčke što je veoma važno partnerstvo. Ono što je važnije je uvođenje novih načina proizvodnje energije, pogotovo zelene energije. Ponosan sam što američke firme u tom cilju sarađuju sa Srbijom.

Voditelj je u jednom trenutku rekao da je cena američkog gasa veća i da je Srbiji u interesu da ima otvoreno tržište sa što povoljnijom cenom na šta mu je Godfri odgovorio:

– Za Srbiju je važno da diverzifikuje izvore energije jer će onda imati i bolju cenu. Srbija ne treba da bude talac samo jednog izvora energije – rekao je Godfri na šta je usledilo pitanje da li je politički važno da Srbija od SAD uzima gas.

– Srbija je suverena zemlja, ali mora da razume da je za nju najbolje da diverzifikuje svoje izvore energije, u svakom smislu, i politički i ekonomski – rekao je Godfri.

– Mi priznajemo da se Srbija opredelila za vojnu neutralnost. Ako Srbija želi da bude partner sa Rusijom mi to prihvatamo kao odluku Srbije, ali želimo da bude partner i sa SAD. Mogu da potvrdim da nam je bilateralna bezbednosna saradnja na najvišem nivou – rekao je Godfri.

Nakon toga usledilo je pitanje o 5G mreži i nabavci proizvoda za njeno funkcionisanje. Robu ne treba nabavljati od nepouzdanih kupaca, što je američka diplomatska šifra za kinesku opremu, a to je jedna od odredbi iz dokumenta koji je potpisan u septembru 2020. godine.

– Veoma je važno da Vlada Srbije razume stavove Amerike po ovom pitanju i kada dođe trenutak odluke da suvereno odluči koju kompaniju da odabere. Postoji rizik, neki američki investitori gledaju na firme iz Kine kao na neke na koje se ne može pouzdati. Srbija mora da bude svesna toga, a moj posao diplomate je da to jasno stavim do znanja – rekao je Godfri.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Šta nam ovaj sve ne napriča ... Naš narod za to ima lepu narodnu poslovicu: Svaki ciga svoga konja hvali ... Srbija je suverena zemlja ali nemojte da kupujete gas od Rusije, nemojte da kupujete IT tehnologiju od Kine, kupujte samo od nas Amerikanaca, nema veze što je duplo skuplje ... More mrš bre

    Odgovori

Ostavite komentar