Zbog čega nemate MOTIVACIJU za najjednostavnije zadatke i kako da je PODIGNETE

Ne gubite iz vida cilj i nagradu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Posvećenost i uloženo vreme, ključevi su uspeha kada je reč o obavljanju nekog posla.

Međutim, na rad neretko utiče i raspoloženje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Dešava se da loše raspoloženje i bezvoljnost traju danima, pa da zbog toga nekome treba mnogo više vremena i truda da obavi neke najjednostavnije zadatke.

Ključ motivacije je u želji da se zadatak obavi i da se uberu plodovi vrednog rada.

Važno je da nikada ne izgubite iz vida koji je vaš krajnji cilj i da ne dopustite raznim preprekama sa kojima ćete se susretati da vas savladaju.

Zašto vam nedostaje motivacija?

1. Ne vidite širu sliku:

U mnogim slučajevima ste toliko fokusirani na sam zadatak i pokušavate da ga odradite bez greške, da ste izgubili iz vida razlog zbog kog ga radite i koji rezultat iščekujete. Možda vam to deluje kao dobra stvar, ali je velika greška, jer tako vidite samo teret pred vama i svu snagu usmeravate samo na njega, pa vremenom “pregorite” i to vam ubije volju.

2. Pesimistični ste:

Ubeđeni ste da posao ne obavljate kako treba i da ne možete da obavite zadatak uspešno.

Foto: Shutterstock

3. Nemate cilj:

Počeli ste da radite nešto, ali ne znate ni sami zašto. Ne vidite koji je mogući rezultat i koja je nagrada. Onako kako vas ciljevi motivišu, tako vas nedostatak istih demotiviše.

4. Imate nerealne ciljeve:

Možda ste svoje ciljeve postavili nerealno, pa vam svi zadaci deluju nepremostivo i teško. Čini vam se da ste u startu poraženi i ne vidite uopšte mogućnost za rešenje problema.

5. Ne možete ni da počnete:

Ovo je čest problem – toliko ste nemotivisani da ne želite ni da počnete sa učenjem ili radom. U samom startu vam se posao čini kao preveliki zalogaj, pa ga odlažete za vreme kad ćete biti “raspoloženi“.

Foto: Shutterstock

Šta treba da uradite?

Pre svega, radite ono što volite. Neka vaš posao bude nešto u čemu uživate i što će vam doneti ono što želite, bilo da je u pitanju novac, nova poznanstva, putovanja ili duhovna satisfakcija.

Neophodno je da dobro razmislite i razgraničite sebi šta je tačno vaš zadatak, šta je cilj i šta je nagrada. Umesto da se fokusirate na to kako je zadatak težak, pokušajte da razmišljate više o tome šta dobijate njegovim obavljanjem.

Vi sami utičete na svoje sposobnosti, pa samim tim i na verovatnoću da ćete zadatak obaviti kako treba.

Ciljeve postavite jasno i striktno, ali neka oni budu realni i dostižni. Cilj za koji ubedite sebe da možete da ga ostvarite, daće vam i entuzijazam koji je neophodan da biste zadatak priveli kraju.

Samo počnite da obavljate ono što treba. Možda trenutno nemate volje, ali ako razložite velik zadatak na više manjih, pa počnete da obavljate jedan po jedan manji, vremenom ćete dobiti i volju da posao privedete kraju.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, wannabemagazin.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar