Mobilni se NIKADA ne puni noću: Osam grešaka kojima UNIŠTAVATE telefon, kompjuter i laptop

Ne skraćujte uređajima rok trajanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Telefon, laptop i  kompjuter, sa svakom novom serijom, postaju sve moćniji, ali ujedno i sve osetljiviji.

U rukovanju pomenutim uređajima postoje neke česte, nenamerne greške koje ljudi  prave, i time ih oštećuju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Često su to manja oštećenja koja se mogu popraviti, ali ponekad su oštećenja na sasvim novom telefonu ili laptopu toliko velika, da vam ne preostaje ništa drugo nego da ga bacite i nabavite novi, iako ste i ovaj skoro kupili.

Kako postaju sve skuplji, verujemo da vam nekoliko saveta može biti od koristi, kako ne biste skraćivali rok trajanja uređajima.

Izbegavajte sledeće greške, kako bi vaši telefon, kompjuter i laptop bili što duže u funkciji.

1. Pazite čime čistite ulaze

Metalni predmeti, igala, noževa ili spajalica, mogu da izgrebu priključak vašeg telefona i stvore veći problem. Jedna od dve najbolje opcije za čišćenje je čačkalica, koja je dovoljno tanka da uđe u otvor i očisti sve zaprljanje ivice.

Druga opcija je vazdušni kompresor koji može da izduva svu prašinu i ostatke. Izbegavajte da duvate ustima unutar otvora jer vaš dah sadrži čestice vode koje mogu da naprave oštećenje.

Foto: Shutterstock

2. Ne ostavljajte telefon na suncu

U toku punjenja, možda ostavljate telefon na komodi koja se nalazi pored prozora. Isto tako, po sunčanom danu sedite u kafiću, dok vam telefon stoji na stolu.

Ekran velikom brzinom apsorbuje toplotu i može početi da se kvari neočekivanom brzinom. U najgorem slučaju, vaš telefon može da se pregreje i da se isključi kako bi se zaštitio.

Takođe, baterija se puni sporije kada je telefon izložen direktnim sunčevim zracima.

3. Ne čekajte da se baterija skroz isprazni

Sa jedne strane, nikako ne bi trebalo da pustite telefon da se isprazni do nule, a sa druge, ne bi trebalo da ga priključujete na punjač ako je baterija puna preko 80 posto, jer baterija time može da se iscrpi.

Čak nije preporučljivo ni da ga napunite do kraja. Proizvođači telefona kažu da je za telefon idealno kada je baterija puna između 20 i 80 posto.

Foto: Shutterstock

4. Ne skidajte aplikacije sa neproverenih sajtova

Mnogi ljudi pokušavaju besplatno da preuzmu aplikacije, kako bi izbegli plaćanje originalnih verzija programa. Preuzimanjem ovih aplikacije preuzimaju i se, gotovo neminovno, i telefonski virusi.

Zato bi trebalo da se držite zvaničnih prodavnica aplikacija koje imaju ocene i recenzije za sve aplikacije. Takođe, uverite se da je vaš antivirusni program uključen i da funkcioniše kako treba, kako bi mogao da otkrije zlonamerni softver koji pokušava da uđe u uređaj.

5. Čistite računar redovno

Bez obzira na to da li imate laptop ili računar, možda ste primetili da se tokom vremena prašina i mrvice zaglavljuju u tastaturi. Ovaj problem postaje još gori ako imate kućnog ljubimca ili ako jedete pored računara.

Takođe, obratite pažnju i na rashladni ventilator u kućištu računara. Potrudite se da redovno uklanjate prašinu.

Foto / Albert Yuralaits / Alamy / Profimedia

6. Ne punite telefon noću

Proizvođači mobilnih telefona kažu da je štetno ostaviti telefon da se puni preko noći. To je zato što će vaš telefon prestati da se puni kada dostigne 100 posto, a kada dostigne 99 posto, moraće da uloži dvostruki napor da se napuni.

Takođe, kao što je gore pomenuto, većina proizvođača kaže da je najbolje napuniti telefon do 80 posto.

7. Ne podižite laptop držeći ga za ekran

Podizanje laptopa za ekran je loša ideja i može trajno da oštetit uređaj, čak do te mere da ćete morati da kupite novi. Veliki pritisak na šarke koje spajaju ekran sa tastaturom, može da dovede do lomljenja šarki.

Najbolji način da podignete laptop je da ga uhvatite obema rukama sa strane i nežno odnesete na ravnu površinu. Imajte na umu da držanje laptopa na neravnim površinama može dovesti do savijanja i drugih oštećenja.

Foto: Shutterstock

8. Ne čistite uređaje hemikalijama

Kućna hemija sadrži brojne štetne materije, poput amonijaka, koje mogu da oštete uređaj. Za čišćenje ekrana vam treba posebno, namensko sredstvo ili jednostavno voda i magična krpa.

Prosto navlažite krpu, dobro je iscedite ako koristite vodu i nežno istrljajte površinu uređaja.

Nemojte previše da pritiskate ekran prilikom čišćenja, jer to može da stvori crne tačke. Takođe, ni u kom slučaju ne koristite papirne ubruse jer su previše grubi, pa će vam izgrebati ekran.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Brightside.me

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar