Plodni dani: Kada nastupa OVULACIJA i na koji način da je odredite, da biste povećali šanse za TRUDNOĆU

Najbolje je da vodite kalendar plodnih dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Žene koje nameravaju da ostanu u drugom stanju svakako bi trebalo da prate svoj ciklus i plodne dane.

Najbolje vreme da pokušate da ostanete u drugom stanju jeste upravo u periodu plodnih dana. To je period koji traje oko 6 dana, odnosno 3 – 4 dana pre ovulacije do dana nakon ovulacije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Moguće je da ostanete u drugom stanju bilo kog dana u tom periodu, pri tom su najveće šanse da zatrudnite dva dana pre ovulacije, kao i na sam dan ovulacije. Nakon 24 časa od ovulacije tehnički više nije moguće ostati u drugom stanju, zbog čega se savetuje da pratite ovaj ciklus.

Kada nastupa ovulacija?

Jajna ćelija se oslobađa oko 2 nedelje pre naredne menstruacije. Najčešće je to polovinom ciklusa, odnosno 14. dana u ciklusu od 28 dana. Ipak, dan ovulacije može da varira i nije ga lako unapred precizno predvideti.

Simptomi ovulacije

Osluškujte svoje telo jer ćete na taj način nabolje znati da li je nastupila ovulacija. U periodu ovulacije nastupa rast hormona erstrogena koji praktično priprema telo za trudnoću, pa postoje određeni simptomi koji prate ovu pojavu:

1. Oskudno tačkasto krvarenje

2. Umeren, probadajući bol u stomaku

3. Cervikalni sekret koji poprima izgled belanca

4. Jači vaginalni miris, koji ne bi trebalo da bude neprijatan

5. Subjektivni simptomi (pojačan libido, poletnost, bolje raspoloženje…)

Koliko je normalno da kasni menstruacija
Foto: Sunshine Pics/Alamy/Alamy/Profimedia

Kako odrediti plodne dane?

Postoje metode koje vam mogu biti od pomoći kako biste odredili kada vam nastupaju plodni dani. Ako možete da utvrdite plodne dane, povećaćete šanse da ostanete u drugom stanju time što ćete učestaliti odnose sa partnerom u tom periodu.

Te metode su:

– Vođenje kalendara plodnih dana.

– Merenje bazanlne temperature tela i praćenje promena u cervikalnoj sluzi.

– Praćenje simptoma ovulacije.

– Test za utvrđivanje ovulacije.

– Ultrazvučno praćenje ovulacije – folikulometrija.

Kalendar plodnih dana

Najjednostavniji način da saznate kada kod vas nastupa ovulacija jeste da redovno vodite kalendar ciklusa. Ovaj kalendar možete poneti sa sobom i kod ginekologa, jer na osnovu njega doktor može da stekne važna saznanja o regularnosti vašeg ciklusa i plodnosti.

U kalendar beležite prvi dan ciklusa. Ovako ćete saznati dužinu vašeg menstrualnog ciklusa. Prvi dan ciklusa je prvi dan menstruacije, a poslednji dan ciklusa je dan pre nego što počne naredna menstruacija (kod ciklusa od 28 dana, dan početka menstruacije je 1. dan ciklusa, a naredna menstruacija nastupa na 29. dan ciklusa).

Foto: Shutterstock

Izračunajte dan ovulacije. Ovulacija nastupa oko dve nedelje pre narednog ciklusa (Ako ciklus traje 28 dana, onda ovulacija najverovatnije pada na 14. dan ciklusa).

Praćenje ovulacije pomoću merenja bazalne temperature tela i praćenje cervikalne sluzi

Šta je bazalna temperatura tela?

Bazalna temperatura tela (BTT) je najniža temperatura tela u toku 24 časa. S obzirom da je temperatura tela najniža tokom noći, veoma je važno da se ova temperatura meri odmah nakon buđenja, čak i pre nego što se uspravite u krevetu.

Dan nakon ovulacije može se primetiti blagi skok u temperaturi, zbog naglog rasta hormona progesterona odmah nakon ovulacije. U pitanju su razlike od svvega 0.3 pa do 1 stepena Celzijusa i zato je važno da se BTT meri digitalnim ili specijalnim toplomerom baš za ovu svrhu.

Bilo koji porast temperature ne mora uvek biti porast koji pokušavate da utvrdite. Vi tragate za naglim porastom temperature koji ostaje povišen sve do dva dana pre narednog ciklusa. Ako ostanete u drugom stanju, BTT će ostati povišena tokom cele trudnoće i ovo može biti jedan od pokazatelja da ste trudni.

Prvi mesec merenja temperature vam neće biti od velike koristi za taj ciklus jer kada uočite skok temperature to će značiti da je ovulacija već prošla. Međutim, redovno merenje i beleženje rasta BTT u kalendaru kroz nekoliko ciklusa, zajedno sa metodom praćenja cervikalne sluzi, moći će prilično pouzdano da pokažu kada kod vas nastupaju plodni dani, odnosno kada bi trebalo da imate odnose kako biste povećali šanse za trudnoćom.

Foto: Shutterstock

Imajte u vidu da rezultati možda neće biti pouzdani ukoliko ste prehlađeni ili ukoliko temperaturu niste izmerili odmah nakon buđenja.

Zašto proveravati izgled cervikalne sluzi?

Cervikalna sluz menja se tokom ciklusa usled hormonskih promena, tako da u periodu ovulacije vaginalni sekret ima karakterističan izgled i teksturu. Najsličniji je u izgledu sirovog belanca – sluz postaje prozračna, sluzava i elastična.

Redovnim praćenjem izgleda cervikalnog sekreta, zajedno sa praćenjem bazalne temperature tela, imaćete prilično pouzdan uvid u dinamiku vašeg ciklusa.

Promene koje ćete primetiti tokom ciklusa:

1. Nakon prestanka menstrualnog krvarenja verovatno ćete imati nekoliko dana osećaj vaginalne suvoće. Nakon toga, moguće je da ćete imati beličastu sekreciju koja će biti gusta i lepljiva, ali vlažna. Ovo su sve dani u kojima nisu velike šanse da ostanete trudni.

2. Nekoliko dana pre ovulacije, sekrecija će početi da biva providna i klizava i biće je u sve većoj količini. Sve ovo će biti znak da je došlo vreme za pravljenje bebe, jer ovakva sluz omogućava spermatozoidima da putuju do jajne ćelije. Poslendji dan u kom ćete primetiti ovakav izgled sluzi jeste dan pred ovulaciju ili na sam dan ovulacije.

3. Nakon ovulacije naglo će se smanjiti količina sekreta ili će delovati kao da je nema.

Foto: Shutterstock

Bol u stomaku i ostale senzacije kao simptom ovulacije

U vreme ovulacije moguće je osetiti bolove u stomaku. Uglavnom liče na blage menstrualne bolove ili probadajuće bolove, najšešće izražene pri naglom sedanju ili pražnjenju bešike.

U danima oko ovulacije primetan je i specifičan, jači vaginalni miris koji ne bi trebao da bude neprijatan. Takođe, u periodu plodnih dana možete se osećati seksipilnije i primećivati i veću pažnju muškarca upravo u ovo vreme.

Kako biste povećali šanse da ostanete u drugom stanju, naročito ako imate neredovne cikluse, preporuka je da održavate redovne odnose na svakih 2 – 3 dana tokom ciklusa.

Stručnjaci tvrde da je za zdrav par dovoljno da dva puta nedeljno upražnjava odnose i da će ova rutina dovesti do pozitivnih rezultata.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, bebo.club

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar