Recepti iz celog sveta: Kako sve možete da upotrebite ČAJ u pripremi jela

Različite marinade, soseve i slatkiše, možete napraviti upravo od čaja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Emilio Ereza / Alamy / Profimedia

Čaj možda smatrate odličnim napitkom u hladnim zimskim danima, ali njegova upotreba je mnogo šira od toga.

U nekim delovima sveta, sušene i samlevene biljke, za koje to možda ne biste očekivali, se koriste kao sjajni začini i dodaci jelima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U pripremi jela, vodite računa o tome da se ukus čaja uklapa sa ostalim ukusima u jelu. Takođe, čajeve možete koristiti i u pripremi raznih slatkih đakonija, kolača i dezerata

Osim prirodnih čajeva, možete koristiti i one iz kesice, sve u skladu sa svojim mogućnostima.

beli slez za bebe
Foto: Aleksandar Kitanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Kolači

Kako je počelo vreme božićnog posta, mnogi ljudi se odlučuju da pripremaju kolače koje sadrže suvo voće. Međutim, malo ljudi zna da se sušeno voće može dodatno aromatizovati, ako se na 15 minuta ostavi potopljeno u čaj.

Bilo da se radi o suvom grožđu, kajsijama ili nekom trećem voću, potapanje u čaj će mu obezbediti vlažnost, pa kolač neće biti suv.

Naša preporuka je da koristite aromatizovane čajeve sa ukusom cimeta ili vanile.

Sa druge strane, za potrebu drugih kolača, ili kompota, možete u čaju kuvati i sveže voće. Jabuke se, na primer, savršeno slažu sa čajem od šipka.

Foto: Shutterstock

Žele

Od slatkih poslastica koje se mogu napraviti od čaja, žele je možda potpuno neočekivan.

Sve što treba je da vodu zamenite čajem, dodati želatin i voćni sok po želji.

Skuvajte čaj od 12 kesica (najbolje voćni). Kada provri, izvadite kesice i dodajte malo voćnog soka i šećer, pa kuvajte još dva minuta. Nakon toga, u tečnost dodajte želatin i kuvajte još minut. Dobijenu smesu ulijte u kalupe i ostavite je da se stegne.

Kuvanje na pari

Riba i meso mogu da se dime ili kuvaju na pari čaja. Jednostavno vodu zamenite čajem. Za ribu se, na primer, preporučuje čaj od jasmina.

Dimljenje na čaju daje mesu poseban šmek.

Dovoljno je da u vodu stavite pet kašičica sušenog čaja.

Foto: Bruno D’Andrea / Alamy / Alamy / Profimedia

Marinade

Čaj je odličan i kada su marinade u pitanju. Jedan od predloga je marinada za ribu, u koju ide čaj od jasmina, kašika soja sosa, dve kašike limunovog soka, so i biber.

Foto: Shutterstock

Pirinač i belo meso

Crni i zeleni čaj su tradicionalni začini širom sveta. Na primer, tradicija kuvanja sa čajem se neguje u Kini i Japanu stotinama godina.

Na njihovom jelovniku će se često naći pačije meso dimljeno čajem, a u Japanu se čak i jaja aromatizuju čajem. Amerikanci ga koriste u pripremi marinade za piletinu, a Indijci kao začin za jela od pirinča.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar