Sutra počinje BOŽIĆNI POST: Šta obavezno morate da jedete, a na šta potpuno da zaboravite?

Iako traje dugo, božićni post nije strog kao vaskršnji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sutra, 28. novembra, počinje božićni post, koji traje do 6. januara.

Opšte je poznato da u toku posta treba zaboraviti na meso, mlečne proizvode i jaja. Ulje i vino, kao i hrana koja sadrži ove namirnice, nisu zabranjeni, osim sredom i petkom kada post postaje strožiji i jede se hrana koja je spremana isključivo i samo na vodi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Iako riba u današnje vreme predstavlja glavni ručak u porodicama koje poste, ukoliko želite u potpunosti da se pridržavate tradicije i običaja, jedite je samo subotom i nedeljom, i na veliki praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, koji god dan bio, koji se praznuje 4. decembra.

Strog post se praktikuje nedelju uoči Božića, kada je riba zabranjena. Na Badnji dan ne treba upotrebljavati ni ulje ni vino.

Foto: Shutterstock

Šestonedeljnim božićnim postom vernici pravoslavnih crkava koje ovaj praznik praznuju po Julijanskom kalendaru (Ruska pravoslavna crkva, Srpska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora) pripremaju se za praznovanje rođenja Isusa Hrista.

U pravoslavnom svetu post ima svoj duhovni smisao, koji je važniji. On se ne odnosi samo na uzdržavanje od određenih namirnica, već i od loših misli, ružnih reči i postupaka. Duh posta je u praštanju i skromnosti, a on treba da predstavlja privatnu stvar.

Mnogi ljudi žive u zabludi kada je reč o postu, misleći da on podrazumeva suzdržavanje od hrane, generalno. Takođe, česta zabluda je i da će neko u toku posta ostati gladan. To nikako nije istina, naročito uzimajući u obzir da su nam danas određene namirnice dostupnije nego ikada.

Važno je u toku posta voditi računa o materijama koje unosimo u organizam, kako bismo održali energiju u toku dana. Preporučuje se da obroci budu umereni, ali količinski dovoljni.

foto shutterstock

Evo nekoliko predloga za dnevne obroke:

Doručak:

– dve kašike žitarica po želji
– kašika seckanog suvog voća po želji
– jedna jabuka
– jedna šargarepa
– 2 kašike mlevenih badema
– med ili stevija

Priprema:

Dve kašike žitarica po želji krupno samleti i naliti sa nešto više vode preko noći. U drugu čašu potopiti jednu kašiku iseckanog suvog voća. Ujutru sve pomešajte i narendajte jabuku i šargarepu. Dodajte po dve kašike mlevenih badema i meda, još bolje steviju.

Foto: Shutterstock

Za ručak možete spremiti pečene suve paprike:

– 10 suvih paprika
– 1 šolja pirinča
– 1 komad praziluka
– 2 šargarepe
– 1 šolja sojinih ljuspica
– pola šolje mlevenih orasa
– kašičica aleve paprike
– kašičica soli
– šolja soka od paradajza
– biber
– ulje

Priprema:

Paprike operite ,pa potopite u vrelu vodu da se rehidriraju.
Iseckajte praziluk na sitno, a šargarepu narendajte. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte praziluk i pržite par minuta, a onda mu dodajte šargarepu. Sipajte pola šolje vode da ne zagori.

Dodajte pirinač i sojine ljuspice i sipajte dve šolje vode. Posolite i začinite biberom i alevom. Pirinač treba da bude do pola kuvan, onda je nadev spreman. Tada mu dodajte i mlevene orase.

Paprike napunite i poređajte u pleh koji ste prethodno namazali uljem.

Ukoliko vam ostane nadeva, ostavite ga u tiganju, pomešajte sa šoljom soka od paradajza i šoljom vode. Prelijte punjene paprike ovim sokom, koji treba da dođe negde do polovine paprika. Ukoliko tečnost u toku pečenja ispari, dodajte vodu ili sok od paradajza.
Pecite na 220 stepeni nekih pola sata.

Ilustracija,Foto: stuart dunn / Alamy / Profimedia

Za večeru, probajte pljeskavice od soje, koja je najefikasnija zamena za meso.

– 1 kašika senfa
– 1 kašičica vegete
– 1 kašičica karija u prahu

Priprema:

Suve sojine pljeskavice stavite u šerpu, prelijte vodom i stavite na ringlu da se kuvaju. Kuvajte ih nekih 15 do 20 minuta dok skroz ne omekšaju i nabubre.

Prospite vodu i dodajte u njih sve ostale sastojke i dobro promešajte tako da sve šnicle budu obložene začinima.

Zagrejte ulje na tiganju i ispržite pljeskavice.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Kurir, ručakza200dinara

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar