“Bolest sa 100 lica”: Šta je CELIJAKLIJA, kako da je prepoznate kod dece i na koji način se leči?

Postoje jači i blaži simptomi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Postoji mnogo ljudi koji boluju od celijaklije, a ona se karakteriše kao bolest modernog doba. Javlja se u apsolutno svim uzrastima, a istraživanja pokazuju da je broj dece obolele od celijaklije poslednjih 25 godina porastao 5 puta.

Međutim, naučnici smatraju da se ovaj porast može povezati i sa razvojem dijagnostičkih metoda koje omogućavaju rano i precizno otkrivanje oboljenja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nekada se smatralo da celijaklija kod dece spontano prolazi u pubertetu. Ovo stanoviše je sada napušteno i sa sigurnošću se zna da je celijaklija doživotno stanje.

S druge strane, sa celijaklijom se može normalno živeti uz pridržavanje preporučenog plana ishrane.

Šta je celijaklija?

Celijaklija ili glutenksa enteropatija je autoimuna bolest sa genetskom predispozicijom, a u 10 odsto slučajeva javlja se kod deteta čiji roditelj, brat ili sestra imaju ovo stanje.

Kod celijaklije, kao i kod drugih autoimunih bolesti, imuni sistem napada organizam, umesto da ga štiti. U ovom slučaju, okidač je gluten koji podstiče imuni sistem da napada sluzokožu tankog creva. Takva reakcija izaziva oštećenje crevnih resica koje imaju ulogu da apsorbuju hranljive materije unete kroz hranu.

Posledično, celijaklija izaziva problem sa napredovanjem i održavanjem zdrave telesne težine kod dece.

Celijaklija je, zapravo, hronično zapaljenje tankog creva. Naziva se još i “bolest sa 100 lica” i zato je veoma važno da, ako posumnjate da vaše dete ima celijakliju, potražite savet pedijatra.

Foto: Shutterstock

Da li je celijaklija isto što i introlerancija na gluten?

Introlerancija, odnosno osetljivost na gluten se javlja kao osnovna manifestacija celijaklije. Ipak, netolerancija na gluten može da postoji i kod osoba koje nemaju celijakliju.

Štaviše, osetljivost na gluten je relativno česta pojava. Za razliku od celijaklije koja je autoimuna bolest, kod osetljivosti na gluten se javljaju tipični simptomi intolerancije: stomačni bolovi, proliv ili zatvor, nadimanje, gasovi.

U oba slučaja, dakle i kod celijaklije i kod necelijaklijske osetljivosti na gluten, jedini način da se izbegnu tegobe i posledični zdravstveni problemi, jeste bezglutenska dijeta.

Koji su simptomi celijaklije?

Kod beba, celijaklija se može javiti odmah nakon uvođenja hrane koja sadrži gluten, obično oko 6 – 9 meseci starosti.

Kod neke dece bolest se može razviti i kasnije, odnosno oko prvog, pa čak i drugog rođendana.

Lepeza simptoma je prilično široka, a njihova manifestacija različita. Kod neke dece simptomi mogu nastupiti u roku od nekoliko minuta od konzumiranja hrane koja sadrži gluten, dok se kod druge dece simptomi mogu javiti kasnije.

U blage simptome spadaju: bolovi u stomaku, zatvor i gasovi.

prirodni lek za zatvor kod dece
Foto: CHASSENET / BSIP / Profimedia

Jači simptomi kao što su slabo napredovanje, gubitak težine ili često povraćanje, signal su roditeljima da što pre potraže lekarsku pomoć.

Dobra vest je da deca uglavnom dobro reaguju na prilagođavanje ishrane, odnosno izbacivanje namirnica koje sadrže gluten. Kod većine dece, do oporavka dolazi brzo, a njihov razvoj odvija se nesmetano.

Od svih navedenih simptoma, simptom koji se najviše dovodi u vezu sa mogućom celijaklijom je slabo napredovanje. Pod slabim napredovanjem podrazumeva se da dete ne dobija na težini i ne napreduje u skladu sa svojim vršnjacima. Dete sa celijaklijom može imati težinu koja je manja od 3 odsto na standardnom grafikonu rasta, 20 odsto ispod idealne težine za svoju visinu, kao i manji obim glave.

Celijaklija kod starije dece i tinejdžera

Deca školskog uzrasta sa celijaklijom mogu imati probleme sa zatvorom, prolivom, bolovima u stomaku, nadimanjem, slabim napredovanjem na težini.

Kada su u pitanju tinejdžeri, pored gore navedenih simptoma, mogu se javiti još i odložen pubertet, bolovi u kostima i zglobovima, anemija, hronični umor, česte glavobolje, svrab na koži, aftozni čirevi.

Kod tinejdžera česte su i promene raspoloženja, anksioznost, depresija, napadi panike.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, bebo.club

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar