Univereksport pljačka kupce: Objavili plakat sa sniženjima, pa FLOMASTEROM dopisali VIŠE cene (FOTO)

Ako ne obraćate pažnju, na kasi će vas sačekati neprijatno iznenađenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Masa Bandjur

Da je i za odlazak u kupovinu po osnovne namirnice potrebno otvoriti četvore oči i nikako ne verovati reklamama za akcijske ponude, najbolji primer je trenutno aktuelno „sniženje” poznatog trgovinskog lanca iz Novog Sada „Univereksport”.

Naime, bombastični plakat koji najavljuje njihovu nedeljnu akciju, istaknut u radnjama ove firme, mami niskim cenama. Ipak, ako ste slabovidi ili ne obraćate pažnju, neprijatno iznenađenje će vas sačekati na kasi.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

DETERDŽENT OD 999 U STVARI 2.582 DINARA

Ni manje ni više, „Univereksport” je lansirao nov način prevarnog oglašavanja, pa tako njegovi zaposleni pored akcijskih cena na plakatu koji se nalazi na ulazu u objekat dopisuju flomasterom stvarne cene. Svako ko obrati pažnju shvati da kilogram limuna ne košta 99 već 149,99 dinara, a litar ulja 204 umesto 189, koliko piše da košta na akciji, dok je cena deterdženta za koji bi prema kratkotrajnoj ponudi trebalo izdvojiti 999 dinara čak 2.582. Kako za Objektiv navodi jedna od radnica ovog lanca prodavnica, nadređeni su im do tančina objasnili kako da na plakatima napišu stvarne cene i beskrupulozno obmanu potrošače. – Crnim flomasterom, i to što sitnije, moramo da napišemo stvarnu cenu pored akcijske. Znači ne da precrtavamo onu koja je tobože na akciji, već samo da dodamo onu stvarnu. Naš poslodavac sigurno računa na to da će mušterijama biti neprijatno da vraćaju proizvode kada shvate da zapravo akcija ne postoji. Ima ljudi koji zbog nekih proizvoda na „akciji” dođu i sa drugog kraja grada, a najgore je što nas vređaju iako se mi ništa ne pitamo – kazala nam je radnica. Međutim, naša ekipa se uverila da limun u ovoj radnji ne košta ni 99 niti 149,99 dinara kao što je istaknuto na plakatu, već se pazari po trećoj ceni od 119 dinara.

RUGAJU NAM SE

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević za Objektiv navodi da je posredi najgnusnije ruganje potrošačima, ali i inspekciji. – Oni ni najmanje ne poštuju zakon. Konkretno, Zakon o trgovini je tačno definisao kako treba da izgleda oglašavanje akcijskih cena, a ovo je pravi primer potpunog zanemarivanja ovog akta. Najmanje što su mogli da urade jeste da prekriže akcijske cene ako su već ukinuli sniženje. Međutim, oni su odlučili da na najperfidniji način obmanu potrošače. Takođe, ovim činom su pokazali da ne poštuju ni inspekciju, koja mora reagovati – kaže Bogosavljević.

KAZNA TRI MILIONA DINARA

On navodi da kazna za ovakvo delo može iznositi i do tri miliona dinara. – Mnogi jure akcije ne zato što su dokoni, već zato što im je svaki dinar i te kako značajan. Zamislite kako je njima kad shvate da su prevareni. Upravo zbog toga, svi oni treba da se pismenim putem obrate tržišnoj inspekciji kako bi ih oni obaveštavali o preduzetim merama – kaže Bogosavljević. Iz „Univera” navode da su cene koje su istaknute na plakatu zaista akcijske, iako su nam radnici u radnji rekli da su aktuelne one napisane flomasterom. – Cene napisane flomasterom su stare/redovne cene koje svaki objekat posebno upisuje. Prateći zakone i propise, uvek stavljamo sve cene na oglasno rešenje: stare/redovne, akcijske i referentne, baš iz razloga transparentnosti, a ne obrnuto. Zato i ovo zovemo akcijom, jer da stoji samo jedna cena, kako bi potrošač znao kolika je ušteda koju može da očekuje – kažu oni.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE PRIČE PROČITAJTE U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 28. OKTOBAR 

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (3)

  1. Власници Универекспорта су познати експлоататори запослених. Изјава супруга од власнице: "Радићете ви мени за корпу шљива".

    Odgovori
  2. Univerexport je odličenje neprofesionalizma. U svim prodajnim objektima nemaju radnike, a kvalitet pruzene uslihe je na minimalnom nivou. Ja sam bio njihova dugogodisnja musterija do pre nekoliko meseci. Moja topla preporuka izbegavati Univerexport u sirokom krugu.

    Odgovori
  3. Nije to samo nkihov "CRNI BISER" isto je i kod MAXI prodavnica. Reklamiraju na tv recimo zeleni kupus po 39,99, odete u Tempo a on tamo 57,99. Lično sam reklamirao Delezu i znate kakav je odgovor to je samo za MAXI prodavnice. O prevari sa 99 para da ne pričamo. Pare kao sitan novac odavno ne postoji ali oni nam uzimaju po jednu paru NEREGULARNO. Javio se jedan prodavac iz male prodavnice koji kaže da mu dnevno ostane 15000 fin na taj naičin. Šta mislite koliko ostane Delezu čistog keša na koji ne plaćaju porez na dobit ili PDV.

    Odgovori

Ostavite komentar