Da vam obuća zablista: Kućni trikovi za čišćenje cipela, patika i japanki

Različiti materijali traže drugačije načine održavanja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ukoliko želite da produžite životni vek svoje obuće, morate da vodite računa o održavanju i čišćenju.

Najvažnije je da imate u vidu da različiti materijali podrazumevaju drugačije načine čišćenja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Predlažemo vam nekoliko kućnih trikova koji će vam pomoći da vaše cipele i patike uvek izgledaju kao nove.

Kožne cipele

Kožne cipele možete prebrisati krpicom koju ste namočili u rastvor vode i alkoholnog sirćeta u odnosu 1/1. Kad se osuše, istrljajte ih mekom krpicom. Ako ima mrlja, istrljajte ih vlažnom krpicom namočenom u sodu bikarbonu, ostavite da se osuše, pa još jednom uglancajte krpicom.

Cipele od lakirane kože

Ako vaše cipele od lakirane kože, ili štikle, imaju ružne mrlje, istrljajte ih krpicom koju ste prethodno namočili u vazelin. Da biste im dali mrvicu sjaja, poprskajte ih sredstvom za čišćenje stakla. Dovoljan je mali špric.

Foto: Shutterstock

Cipele od antilopa

Iščetkajte ih lagano četkicom za čišćenje noktiju, ili nekom sličnom, u jednom smeru, kako biste uklonili mrlje od zemlje. Kad ih dobro iščetkate, počnite da ih četkate u oba smera, uz malo jači pritisak, da očistite dubinske mrlje.

Ako je potrebno, pređite preko mrlja trljajući cipele belom gumicom za običnu olovku, ili turpijom za nokte. Najtvrdokornije mrlje istrljajte krpicom namočenom u alkoholno sirće.

Čizme od ovčije kože

Četkicom za nokte, ili nekom sličnom, istrljajte ostatke blata sa spoljašnjih ivica čizama. Mrlje sa samih čizama protrljajte belom gumicom za olovku, pa obrišite čizme krpom koju ste samo malo navlažili vodom.

Ne sme da bude previše mokra, jer ćete ih uništiti. Napunite ih novinama da zadrže oblik i ostavite da se suše.

Foto: Anton Brehov / Alamy / Alamy / Profimedia

Platnene cipele

Započnite s četkanjem prljavštine na cipelama neupotrebljavanom četkicom za zube. Napravite pastu od jednakih delova sode bikarbone i vode, pa umočite četkicu i njom istrljajte cipele. Zatim pokrenite mašinu za veš na ciklus kratkog pranja hladnom vodom i dodajte oko pola deterdženta u odnosu na ono koliko biste stavili da je bubanj do pola pun. Ubacite cipele i nakon toga pustite da se osuše na vazduhu.

Patike za trčanje

Prljavštinu iščetkajte četkicom za zube, pa četkicu dobro operite. Pomešajte kašičicu deterdženta za veš sa čašom vode, pa u to namočite četkicu i četkajte po tkanini, mreži i gumi. Izbegavajte da četkate kožu, ili penu.

Mokrim sunđerom obrišite sapunicu. Pertle osvežite tako što ćete ih potopiti u vodu u koju ste stavili malo praška. Onda ih možete staviti u kesicu za osetljiv veš i oprati u mašini. Pre nego ih opet stavite na patike, očistite rupice u koje se pertlaju.

Foto: Shutterstock

Bele patike

Pitate se kako uopšte da operete cipele koje se konstantno prljaju? Na komadić vate kapnite malo acetona, ili vinskog sirćeta, pa istrljajte mrlje. Ako mislite da je potrebno da ih očistite izbeljivačem, prvo ga razredite u odnosu 1:5 (deo izbeljivača prema pet delova vode), da ne biste obojili patike. Onda u taj rastvor umočite četkicu za zube, pa njom istrljajte mrlje. Na kraju isperite toplom vodom.

Japanke

Dobro ih natopite u toploj vodi, pa pospite sodom bikarbonom i ostavite da odstoje barem pet minuta prije nego što ćete ih iščetkati starom četkicom za zube. Možete da ih stavite i na hladno pranje u mašini za veš, uz malo deterdženta i šoljicu alkoholnog sirćeta.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar