Kako očistiti srebro sa sodom bikarbonom, sirćetom, pepelom

Želite da vašoj omiljenoj ogrlici, prstenu ili ukrasu vratite stari sjaj? Evo šta treba da učinite

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
kako očistiti srebro
Foto: Shutterstock

Srebro je jedan od omiljenih metala od kojeg se najčešće pravi nakit i escajg. Manje košta od zlata, a opet izgleda elegantno, sa stilom i skupoceno. No, srebro vremenom oksidira, ovaj metal ne rđa, ali se na njemu vide znaci starosti i izloženosti vazduhu i raznim vremenskim prilikama, pa se stvara patina. Kako očistiti srebro da ono povrati svoj stari sjaj i ponovo izgleda novo?

Postoji nekoliko efektnih načina koji će vam pomoći da se otarasite tog zastarelog izgleda sa vašeg nakita, escajga i ukrasa. Sve ove metode možete oprobati kod kuće, a većinu sredstava za čišćenje verovatno već imate kod kuće.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nemojte čekati da se vaš nakit isprlja da biste ga očistili, najbolje je to raditi jednom mesečno, na taj način će srebero uvek imati prepoznatljivi sjaj.

Kako očistiti srebro – jednostavni trikovi

Ovo su najefektniji i najbrži načini kako očistiti srebro, razliku ćete videti gotovo odmah i biće vam neverovatno da srebro možete očistiti tako brzo.

Aluminijumska folija + soda bikarbona da escajg zasija

Obložite staklenu ili keramičku činiju sa aluminijumskom folijom, u činiju ubacite escajg koji je potrebno očistiti. Nemojte koristiti druge materijale, jer ako, na primer, stavite escajg u plastičnu činiju dobićete neželjenu hemijsku reakciju.

Preko escajga stavite sodu bikarbonu i stavite vodu da se kuva. Kada ona provri prelijte escajg sa vrelom vodom. Voda će početi da peni, a vi ćete videti gotovo trenutan rezultat čišćenja srebra.

Soda bikarbona, Foto:Pixabay/ Monfocus

Što je voda toplija to će hemijska reakcija biti jača, tako da voda koja nije vrela neće imati tako dobar efekat. Na oko pola litre vode je dovoljna jedna kašičica sode bikarbone. Količinu vode i sode bikarbone prilagođavate količini escajga.

Ostavite escajg u vodi jedan do dva minuta, pa ga onda izvadite i operite hladnom vodom kako biste skinuli ostatke sode. Obrišite pažljivo krpom i onda ćete videti pravi rezultat u odnosu na escajg koji je prekriven patinom.

Da li soda bikarbona deluje protiv zatvora?

Čišćenje uz pomoć sirćeta

Pitate se kako očistiti srebro koje je pocrnelo? Za ovaj trik će vam biti potreban samo jedan sastojak – sirće. Sirće ima široku upotrebu u čišćenju, može vam pomoći da se otarasite skorele prljavštine, kamenca, ali i patine na srebru.

Foto/Freepik/rawpixel.com

Evo šta treba da učinite: uzmite staklenu činiju ili metalni lonac, stavite srebrni nakit u nju i polijte sa sirćetom.

Nije tračno određena koja količina sirćeta vam je potrebna zato što je dovoljno samo da potopite nakit u sirće, da ni jedan deo nakita ne viri. I to je sve. Ostavite da nakit, ukras ili šta god da imate srebrno ostane dvadeset minuta u sirćetu.

Kada izvadite properite mlakom vodom i prebrišite dobro krpom. Srebro bi trebalo da bude besprekono sjajno. A ako i dalje vidite flekice, to znači da je srebro trebalo duže da se drži u sirćetu, pa možete ponoviti postupak.

Srebru treba malo vremena da počne da crni, zato ovaj postupak možete ponavljati na par meseci. Gotovo da ne o duzima ništa od vašeg vremena, a vaš nakit će uvek blistati kao da je tek kupljen.

Foto: Freepik/wirestock

Pepeo može pomoći da srebro ponovo dobije sjaj

Pepeo su često koristile naše majke, bake ili prabake da bi očistile svoj dom. Pepeo se pomeša sa limunovim sokom, tako da se dobije pasta kojom ćete istrljati srebro.

Kako najlakše očistiti srebro? U 4 kašike pepela stavite jednu kašiku ceđenog soka od limuna. Mešajte dok se sastojci ne sjedine i dok ne dobijete homogenu pastu. Ako je potrebno dodajte još limuna ili još pepela.

kako očistiti srebro
Foto: Shutterstock

Potom nanesite pastu na srebrni predmet i trljajte mekanom stranom sunđera. Ova pasta je toliko efektna da vam neće biti potrebno previše snage i predugo trljanje da dobijete efekat koji ste želeli.

Isperite nakit i prebrišite pamučnom krpom i uživajte u sjaju svog nakita.

Kako se čisti srebro i zlato, a kako dijamanti: Brinite o svom NAKITU da bi vam duže TRAJAO

Kako očistiti srebro sa sodom bikarbonom?

Srebro se može očistiti sa sodom, vodom i pamučnom krpom. U činiju stavite srebro koje želite da očistite, preko njega stavite kašiku sode i potom prelijte sa mlakom vodom.

Ostavite srebro u vodi 2, 3 minuta i istrljajte sa pamučnom krpom. Nemojte trljati ni sa čim tvrđim jer postoji mogućnost da oštetite nakit. To je ono na šta najviše morate paziti kada želite da očistite srebro. Uvek pažljivo trljajte i nemojte nanositi previše jak pritisak prilikom čišćenja, jer to može napraviti sitnije ogrebotine po srebru koje će narušiti njegov izgled.

Foto: Freepik/freepik

Pasta za zube za čišćenje srebra

Pasta za zbue ne mora služiti samo za pranje zuba, ona ima sastojke koji mogu pomoći da se obrišu razne stvari, a između ostalog će vam pomoći ako se pitate kako očistiti srebro koje je pocrnelo.

Srebro prirodno potamni, nebitno da li se koristi ili samo stoji kao ukras. Za čišćenje srebra treba da se koristi neabrazivna pasta i pasta bez gela.

Trik za sjajan escajg: Uz pomoć 2 sastojka iz kuće, vaše kašike i viljuške će ZABLISTATI (VIDEO)

Nanesite malu količinu paste na četkicu i trljajte srebro. Ponovo naglašavamo da treba pažljivo i nežno da trljate, a ne snažno, kako ne biste ostavili tragove po srebru. Ostavite srebro da odstoji prekriveno pastom još 5 minuta, pa onda isperite mlakom vodom i obrišite uz pomoć pamučne krpe.

Foto: Pixabay/Bru-nO

Nakon ove procedure srebro sija kao da je novo. Naravno, ako primetite da ne sija dovoljno ili da je na srebru ostalo još flekica – ponovite postupak.

Gel za dezinfekciju može pomoći u čišćenju

Gel za dezinfekciju nam je usled pandemije postao deo svakodnevice. Ono što verovatno niste znali jeste da je odličan način da na brzinu očistite srebro koje je izgubilo sjaj.

Ova metoda će pomoći ako na srebru nema previše patine i ako hoćete samo da pojačate sjaj escajga, nakita ili srebrnih ukrasa.

kako očistiti srebro
Foto: Freepik/freepik

Kako očistiti srebro brzo? Nanesite malo gela na srebrni predmet, uzmite ubrus ili salvetu i trljajte. Hemikalije u gelu za dezinfekciju će uticati na to da srebro izgleda čistije i sjajnije. Obično se ovaj način koristi kada nemate vremena za neku drugu, jer rezultati nisu toliko dobri kao, na primer, sa sodom bikarbonom ili sa sirćetom.

Kako očistiti srebro uz tečnost za čišćenje prozora?

Ovo je još jedno sredstvo za koje niste očekivali da vam može pomoći da srebro dovedete do punog sjaja, a sigurno ga već imate u kući. Poprskajte srebro sa tečnošću za prozore, uzmite pamučnu krpu i pažljivo prebrišite srebro.

Za delove koji su prljaviji ili do kojih je teže stići preporučujemo da koristite mekanu četkicu. One tvrđe će pre oštetiti srebro.

Vaš omiljeni komad NAKITA je izgubio boju i sjaj? Nikakav problem, očistite ga uz pomoć ovih TRIKOVA

Preporučujemo da ovu metodu ne koristite kada su u pitanju antikviteti, srebro koje je dugo stajalo ima deblji sloj patine i od velike vam je važnosti. Takve predmete je najpametnije odneti na profesionalne čišćenje, jer ćete tad biti sigurni da ćete dobiti najbolje rezultate.

Foto: Freepik/freepik

Efikasan metod kako očistiti srebro – Deterdžent za sudove

Evo još jednog metoda kako da brzo očistiti srebro, uz pomoć još jednog sredstva koji svakodnevno koristite. Sve što vam je potrebno jeste malo deterdženta za sudove, vrela voda i posuda

Zagrejte vodu, stavite srebro u posudu. Dok dolivate vodu u preko srebra u isto vreme stavljajte i deterdžent, jer će tako deterdžent najbolje da se razredi i zapeni.

Stavite SIRĆE u VODOKOTLIĆ i ostavite ga da deluje… Efekat će biti fantastičan!

Ostavite srebro u vodi do 10 minuta. Potom isperite, četkicom blagim kružnim pokretima istrljajte ako je ostalo još patine na mestima gde nije lako prići i prebrišite sa pamičnom krpom.

Foto/Pexels.com

Alkohol i puder za bebe

Pomešajte u jednakoj količini alkohol od 70%  i puder za bebe i stavite svoje srebrne predmete u ovu mešavinu. Ostavite neka odstoji tokom cele noći, potom izvadite, isperite i osušite i ispolirajte pamučnom krpom.

Neki od ovih načina će vam sigurno biti od koristi da očistite srebro, ali i druge plemenite metale kao što je bronza. One predmete koji su previše oksidirali i imaju debeo sloj patine, nemojte brisati sami, jer postoje profesionalci koji to mogu uraditi bez da oštete predmet.

kako očistiti srebro
Foto: pixabay/Nile

Ove metode služe za predmete koji nisu antikvitet, koji vam već služe kao ukras, nakit i escajg.



Izvor: Objektiv.rs, thehappyhousecleaning.co.yk, kakolako.info

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar