Možda je do HORMONA: Pet razloga zašto imate PRETERANU potrebu za šećerom

U krajnjem slučaju potražite savet lekara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Rafinisani šećer koji se može naći u industrijskim slatkišima veoma je štetan po zdravlje.

Preveliki unos šećera može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući karijes, dijabetes i bolesti srca. Zbog toga treba da se trudite da unosite što manje šećera u organizam. Ipak, ponekad je veoma teško kontrolisati intenzivnu želju za šećerom, iako na prvu loptu to izgleda jednostavno.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zato su stručnjaci Mihael Krupain, lekar preventivne medicine i Mehmeta Oza, kardiohirurg, otkrili zašto imamo želju za šećerom nakon jela i kako je utoliti.

1. Snaga navike

Kako se pokazalo, žudnja za šećerom često je posledica uslovljavanja tokom vremena. Drugim rečima, to je navika.

– Imate podsticaj, ponašanje i nagradu. U slučaju žudnje za šećerom, podsticaj može biti završetak večere, ponašanje konzumiranje slatkiša, a nagrada je kako se osećate – u ovom slučaju dobro – kaže doktor Krupain.

– Hormon za dobar osećaj koji se oslobađa nakon uživanja u omiljenom dezertu zove se dopamin, a hormon koji reguluše nivo šećera u krvi zove se insulin. Kad jedemo šećer, insulin se povećava u primitivnim delovima našeg mozga, što je naš put do nagrade. To uzrokuje povećanje dopamina, zbog čega se osećamo dobro i pretvara naše ponašanje uzimanja šećera u naviku. Kao rezultat toga, učimo da ćemo se svaki put kad pojedemo obrok osećati dobro ako nakon toga unesemo šećer. – objašnjava on.

Foto: Profimedia/@dsokol66 / Alamy / Alamy / Profimedia

Rešenje: Pokušajte pronaći zdravu zamensku naviku

Kako bi otkloniti naviku preteranog uživanja u slatkišima nakon jela, doktor Krupain predlaže pronalaženje zdrave, zamenske navike nakon večere kako bi “reprogramirali mozak”.

To može biti i telefonski razgovor sa prijateljem, gledanje omiljene serije ili opuštajuća kupka. Takođe, visokokvalitetni slatkiši – bez dodataka – mogu biti jednako dobri kao i slatkiši slabijeg kvaliteta. Na primer, tamna čokolada sa 70 odsto kakaa može zadovoljtii želju za slatkišima – kaže doktor Oz.

2. Hormoni gladi

Drugi razlog žudnje za dezertom može biti povezan sa grelinom, hormonom gladi. Ako ne jedete dovoljno ili ne održavate uravnoteženu prehranu tada vaše telo ne oslobađa dovoljno grelina.

Foto: Shutterstock

– Studije sprovedena na rakovima pokazala je da su rakovi kojima nedostaje gen za grelin receptor pojeli manje slatkiša nakon punog obroka – kaže doktor Oz.

Rešenje: Pokušajte da održavate zdraviju, uravnoteženu ishranu

Konzumiranje zdravih ugljenih hidrata može pomoći u ovom cilju. Naime, kako bi šećer u krvi bio uravnotežen, doktor Oz preporučuje unos zdrave količine proteina i hrane bogate vlaknima – to će vam dati energiju koja vam je potrebna bez skokova šećera u krvi.

– Zdravi ugljeni hidrati uglavnom se sastoje od povrća poput pečurki, rajčica, paprike – kaže doktor Oz.

Još jedan profesionalni savet: Zbog prebrzog jedenja se nakon obroka možete osećati manje zadovoljno, što može rezultirati željom za još više hrane i slatkiša.

3. Nizak nivo serotonina

Potreba za slatkišima može biti povezana i sa niskim nivoom serotonina, koji je poznat kao hormon sreće. Serotonin pomaže u regulaciji raspoloženja, pa je potpuno logično da našte telo žudi za njim kada smo teskobni, pod stresom ili depresivni.

Foto: Shutterstock

– Poznato je da niži nivo serotonina u mozgu prouzrokuje žudnju za šećerom. Prehrana bogata šećerom poboljšava raspoloženje i ublažava teskobu – kaže doktor Oz.

Rešenje: Pronađite zdrave načine za regulisanje anksioznosti i stresa.

Mnogo je lakše to reći nego učiniti, ali upravljanje stresom definitivno može pomoći u suzbijanju želje za šećerom. Prema Ozu, nivo kortizola (nivo stresa) raste kada smo pod stresom i to može uzrokovati glad, kao i podstaći želju za slatkišima.

Kako biste smanjili unos šećera i upravljali nivoom stresa, doktor Oz predlaže vežbe joge, meditaciju, slušanje muzike ili pokušaj učenja drugih tehnika opuštanja koje vama odgovaraju.

4. Manjak sna

Kada ste se poslednji put dobro naspavali? Ako je to bilo davno, definitivno bi to mogao biti jedan od uzroka zašto jedete mnogo slatkiša.

– Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem i prekomernim konzumiranjem nezdrave hrane. Pokušajte da spavate oko osam sati kako biste imali manju želju za šećerom – savetuje doktor Krupain.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Rešenje: Uspostavite rutinu pre spavanja

Nemojte vežbati dva do tri sata pre spavanja.

Izbegavajte dremanje koje je duže od 20 minuta.

Pokušajte da se probudite i zaspite svaki dan u isto vreme i nemojte da koristite telefon sat vremena pre odlaska u krevet.

Ako i dalje imate problem sa spavanjem, moguće je da patite od nesanice. Zato bi bilo dobro da porazgovarate sa svojim lekarom jer vam on može prepisati dodatne lekove.

5. Nedostatak hranljivih stvari

Ako vam se često vrti u glavi, verovatno vam je nivo šećera u krvi opao. U tom slučaju bi bilo poželjno da se konsultujete sa lekarom jer postoji mogućnost da imate neravnotežu šećera u krvi – hipoglikemiju.

Foto: Natalia Peredniankina / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, nemojte odmah da donosite zaključke: kada vašem telu nedostaju određeni minerali koji su uključeni u regulisanje nivoa insulina, to bi takođe moglo uticati na želju za šećerom. Na primer, kada naše telo ne dobija dovoljno magnezijuma, imaćete problem sa unosom energije u ćelije i žudećete za šećerom jer on pomaže u podizanju nivoa energije.

Rešenje: Potražite savet lekara

Bilo da se radi o lošoj ishrani ili dubljem zdravstvenom problemu, najbolje je da se konsultujete sa doktorom. On vam može pomoći da utvrdite šta vam nedostaje, šta vam je potrebno, kao i da osigurate hranljive materije.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar