Da li je dobro za bebu da SPAVA sa roditeljima u istom krevetu? Stručnjaci su dali ODGOVOR

Morate je naviknuti na krevetac, koliko god ona protestvovala

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Dan Pangbourne / ImageSource / Profimedia

Mnogi roditelji praktikuju da, dok je beba još uvek mala, spavaju tokom noći sa njom.

To uglavnom rade zbog toga kako bi bili što bliže bebi u slučaju da se probudi i kako bi odmah mogli da reaguju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, Američka akdemija pedijatara ističe da beba nikada ne treba da spava sa roditeljima u krevetu zbog povećanog rizika od gušenja, sindroma iznenadne smrti deteta i drugih opasnih situacija po bebu.

Nekada jastuk, prekrivač ili bilo šta drugo u blizini mogu dovesti do gušenja i opasnosti po bebu, zbog čega bi trebalo da izbegavate da spavate zajedno sa njom.

Ipak, bez obzira na upozorenja, postoji veliki broj roditelja koji i dalje spavaju sa bebom u istom krevetu. Kako biste prestali to da radite i navikli svoje dete da spava samo u krevecu, postoji nekoliko načina na koje to možete da uradite.

Foto: Shutterstock

Kada je vreme da prestanete da spavate sa bebom?

Američka akademija pedijatara je protiv zajedničkog spavanja uvek, a naročito sa bebama mlađim od četiri meseca. Oni predlažu da beba spava u istoj prostoriji sa roditeljima, ali u krevecu, barem prvih šest meseci, a najbolje bi bilo tokom cele prve godine.

Prelazak iz roditeljskog kreveta u krevetac može biti nezgodan u bilo kom uzrastu. Imajte na umu da se neke najveće životne promene dešavaju u periodu između devetog i dvanaestog meseca, a one pomažu bebi da postane samostalnija, kao i da stvara bolju komunikaciju sa svojim roditeljima.

Saveti za lakše privikavanje na krevetac

1. Odaberite sopstveni pristup

Postoji mnogo dobrih načina, a vi morate da pronađete onaj koji odgovara bebinom temperamentu. Neke bebe se lakše naviknu kada roditelj sedi pored, sigurnije su. Drugima je lakše kada ih ostave same. O ovome možete razgovarate sa pedijatrom ako ni sami niste sigurni koji pristup je najbolji za vašu bebu.

Foto: Profimedia/Kirill Ryzhov / Panthermedia / Profimedia

2. Budite istrajni

Kada odaberete način koji vam odgovara, držite se toga. U najvećem broju slučajeva, navikavanje na krevetac traje do tri nedelje. Vrlo je verovatno da će beba na početku protestvovati, što je sasvim normalno. Budite uporni.

3. Potražite podršku partnera

I vi i vaš partner morate biti na istoj strani, naročito kad se beba budi noću. Bitno je da pružate podršku jedno drugom. Setite se da je ovo samo jedan od koraka u ohrabrivanju vašeg deteta da bude samostalnije.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar