Čuva vid i usporava starenje: Zbog čega je DOBRO da svakog dana pojedete šaku semenki suncokreta

Suncokret je bogat vitaminom E i magnezijumom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Njih često preskačemo, ili potpuno zaboravljamo, ali nutricionisti tvrde da semenke suncokreta spadaju u najzdravije grickalice.

U narodnoj medicini se već decenijama upotrebljavaju, a naročito korisnim suncokret se smatra za lečenje reume, artritisa, za jačanje vida i usporavanje starenja zahvaljujući važnim vitaminima i mineralima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Čuva srce i mladolikost

Semenke suncokreta, to jest vitamin E koji sadrže, čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sistema. Ovaj vitamin širi krvne sudove i sprečava pojavu tromboze i štiti od visokog krvnog pritiska. Lekari ga uključuju u terapiju srčanim bolesnicima u fazi oporavka, jer regeneriše ćelije i skraćuje period oslabljenosti organizma.

Dermatolozi savetuju ishranu bogatu vitaminom E, jer koži vraća elastičnost i čini da bore postanu manje vidljive. Samo 28 grama suncokretovih semenki pečenih na ulju obezbeđuje 76 odsto preporučene doze ovog vitamina.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Jača kosti i mišiće

Pored kalcijuma, kostima su neophodni i magnezijum i bakar. U semenkama suncokreta nalaze se oba minerala. Ako ih volite i često grickate, sigurno vas ne muče grčevi u mišićima.

Ubrzava metabolizam

Suncokret je odličan ukoliko imate sindrom lenjih creva. Osim što će regulisati njihov rad, pospešiće i metabolizam i rad želuca zbog velike količine vlakana.

Mnogi nutricionisti ih preporučuju za zavaravanje gladi pri držanju dijeta jer su bogate kalorijama, pa i kad se pojede desetak semenki, stvara se osećaj sitosti.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar