Vidovdan proglašen za praznik Čikaga: Potpisan poseban ukaz zbog doprinosa SRBA jačanju grada

Takva odluka je doneta s ozbirom na činjenicu da ovaj grad ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Chicago Tribune/TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gradonačelnica Čikaga, Lori Lajtfut proglasila je Vidovdan praznikom grada Čikaga.

Takvu odluku je donela s ozbirom na činjenicu da grad Čikago ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Državama, navodi se u zvaničnom ukazu gradonačelnice objavljenom na “Serbian miror”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Takva odluka je doneta i jer su se srpski emigranti naseljavali u Čikagu od 1880-ih godina, doprinoseći jačanju grada u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluge, kao i nauke i medicine.

Ova odluka je doneta i zbog toga što ,kako je istakla gradonačelnica, Vidovdan slavi pomirenje i izdržljivost naroda koji je bio potlačen, koji stremi ka slobodi, dostojanstvu i jednakosti- univerzalnim idealima koji inspirišu i zahtevaju našu konstantnu opreznost do ovog dana.

Podsećamo da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji postoje između Beograda i Čikaga decenijama.

BONUS VIDEO



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar