Kako sprečiti hrkanje kod odraslih – proverene metode

Ova neugodna pojava može uzrokovati nesanicu i vama i vašim ukućanima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
kako sprečiti hrkanje
Foto: Shutterstock

Hrkanje može ukazivati na razne zdravstvene probleme i sa medicinske strane se uglavnom posmatra kao simptom. Ovaj simptom koji predstavlja strujanje vazduha koje prolazi kroz usta prilikom spavanja uglavnom smeta i ukućanima i samoj osobi. Kako sprečiti hrkanje na prirodan način? Čak i ako vas ovaj simptom ne opterećuje i ne smeta nikome, nemojte ga ignorisati.

Ovo su neke bolesti i stanja na koje ukazuje hrkanje: apneja, gojaznost, problem sa tkivom u nosu ili ustima, manjak sna. Neki drugi razlozi mogu biti sasvim beznadežni, a to je povremeno hrkanje kada ležite na leđima ili ako ste pili alkohol neposredno pre spavanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Evo šta vam sve može pomoći da bar ublažite ili sasvim uklonite hrkanje. Naravno, uspešnost svih ovih metoda zavisi i od uzroka vašeg hrkanja i to je ono na šta primarno treba da obratite pažnju.

Kako sprečiti hrkanje?

Uzrok hrkanja je drugačiji ako hrčete zatvorenih ili otvorenih usta. Zatvorena usta upućuju na to da imate problema sa jezikom, a otvorena da verovatno imate problem sa tkivom u grlu. Preporučujemo da odete na snimanje kako bi se utvrdilo  da li je uzrok hrkanja neki medicinski problem.

Do tad, evo par metoda koje vam mogu pomoći:

Spavajte na stranu

Spavanje na leđima je jedan od najčešćih razloga hrkanja. Kada ste okrenuti na leđima vrlo verovatno hrčete čak i ako to ne radite ni u jednoj drugoj pozi kada spavate.

Ova poza utiče na to da jezik padne u zadnji deo usta, blokirajući otvor u jednjaku, što direktno uzrokuje neprijatne zvuke pri disanju. Kada se okrenete na stranu, ili kada spavate na stomaku ne dolazi do ovoga i to je prost način da zaustavite hrkanje.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Ako volite da spavate na leđima stavite jastuke tako da spavate sa blago podignutom glavom. To će sprečiti da jezik krene unazad.

Pijte lekove za alergiju

Proleće i jesen su pravo vreme za nastanak raznih alergija uzrokovanih cvetanjem polena. Ako ste primetili da mnogo više hrčete u ovom periodu vrlo je verovatno da imate neku alergiju koja se manifestuje hrkanjem.

Naučnici upozoravaju: Kada roditelji moraju ozbiljno da shvate HRKANJE dece

Kada su alergije aktivne vrlo često je nos zapušen, svrbi vas grlo i to može dovesti do hrkanja. Funkcioniše slično kao kada ste prehlađeni. No, ako pijete lekove za alergiju to će umanjiti vaše simptome i učiniti noć podnošljivijom.

Foto: Pixabay/cenczi

Neke hronične alergije se mogu pojavljivati i tokom cele godine, kao što je alergija na grinje ili neke druge čestice u vazduhu. Zato je važno da primetite da li imate još neke simptome i obratite se svom lekaru. Moguće je da se vaše hrkanje može rešiti samo uz pomoć pravih lekova i tretiranjem alergije.

Kako sprečiti hrkanje – prestanite da pušite

Ova vest vam se neće dopasti ako se pušač. Pušenje ne samo da pogoršava stanje vaših pluća, utiče na boju zuba, ubrzava starenje, već i može biti glavni krivac zašto hrčete.

Budite realni, ne postoji ni jedan dobar razlog da pušite i to je zavisnost. Već posle par nedelja možete očekivati da ćete se osećati bolje bez cigareta, a i u tom periodu bi trebalo da prestanete da hrčete, ukoliko je pušenje bilo uzrok hrkanja.

Kako ostaviti cigarete
Foto: Freepik/freepik,Shutterstock

Spavajte 8 sati

Kako sprečiti hrkanje? Odgovor na ovo pitanje može biti lakše nego što ste očekivali. Jedan od razloga zašto imate problema sa hrkanjem može biti taj što ste hronično neispavani.

Kada ste previše umorni odna brže utonete u san i imate dubok san, što samo po sebi nije problem. Ali povećan umor dovodi do opuštanja mišića prilikom spavanja, što može uzrokovati hrkanje.

Možda baš vaše dete ima ovaj PROBLEM: Znate li šta povezuje manjak koncentracije i HRAKNJE?

Dakle, da biste bili zdravi potrebno je da imate zdrave navika, a to podrazumeva i redvono spavanje i miran san. Naviknite sebe da ležete i ustajete uvek u isto vreme ako ste u mogućnosti. Ako niste, potrudite se da obezbedite sebi tih 8 sati sna.

kako sprečiti hrkanje
Foto: Freepik/nensuria

Alergija na kućne ljubimce

Već smo pričali o alergijama kao o uzroku hrkanja, gde vam mogu pomoći lekovi. No, kada su u pitanju ljubimci stvari stoje malo drugačije. Stvar je u tome da ako imate mačku ili psa za ljubimca, vrlo je moguće da vaše hrkanje uzrokuju njihove dlake koje se nalaze svuda oko vas.

Ljubimci često spavaju pored svojih gazdi, linjaju se i ostavljaju dlake po krevetu, po posteljini, po celom nameštaju. Koliko god da detaljno usisavate, nemoguće je rešiti se svih dlaka i to vlastnici ljubimaca vrlo dobro znaju.

Rešite problem HRKANJA samo uz pomoć TENISKE LOPTICE

Ako imate alergiju na životinje, lekovi vam mogu pomoći, ali nećete osetiti poboljšanje dok ne budete počeli da redovno menjate posteljinu i zabranite vašem ljubimcu da spava pored vas.

Foto: Freepik/freepik

Sve zavisi koliko je vaša alergija izražena, neki ne mogu uopšte da budu pored mačaka ili pasa, a da ne krenu simptomi alergije. Ako želite hipoalergenog psa koji neće uzrokovati nikave simptome preporučujemo vam da pročitate ovaj tekst.

Ubaci tekst.

Da li vam je nos često začepljen?

Možda imate alergiju, pa vam je nos začepljen, a možda i devijaciju nosa, tako da je kod vas protok vazduha manji nego što bi trebalo. Začepljen nos je jedan veoma bitan uzrok kada se pitate kako sprečiti hrkanje.

Stručnjaci savetuju: 5 trikova kako da zaspite kada vaš partner HRČE, a jedan ima veze sa TENISOM

Kada ne možete da dišete kroz nos, onda dišete na usta, a disanje na usta gotovo da podrazumeva hrkanje. Da biste srpečili hrkanje preporučujemo vam da koristite kapi za čišćenje nosa i disajnih puteva.

Naravno, kapi će vam biti od koristi kod sprečavanja hrkanja samo ako je zapušen nos njegov razlog. Posavetujte se sa vašim lekarom koje bi ste kapi mogli koristiti i koliko dugo da ih koristite.

Foto: Freepik/katemangostar

Možete pokušati da otpušite nos i uz pomoć toplog tuša i ispiranja nosa vodom.

Kako sprečiti hrkanje kada imate višak kilograma

Da se razumemo, višak kilograma neće kod svakog uzrokovati hrkanje, to zavisi od vaše lične anatomije i od generalnog zdravlja. No, ako imate višak kilograma, znatno povećavate mogućnost da hrčete u toku noći.

Višak tkiva u grlu osnovni krivac zašto toliki broj osoba sa većim brojem kilograma hrče. Tako je rešenje očigledno – ako se pitate kako se rešiti hrkanja, a imate višak kilograma, smršajte.

Foto:Freepik/drobotdean

Naravno, ovo nije cilj koji ćete moći ostavriti preko noći i ovo će iziskivati mnogo volje, vremena i truda. Ali nagrada će biti ogromna, ne samo da ćete prestati da hrčete, već ćete izgledati lepše i osećaćete se zdravije.

Operacija nosa je nekad jedino rešenje

Ako imate devijaciju nosa ili neki drugi problem zbog koga niste u mogućnosti da dišete pravilno, jedino rešenje za vas može biti operacija nosa. Sve ste probali kako biste se otarasite hrkanja, ali ništa ne pomaže, operacija je možda prava stvar za vas.

Važno: Položaj u kom spavate je povezan sa vašim ZDRAVLJEM

Naravno, potrebno je da odete na preglede, da skenirate lobanju kako bi se videlo da li je ovo solucija. Ako imate kriv nos, ako imate uske nozdrve i ako generalno imate problema sa disanjem, vrlo je moguće da to uzrokuje hrkanje.

kako sprečiti hrkanje
Foto: Freepik/gpointstudio

Nemojte uzimati sedative ili akohol pre spavanja

Sedativi funkcionišu tako što opuštaju mišiće, a opuštanje mišića utiče na nastanak hrkanja. Stvar isto stoji i sa alkoholom. No, sedativi se obično piju baš da bi smo uspeli da zaspimo, pa vam ovo može biti izbor nesanice i spavanja sa hrkanjem.

Probajte 3 domaća napitka i rešite problem HRKANJA za manje od 100 dinara (RECEPTI)

Zato je potrebno da nađete tačan uzrok vašeg hrkanja i da pokušate njega da rešite.

kako sprečiti hrkanje
Foto: Pixabay/StockSnap

Što se alkohola tiče, dovoljno je samo da smanjite ili izbacite njegovu konzumaciju ako se pitate kako sprečiti hrkanje.

U suštini, ovaj problem nije nerešiv, ali se vrlo često zapostavlja i uzima kao nešto bezazleno. Istina je da hrkanje ako se konstantno ponavlja uopšte nije bezazleno i da to znači da vam je potrebna neka vrsta lečenja ili tretmana.



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com, lekovitobilje.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar