Naučnici upozoravaju: Kada roditelji moraju ozbiljno da shvate HRKANJE dece

Studija je pokazala da je hrkanje povezano i sa ponašanjem

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Daniela Dimitrova

Ako vaše dete hrče i po nekoliko dana u nedelji, to treba da shvatite ozbiljno.

Nedavno objavljeno istraživanje u časopisu Nature Communications pokazalo je da postoji veza između čestog hrkanja i strukturnih promena mozga kod dece, kao i problema u ponašanju poput hiperaktivnosti i nepažnje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Istraživači su otkrili da deca koja često hrču imaju tanju sivu materiju u nekoliko delova mozga, uključujući one koji pomažu u upravljanju rezonovanjem i kontrolom impulsa.

To su zapravo delovi mozga koji su odgovorni za regulaciju ponašanja, održavanje pažnje i onoga što nazivamo “kognitivnom fleksibilnošću”, odnosno regulacijom sopstvenog ponašanja.

Foto: Pixabay/emrahozaras

Iz biološke perspektive, ako dete ima problem sa hrkanjem, to znači da ne postoji pravilan protok vazduha do pluća. Istraživanja pokazuju da oko 30 odsto dece povremeno hrče, dok između 10 i 12 odsto dece doživljava primarno hrkanje (hrkanje koje se javlja više od dve noći nedeljno ili se često dešava).

Foto: Freepik/pvproductions

Ako dete ima problem sa hrkanjem, roditelji o tome treba da obaveste svog lekara jer ta pojava može dovesti do problema sa disajnim putevima, poremećaja u snu, čestog buđenja…

Kao i kod odraslih, hrkanje kod dece se može izlečiti. U nekim slučajevima je potrebna operacija krajnika, što će ukloniti probleme sa disajnim putevima. U drugim slučajevima, jednostavna prilagođavanja okruženja u kome dete spava, takođe mogu dovesti do smanjenja hrkanja.

Foto: Freepik/shurkin_son

Te promene uključuju i odlazak na spavanje svaki dan u isto vreme, nameštanje deteta u što udobniji položaj prilikom spavanja…

Naravno, ne treba da paničite jer je to problem koji se može rešiti, ali svakako napomenite pedijatru ako vaše dete često ima problem sa hrkanjem.



Izvor: Objektiv.rs, huffpost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar