Milo i Krivokapić pripremaju OBRAČUN sa Srbijom? Knežević se uključio na RTS i ŠOKIRAO javnost

Drama u Crnoj Gori se nastavlja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/Kenzo TRIBOUILLARD/AFP , Printscreen/TV Pink

Jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević kazao je da se rezolucijom o Srebrenici, koja je izglasana u Skupštini, stvara nova antisrpska atmosfera i da se plaši da je u pitanju “lansirna rampa” za obračun sa Srbijom uoči izbora 2022. godine.

Dodao je da premijer Zdravko Krivokapić, po svom profilu, po doživljaju politike i po svemu što je dosad uradio, odnosno nije uradio, više ne zaslužuje da bude premijer Crne Gore.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Knežević je za RTS rekao da su tenzije u Crnoj Gori velike i da je činjenično stanje da su delovi parlamentarne većine sa poslanicima DPS-a donijeli rezoluciju “kojom se Srbija, srpski narod i Srpska pravoslavna crkva proglašavaju za genocidne, čime se stvara nova antisrpska atmosfera”.

– I to od onih koji su od 30. avgusta dominantno na glasovima srpskog naroda smenili Demokratsku partiju socijalista, a kasnije kroz vid nekakve kvaziekspertske vlade i političke vlade postavili Krivokapića da realizuje izbornu volju građana od 30. avgusta i gotovo da niko ne može verovati da se posle devet meseci nalazimo u jednoj situaciji da nema razlike između spoljnopolitičkih poteza Mila Đukanovića i Duška Markovića sa spoljnopolitičkim potezima Zdravka Krivokapića koji su usmereni protiv Srbije i srpskog naroda – rekao je Knežević.

Dodao je da se plaši da je ta platforma “lansirna rampa za obračun sa državnim rukovodstvom Srbije u aprilu 2022. godine, kada se očekuju predsednički izbori i izbori za gradonačelnika Beograda” i da očekuje talas donošenja sličnih rezolucija u regionu sa namerom da se ukine Republika Srpska.

Knežević je rekao da se oseća posramljeno i postiđeno, iako nije glasao za rezoluciju, jer je rezolucija u crnogorskom parlamentu doneta u saradnji sa poslanicima DPS-a, koji su, kako je naveo, prepoznatljivi po antisrpskoj politici proteklih 15 godina i koji su doneli sporni zakon o slobodi veroispovesti.

– Zato je ovo mnogo teže i potresnije za nas, jer od DPS-a smo se i nadali. Međutim, ono što je bilo potpuno neočekivano jeste i ponašanje Alekse Bečića, predsednika Skupštine, a da ne govorim o premijeru Zdravku Krivokapiću koji je bio nosilac naše liste i koji je pogazio svako ideološko, izborno i, čini mi se, ljudsko uverenje oko kog smo se okupili 30. avgusta – rekao je Knežević.

Naveo je i to da Krivokapić nedavno nije potpisao temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, kako je ocenio, “pod pritiskom delova parlamentarne većine, DPS-a i zapadnih agentura”.

– Ako uporedite tu politiku Zdravka Krivokapića sa politikom Duška Markovića i Mila Đukanovića iz prethodnog perioda gotovo da nema razlike, čak mi se čini da je premijer Krivokapić i radikalniji u nekim potezima prema Srbiji i srpskom narodu – kazao je Knežević.

Rekao je da donošenje rezolucije i smjena ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića nije mogla da se spriječi i da su upozoravali Krivokapića da se time ulazi u duboku institucionalnu krizu.

– U ovom trenutku, osim krize u vladi, koja je evidentna i očigledna već mjesecima, sada imamo i krizu u parlamentu, jer je Demokratski front nakon tog izglasavanja napustio Skupštinu Crne Gore i potpuno je pitanje zbog čega je ovako krhka parlamentarna većina otpočela antisrpsku politiku i to na način da se sukobljava sa onima koji su pobedili na izborima 30. avgusta – kazao je Knežević.

Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Ocenio je da su usvajanju doprinele NATO ambasade i da mu se čini da je rezolucija najmanje pisana u Crnoj Gori.

– Ali je neophodno bilo da se pošalje poruka vaskolikom srpskom narodu, ne samo u regionu, nego i u svetu da otpočinje jedna kampanja samopriznavanja i bilo je neophodno da se oni kojih ima 30 odsto, a to su Srbi u Crnoj Gori, predstave takođe genocidnim, a da eto, Crna Gora, izrasta na neke demokratske standarde i nivoe da je spremna da priznaje ono što se nije priznalo ni u samoj BiH i oko čega postoje i dan-danas različita tumačenja – rekao je Knežević.

Za Krivokapića, koji je posle usvajanja rezolucije rekao da je ona nepotrebna, Knežević je rekao da je hodajući demant i da je upravo on smenio Leposavića sa partijama Dritana Abazovića i Alekse Bečića, kao i poslanicima DPS-a, zbog stavova o Srebrenici, gdje nije priznao da se dogodio genocid.

Govoreći o optužbama Krivokapića da Demokratski front pregovara sa DPS-om, Knežević je rekao da se pre neko veče videlo ko sarađuje sa njima, pošto su upravo oni sa DPS-om izglasali rezoluciju o Srebrenici.

– Da ne govorimo o susretima Krivokapića i Đukanovića koji su od 4. decembra toliko intenzivirani, koji se više i ne skrivaju. Više je Krivokapić imao susreta sa Đukanovićem nego sa liderima parlamentarne većine ili makar liderima Demokratskog fronta koji su ga doveli na tu poziciju. Da ne pominjem i činjenicu da je Krivokapić, dok nije postao premijer bio visoki vladin funkcioner, koga je postavila vlada Igora Lukšića 2009. godine na ime šefa akreditacionog tela i to je bio punih 11 godina – podsetio je Knežević.

Ocenio je da su svi oni koji mogu da pomognu crnogorsku privredu kroz turističku sezonu u ovom trenutku zbunjeni i da je teško da mogu da razumeju situaciju da neko može da ih poziva na odmor, a “istovremeno ih proglašava za genocidan narod”.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (1)

  1. Šta ovaj sve nalupeta, pa ako ne valja Krivokapić vi mu uskratite poverenje , pa na nove izbore, ali problem je što če DF tada opet u opoziciju sa znatno manje poslanika....

    Odgovori

Ostavite komentar