Znate li šta ja PARODONTITIS i kakve veze ima sa INFARKTOM?

Simptom koji može da ukaže na mogućnost srčanog udara

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/prostooleh

Stručnjaci tvrde da mnogo faktora utiče na pojavu infarkta.

Neki od njih su godine, pritisak, holesterol, ali i genetika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, postoji i jedan simptom koji nije baš toliko očigledan, a može da otkrije da li će se baš vama infarkt dogoditi, smatraju stručnjaci.

Velika uloga

Rezultati jednog istraživanja pokazuju da u zaštiti karidovaskularnog zdravlja igra usna duplja. Ovi rezultati su objavljeni u magazinu Journal Of Periodontology, a sprovedeno je od strane Forsyth instituta i univerziteta Harvard.
Prema onome što su naučnici otkrili, radi se o paradontitisu, ozbiljnoj upali desni koja uništava meka tkiva i kosti koje podupiru naše zube. Parodontitis može da prouzrokuje gubitak zuba, probleme sa zdravljem, ali može i da poveća rizik od nastanka srčanog udara. Čini se da osobe koje imaju parodontitis pripadaju grupi ljudi koji imaju veće šanse da dožive kardiovaskularne probleme, kažu naučnici sa Univerziteta Harvard.

Foto: Freepik/senivpetro

Mogući faktori
Lekari su pronašli specifičnu vezu između upale desni i upalnih procesa u arterijama, koji su odgovorni za pojavu infarkta, moždanih udara i ostalih opasnih kardiovaskularnih bolesti. U studiju su bile uključene 304 odrasle osobe, a pregledavale su im se arterije i usna duplja na početku studije i nakon 4 godine.

Kod 13 ispitanika su se razvili veliki problemi sa srcem, a nakon kontrole svih drugih mogućih faktora, stručnjaci su zaključili kako se prisustvo parodontalne upale može smatrati glavnim krivcem.

Foto: Freepik/prostooleh

Upozoravajući znakovi
Postoji nekoliko upozoravajućih znakova, koje možete da proveriti i ako ponekad parodontna bolest može da prođe bez posebnih poteškoća. I zato je potrebno redovno kontrolisati zdravlje zuba i oralne sluznice. Upozoravajući znakovi parodontne bolesti su: krvarenje zubnog mesa nakon pranja zuba, crvena, natečena sluznica oko zuba, zubno meso koje se povlači sa zuba, trajni zadah iz usta, gnoj između zuba i zubnog mesa, kao i zubi koji se klimaju.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar