Doktori imaju odgovor: Da li muškarci ili žene imaju veći rizik od ponovljenog SRČANOG UDARA?

Ova učestalost se tokom godina smanjila, ali ipak je jedan pol ugroženiji

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Freepik/freepik

Prema poslednjim istraživanjima, žene imaju manje šanse da ih ponovo zadesi srčani udar, u odnosu na muškarce.

Američka studija, koja je obuhvatila 1,4 miliona pacijenata, utvrdila je i da žene u prvih godinu dana, nakon infarkta, ređe umiru od muškaraca.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stopa drugog srčanog udara, 12 meseci nakon prvog, kod žena iznosi 72 od 1000, dok je kod muškaraca 81 od 1000 pacijenata.

Ove varijable se odnose na ispitanike posmatrane u periodu od 2008. do 2017. godine i mnogo su bolje od ranijih rezultata, kada je stopa drugog srčanog udara za žene bila 89 žena od 1000, a kod muškaraca 94 od 1000 pacijenata.

Dr Sejn Piters, sa londonskog Instituta za globalno zdravlje, kaže da je ovaj trend pada broja ponovljenih infarkta povezan sa boljom negom i hitnijom rekacijom.

Srčani udar, Foto:Freepik/freepik

“Drugi srčani udar se sada efikasnije sprečava, zato što pacijenti koji prežive prvi infarkt, dobijaju preporuku za negu, koja će sprečiti da se tako nešto ponovi”, kaže Piters.

Iako su očekivali ovaj trend, ona dodaje da ih je iznenadila ovakva razlika u broju ponovljenih slučajeva između polova.

Ženu probada u grudima, Foto:Freepik/freepik

Ipak, dodaje da bez obzira na poboljšanje ishoda, kod svakog čoveka, bilo kog pola, koji je jednom preživeo srčani udar, postoji veliki rizik da se to ponovi.

Zbog toga savetuje redovne kontrole i ponašanje u skladu sa propisanom terapijom.



Izvor: Objektiv.rs, TheSun

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar