Srbiji vraćaju deo Skupštine koji nam nedostaje: Čak 65 godina se nije znalo gde je OČARAVAJUĆE DELO

U vreme komunističkog režima rečeno je da "između naroda i vlasti ne treba da stoje nikakve barijere" pa je zato sve uklonjeno

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs/Danilo Krša

Makedonija vraća deo impozantne ograde dužine pola kilometra koja se nalazila oko Skupštine Srbije, a u vreme Josipa Broza Tita je skinuta i odnesena. Ogradu koju istoričari umetnosti opisuju kao “očaravajuću” i za koju se 65 godina nije znalo gde je, vratiće u Beograd 10. juna gradonačelnik Ohrida.

Čuveni arhitekta, Rus Nikolaj Krasnov, čija su zdanja u Beogradu još i zgrada Vlade i Ministarstva spoljnih poslova projektovao je i skupštinsku ogradu. Postavljena je davne 1936. godine. U vreme komunističkog režima rečeno je da “između naroda i vlasti ne treba da stoje nikakve barijere” i ograda je demontirana.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, i pored ove floskule, nastavila je da deli narod i vlast, samo na drugim mestima. Duga pola kilometra, ograda je rasparčana i deo je iskorišćen za opasavanje Belog dvora u vreme dok je u njemu živeo Josip Broz, a potom i Slobodan Milošević.

Čaršijska priča iz ondašnje Jugoslavije je i da su tadašnji rukovodioci u Sloveniji i Hrvatskoj želeli delove ograde kojom su opasavali svoje vikendice. Deo je prebačen na Ohrid oko vile “Biljana”, koji je koristio Tito, a posetili su je i koristili mnogi svetski državnici i političari poput Ban Ki Muna, Leonida Kučme, Sergeja Lavrova, Hose Manuela Barosa…

Posle 5. oktobra dok su traženi nacrti, pronađene su i skice ograde, za koju većina nije ni znala da je postojala.

Ali, nije se znalo gde je ograda.

Ove godine navršava se ukupno 85 godina od kako se sednice održavaju u ovom zdanju.

Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar