“Skočiće cene, neminovno je”: Voćari za Objektiv o problemima i mogućem POSKUPLJENJU ove godine (FOTO)

Voćari o ceni raznih sorti ranog voća, kao i tome koliko će duga zima, koja je pogodila voćnjake, uticati na poskupljenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay

Srbija je ovog proleća brujala o jagodama od 800 dinara, a zbog mraza koji je poharao voćnjake, ista situacija na tezgama mogla bi da se dogodi i sa ostalim sortama ranog voća. Kako za Objektiv navodi poljoprivrednik iz gročanskog sela Brestovik Dragan Mladenović (60), voćari trenutnu situaciju mogu uporediti sa onom od pre pet godina, kada su gubici bili rekordni. Kako ističe, najviše je nastradala kajsija, zbog čega će cena i onih manje kvalitetnih sorti, koje se koriste u džemovima i rakijama, sigurno biti skuplja.

– Što je kajsija niže ili bliže potoku, to je stanje na drvetu lošije. Verujte, očajni smo. Veliki je finansijski ulog u proizvodnji voća, a stalno smo u strahu da li će nas vreme poslužiti. Mi uložimo oko 40.000 evra godišnje. Samo zaštita i prskanje godišnje koštaju preko 15.000 evra. Ne znam šta će mi na kraju ostati i plašim se da pravim računicu – kaže Mladenović.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

BROJE CVETOVE

Slična situacija je i u selu Kamendol – Slobodan Ilić (64) broji cvetove koje mraz nije uništio.

– Na jednoj grani od metar nemate po četiri cveta. Tuga. Pored kajsija, i rane breskve su mnogo nastradale. Rano je da sada procenjujem finansijsku štetu, ali sam prestao da prskam i breskve i kajsije. Trebalo bi da se prska još barem pet do šest puta, ali džabe, veća šteta nego korist – kaže Ilić. Već sada može da kaže da je rod kajsije u njegovom voćnjaku desetkovan.

– Prošle godine sam samo od jedne sorte kajsija imao više od 1.200 kilograma. Ove godine daj Bože da bude oko 300 kilograma. Žalosno je šta nam ovo vreme uradi – kaže Ilić.

TRUD SE NEĆE ISPLATITI

Predrag Živković (27) iz smederevskog sela Udovice kaže da su pored kajsije i jabuke dosta nastradale. Kako navodi, zima je bila blaga, ali je bila duga.

Uvoznim jagodama je cena PAPRENA: Evo kad će se na pijacama naći DOMAĆE i koliko će koštati

– Koliko smo uložili u sredstva do sada, nema šanse da će se ove godine isplatiti. Skočiće cene voća, neminovno je. Od rakije nema ništa, pićemo onu iz šteka od prethodnih godina – kaže Živković.

Slaviša Jovanović (69) iz Petrijeva kaže da se uzda u sorte koje stižu kasnije, iako ostaje žal za kajsijom, koja je u ovom kraju najcenjenija.

– Za trešnju još ne smemo da procenjujemo, ona kasnije cveta. Mraz je u aprilu bio gori nego u martu – konstatuje stari voćar Slaviša.

NEĆE BITI VOĆA ISPOD 100 DINARA

Agroekonomista Milan Prostran objašnjava za Objektiv da trenutna situacija odgovara najviše uvoznicima, koji će sigurno iskoristiti priliku za profit.

– Neće biti voća ispod 100 dinara. Rano voće je negde podbacilo i 90 odsto. Mnoge sorte zbog mraza kasne u razvoju 10 dana, pa će tako i bagrem procvetati kasnije, što ide u korist samo pčelarima. Imamo sreće što postoje zalihe rakije, koje će nadomestiti loš rod – kaže Prostran.

Pišu: A. MOMČILOVIĆ – N. MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 06. APRIL

Foto:Objektiv.rs


Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar