Brnabić sa Martejnom: Privredni rast Srbije premašio projekciju MMF-a

Premijerka veoma zadovoljna privrednim rastom od 4,2 odsto, koji je veći od projektovanog

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/ Vlada Srbije/ Slobodan Miljevic

Predsednica vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa šefom Misije MMF-a Jan Kes Martejnom, koji je istakao da je pozitivno iznenađen privrednim rastom Srbije u prošloj godini, s obzirom na to da je premašio projekciju MMF-a koja je iznosila 3,5 odsto.

Martejn je rekao da očekuje da će i 2020. godina biti dobra za Srbiju kada je reč o privrednom rastu, te pozitivno ocenio završen proces kupoprodaje akcija Srbije u Komercijalnoj banci, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Brnabić je istakla da je 2019. godina završena sa odličnim ekonomskim rezultatima i da je veoma zadovoljna privrednim rastom od 4,2 odsto, koji je veći od projektovanog.

“Visok privredni rast je nastavljen i ove godine, a prve procene pokazuju da je u januaru iznosio 6,5 odsto”, istakla je premijerka.

Vučić sa misijom MMF: Martejn ocenio da su ekonomski rezultati Srbije veoma dobri

Brnabić je rekla i da je Srbija uspela da zabeleži visok privredni rast uprkos brojnim izazovima, kao što su usporavanje ekonomija njenih najvećih spoljnotrgovinskih partnera – Italije i Nemačke, i uprkos taksama koje je uvela Priština.

Naglasila je da je izvoz u IKT sektoru u prethodnoj godini bio približno dva puta veći nego u 2016. godine i da je iznosio 1,42 milijarde evra.

Dodala je da je Vlada Srbije pokazala da su promene moguće, kao i da veruje da su se stvorili uslovi da IKT sektor još više raste u narednom periodu.

Ona je istakla i da će u budućnosti prioriteti biti nastavak reformi u sektoru javnih preduzeća, kao i ulaganja u zaštitu životne sredine.

Šef Misije MMF-a je rekao da je dobro što Srbija ima stabilne finansije, jak bankarski sistem i visoke rezerve, koji obezbeđuju jaku zaštitu i sposobnost da se amortizuju spoljni finansijski šokovi.

On je rekao i da je upoznat sa investicionim planom “Srbija 2025”, kao i da veruje da će biti fiskalnog prostora u 2020. godini kako bi se sprovodili planirani kapitalni projekti.

Dodaje se i da je Martejn pohvalio i reformu Poreske uprave i istakao da se danas vidi kako se sve sprovedene reforme isplaćuju.

Martejn je rekao i da je otvoren za dijalog o tome da „švajcarska formula“ bude fleksibilnija, kako bi penzije mogle još više da rastu, na čemu mu se premijerka Brnabić posebno zahvalila.

U tom smislu, ponovila je da je prioritet vlade da se sačuva fiskalna disciplina, ali i da je sa druge strane važno da rastu primanja za najstarije sugrađane.

Brnabić i Martejn su razgovarali o realizaciji reformskih ciljeva iz aktuelnog programa Instrument za koordinaciju politika, koji će se sprovoditi do januara 2021. godine.

Aranžman Instrument za koordinaciju politika se sprovodi od jula 2018. godine, ne podrazumeva finansijsku podršku, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovao je i ministar finansija Siniša Mali.

Misija MMF-a posetu Beogradu završava danas.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar