Grickalice i sendviči između obroka: DA ili NE?

Nutricionisti otkrivaju kada smemo da posegnemo za malim zadovoljstvima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/SplitShire

Zbog mnogobrojnih obaveza koje imamo tokom dana, često nemamo dovljno vremena da pripremimo kvalitetne obroke.

Nutricionisti objašnjavaju kako da pravilno izbalansiramo ishranu, kada možemo jesti grickalice i da li su one uopšte poželjne da budu deo našeg jelovnika.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Grickalice su u redu

Nutricionisti smatraju da su grickalice takozvano “prelazno rešenje” između dva obroka. Konzumiranje uravnoteženih obroka i grickalica održavaju nivo šećera u krvi, te sprečavaju prejedanje.

Pravilna i uravnotežena ishrana podrazumeva najmanje pet obroka dnevno koji će biti kalorijski bogati.

Foto: Freepik/marymarkevich

Ako nemamo dovoljno vremena da spremimo hranu ili nismo u prilici da odemo u restoran, trenutna zamena mogla bi da bude i sendvič, smatraju nutricionisti.

“Uravnotežena ishrana koja uključuje proteine, vlakna i druge hranljive sastojke pomoći će održavanju šećera u krvi u optimalnom opsegu”, objašnjava Amanda Frankeni iz RDN-a.

Nizak nivo šećera u krvi nije dobar jer izazuva vrtoglavicu, umor i osećaj iscrpljenosti.

U koje vreme bi trebalo da jedemo?

Nutricionisti smatraju da doručak treba da bude oko 8 sati prepodne, ručak u podne, a večera oko 18 časova. Između obroka potrebno je uvesti užine koje mogu biti u vidu grickalica koje imaju vlakna i proteine, određenih mlečnih proizvoda ili žitarica.

Foto: Freepik/Racool_studio

Konzumiranje hrane u tačno određeno vreme ima brojne prednosti po vaše telo i organizam. Nakon nedelju dana vaše telo će se naviknuti na rutinu i počećete da u tačno određeno vreme osećate glad. Imaćete više energije jer će sve manje biti perioda kada ćete biti gladni. Jedenje u redovnim intervalima rezultira i dobrom raspoloženju.

Bitno je da zadovoljite svoje potrebe i da ne žudite za hranom. Nutricionisti smatraju da je sasvim u redu da povremeno pojedete čips, krekere, sladoled ili čokoladu. Svakako je poželjno da nađete alternativu nezdravoj hrani, ali konzumiranje ovakvih grickalica u određenoj meri ne može da vam naškodi.

Foto/Freepik/topntp26

Ako trenutno želite da zaronite u kesu sa grickalicama, zapitajte se da li ste možda žedni. “Glad se često meša sa žeđu”, rekao je nutricionista Ruhs. Vodite računa o tome da vaše telo bude dovoljno hidrirano.

“Ako jedete tri obroka i dve grickalice dnevno, to je 35 odsto šansi da dobro jedete tokom nedelje. Ako to učinite 85 odsto vremena, vaša ishrana je uravnotežena. Cilj je da grickate hranu koja pomaže da se zasitite tako da se ne osećate nekontrolisano kada sebi date dozvolu da jedete ono što je zabranjeno”, objašnjava Vanesa Riseto.

 



Izvor: Objektiv.rs, Huffpost.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar