Naučno dokazano: Čuveni trik Šerloka Holmsa za savršeno pamćenje ZAISTA funkcioniše!

"Palata uma" provereno deluje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

“Palata uma” tehnika je kojom se služi detektiv Šerlok Holms u delima Artura Konana Dojla, a naučnici su dokazali da zaista deluje tako što su skenirali mozak ispitanika, piše IFL Science.

Fiktivni detektiv Šerlok Holms ima sposobnost da se seti mnogo podataka, stvarajući “palatu uma”.

Izvorno razvijena u antičkoj Grčkoj, tehnika uključuje korišćenje vizualizacija poznatih prostora kako bi se lakše prisetili informacija.

Metoda koja deluje

Pretpostavimo, na primer, da želite da se setite spiska za kupovinu: hleb, mleko, vino, voće…

Foto: Freepik/rawpixel.com

Započnite tako što ćete zamisliti poznati prostor, kao što je vaš dom, a zatim zamislite kako putujete tim prostorom: hodate prilazom, otvarate vrata, odšetate do svog hodnika, pogledate sliku sa svoje leve strane, a zatim skrenete desno u dnevnu sobu…

Zatim, dodelite svaku stavku spiska za kupovinu određenoj sobi ili objektu i stvorite mentalnu sliku objekta u toj sobi: kesu jabuka na prilazu, flašu vina kraj ulaznih vrata…

Foto: MARKA / Alamy / Profimedia

Da biste se setili spiska, jednostavno u mislima napravite to putovanje kroz kuću, prisećajući se mentalnih slika dok koračate i primetićete da je osetno lakše prisetiti se dugačkog spiska.

Možda zvuči jednostavno, ali novo istraživanje potvrđuje da je ova tehnika povezana s trajnijim, dugotrajnim sećanjima. Kako je objavljeno u časopisu Science Advances, istraživači sa Univerzitetskog medicinskog centra Radbu u Holandiji sproveli su dva eksperimenta.

Stidljivi ste? Isprobajte ovih SEDAM trikova i pucaćete od samopouzdanja

Prvo su procenili 17 najboljih svetskih takmičara u memorijskim testiranjima koji su odlično upoznati s “palatom pamćenja”, u poređenju sa 16 amatera. Ovaj deo eksperimenta pokazao je da su se “profesionalci” mogli prisetiti prosečno 72 reči, dok se kontrolna grupa prisetila oko 43.

Foto: Freepik/wayhomestudio

Veća efikasnost mozga

U drugom delu eksperimenta testirali su 50 nestručnih učesnika koji su završili ili intenzivnu metodu treninga “palate pamćenja”, manje rigorozan trening radne memorije ili nikakav trening.

Učesnicima je predstavljen dugački popis reči i zatraženo je da ih pamte redom. I 20 minuta i 24 sata nakon što su videli popis, ljudi koji su bili obučeni metodom “palate pamćenja” mogli su da se priseti znatno više reči.



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (1)

Ostavite komentar