Izbegnite januarsku DEPRESIJU: Pridržavajte se ovih PRAVILA

Promenite svakodnevnu rutinu

Foto: Freepik/gpointstudio

Dočekali smo Novu godinu.

Za nekoliko dana slavimo i Božić.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

I onda polako, ali sigurno, ispraćamo praznike.

Bez obzira na to što ove godine baš i nema tipičnih slavlja, ipak smo se svi malo opustili.

A kako se, nakon svih praznika, treba vratiti u kolosek i rutinu, često se desi da se, tokom ovog doba godine, javi loše raspoloženje, koje prati tuga i to se naziva januarska depresija.

Razloga za loše raspoloženje je, nažalost, mnogo, a u ovom periodu, uglavnom je najveći nedostatak novca, jer pred praznike i tokom njih dosta trošimo.

Još jedan razlog je i nedostatak izloženosti svetlu, što utiče na smanjenje lučenja serotonina – “hormona sreće”, koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Mnogi postanu bezvoljni i kada shvate da možda neće moći da se drže svojih novogodišnjih odluka.

Naravno, postoji način da pomognete sebi i to vrlo jednostavnim, svakodnevnih aktivnostima i navikama.

Foto: Freepik/rawpixel.com

Ishrana

S obzirom na to da tokom praznika puno jedemo, jedemo nezdravno i konzumiramo mnogo šećera, prebacite se na zdraviju i laganiju hranu koja će vam, pored toga što će pomoći da skinete neki kilogram, popraviti raspoloženje. Bićete odmorniji, budniji i puni energije.

Vežbanje

Znamo da se vežbanje preporučuje kao rešenje za sve probleme, ali zaista pomaže više od ičega kada se osećate loše. Vežbanje luči hormon sreće i izbacuje svu negativnu energiju koja je nakupljena u vama. Pored toga, kada budete videli rezultate, nećete moći da prestanete da trenirate. Samopouzdanje će vam porasti, a nezadovoljstvo će se smanjiti.

Izloženost svetlu

Kada je napolju mračno i tmurno popalite svetla u svojoj kući, umesto da gledate televizor u polumraku. Iskoristite kad god je sunčano da izađete na kafu, u šetnju, ili da je pijete i čitate knjigu pored prozora.

Foto: Freepik/jcomp

Stanje uma

Sami sebe naterajte da prestanete da razmišljate o tome kako je sve bilo lepo i lako u periodu praznika. Praznika će biti ponovo i zato nema razloga da budete tužni. Nastavite da se družite sa prijateljima kao i do sada i radite stvari koje volite. Gledajte na početak nove godine kao na nešto novo i radujte se novim uspesima i onome što dolazi.

Izvor: Objektiv.rs, Večernji.hr

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar