Nakon Milovih pretnji sveštenstvu SPC, Knežević mu poručio: Bićeš politički “sravnjen”!

Đukanović pokušava da na izbore izvede radikalne procrnogorske birače igrajući na kartu antisrpstva i ugroženosti države Crne Gore od Srbije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS/Youtube/Printscreen

U finišu izborne kampanje u Nikšiću, lider DPS i predsednik Crne Gore Milo Đukanović preti sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve proterivanjem.

Stari dobri isprobani recept za prikupljanje radikalno orijentisanih birača – napad na Crkvu Đukanović vešto koristi pred izbore u rodnom gradu 14. marta, nadajući se da će uspeti da se vrati na političku scenu posle bolnog poraza na avgustovskim izborima prošle godine.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Ako neko misli da može da nam šalje poruke da je u Crnoj Gori više sveštenika Srpske pravoslavne crkve nego vojnika, samo nas opominje da taj nesklad moramo da poravnamo i da ćemo verovatno prirodno ravnati tako da u Crnoj Gori neće biti mesta za one koji u njoj nelegalno borave – naveo je Đukanović za RTV Nikšić, odgovarajući na nedavnu izjavu protojereja Mitropolije crnogorsko-primorske Velibora Džomića da članovi crkvenih odbora broje preko 3.000 ljudi, što je više nego što Crna Gora ima vojnika.

MILO SVE PRECIZNO BELEŽI

Đukanović ocenjuje da je “narastanje ekstremnog nacional-šovinizma” u Crnoj Gori sve češća pojava i dodaje da će oni koji se suprotstavljaju građanskoj Crnoj Gori i ruše nacionalni identitet morati da odgovaraju.

– Moramo veoma jasno da upozorimo one koji poziciju vlasti, koliko god je obnašali, smatraju kao šansu da uništavaju crnogorski identitet, da im to ne može poći za rukom, da to što rade ostaje veoma precizno zabeleženo i da će za to svi koji rade na tome odgovarati – kaže Đukanović.

Ponavlja neosnovanu tvrdnju da je reč o projektu da se aktuelizuje “velika Srbija”.

– Jer, ako vam neko u Crnoj Gori, zastupajući ovakve retrogradne interese zvaničnog Beograda, nudi da za određenu sumu novca napustite svoje interese, interese lojalnog građanina Nikšića, lojalnog državljanina Crne Gore i da za tu bednu sumu novca vi postanete izdajnik svojih interesa i da služite interesima druge države, kao plaćeni petokolonaš, onda je potpuno jasno da svako ko misli da to može da nametne Nikšiću, na pogrešnoj je adresi – navodi Đukanović uz ocenu da podrška DPS raste, pa je to razlog zašto mnogi žele da ih unište.

BUMERANG EFEKAT

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević u izjavi za Objektiv kaže da samo Milo Đukanović može da bude “sravnat”.

– Milo Đukanović je pre dve godine hteo da “poravna” verujući narod, pa je odgovor dobio 30. avgusta kad je izgubio izbore. Ukoliko bude opet krenuo da “poravna” sveštenstvo SPC represivnim aparatom, njegovo posezanje za represivnim aparatom se može vratiti kao bumerang na taj način da on bude potpuno politički sravnjen – smatra Knežević.

Analitičar Dejan Vuk Stanković dodaje da lider DPS pokušava da igra na kartu antisrpske ideologije u finišu kampanje u Nikšiću.

– Sve ovo nije novo i neočekivano, godinama je Đukanović legitimisao antisrpski diskurs i političke poruke i sad pokušava da na izbore izvede radikalno procrnogorske birače igrajući na kartu antisrpstva i ugroženosti države Crne Gore od Srbije. Sumnjam da će ta strategija proći, imajući u vidu iskustva iz avgustovskih izbora 2020. godine – zaključuje Stanković.

Piše: Marija R. Ilić

OVU I MNOGE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 10. MART

Foto: Objektiv.rs


Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar