Ogroman cunami se približava Australiji: Građanima preporučena evakuacija na više tačke

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/googleearth

Upozorenje na cunami izdato je za delove Australije nakon što su dva strahovita i velika zemljotresa – jedan jačine 7,6 – pogodili Tihi okean. Australijanci se spremaju za mogući cunami nakon dva ogromna zemljotresa na obali pacifičkih ostrva.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zemljotresi su pogodili blizinu Jugoistočnih ostrva lojalnosti u Novoj Kaledoniji, ostrvskom lancu koji se nalazi na 1.800 kilometara od australijskog kopna.

Prvi, koji je zabeležio jačinu 5,6, pogodio je u sredu u 23.32 sati po australijskom vremenu, a oko sat vremena kasnije pratio ga je još jači zemljotres magnitude 7,6. Zajednički australijski centar za upozorenje na cunami izdao je upozorenje za ostrvo Lord Hav oko 2 sata ujutru.

– Posmatranja na nivou mora potvrdila su da se formirao cunami – kaže se u upozorenju.

foto: printscreen/googleearth

– Službe za hitne slučajeve ljudima u oblastima u kojima preti cunami, odron zemljišta i poplave savetuju da se popnu na više pozicije ili najmanje jedan kilometar dublje u unutrašnjost kopna.

– Ugrožena su područja pored okeana, vlasti za vanredne situacije savetuju ljudima da izađu iz vode i odmaknu se od vode u neposrednoj blizini luka, obalnih ušća, stena i platformi.

Ostrvo Lord Hav je autonomna regija australijske savezne države Novi Južni Vels i dom je za 382 ljudi. Upozorenje se još ne odnosi na kopnenu Australiju.

Izdato upozorenje na CUNAMI! Jak zemljotres pogodio Fidži, Samou i Novi Zeland

 

 

 

 Izvor: Daily Mail

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar