Obožavali smo “Zmajevu kuglu”, ali ovo nismo znali: Goku je stvoren po ugledu na Džekija Čena

Zanimljivosti o kultnom crtaću

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay.com/vinsky2002

Crtani film “Zmajeva kugla” je prvi put oduševio domaću publiku početkom dvehiljaditih godina. Nastao je po uzoru na istoimenu mangu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Strip o Gokuu je prvi put izašao 1984. godine, a izlazio je sve do 1995. godine. Prvi crtani film je stigao nešto kasnije, a kod nas tek 2000. godine. Nastavci avantura dečaka heroja i dalje oduševljavaju publiku širom sveta. Mi vam donosimo zanimljivosti o “Zmajevoj kugli”.

Sećate li se “Čudesne šume”? Obožavali smo ovaj crtani film, a nismo znali da je snimljen u Jugoslaviji

Radnja originalne mange je zasnovana na popularnim video-igrama. Ideja je bila da se stvori junak koji će morati da sakuplja određene predmete, kao što je to slučaj u video-igrama.

Strip je stvorio japanski umetnik Akira Torijama, a on je zajedno sa likom Gokua postao velika zvezda. On je odlučio da će u crtanoj seriji glavni lik sakupljati zmajeve kugle. Odlućeno je da će serija prikazivati Gokuovo skupljanje kugla i njegove avanture. Trebalo je da se završi kada skupi sve kugle. Prognozirali su da im je potrebno jedno godinu dana da ispričaju tu priču. Ipak, prevarili su se. Goku se godinama nije vratio iz svojih avantura.

Bitno je naglasiti da je Goku nastao po ugledu na Džekija Čena – koji je tada bio najveći akcioni heroj na svetu. Čak su i neke scene borbe crtane po ugledu na filmove Džekija Čena. Goku je koristio Čenove čuvene pokrete kako bi pobedio protivnike.

Gledaćete ih drugim očima: Istorijske greške u kultnim crtanim filmovima

Zanimljivo je da se većina borbi u serijalu odvija van naseljenih mesta. To je namerno, kako bi autorima bio olakšan posao. Tako nisu morali da crtaju ulice, zgrade, ljude ili kakve posledice ove borbe ostavljaju na okolinu, što bi inače morali i što bi im oduzelo mnogo vremena.

Međutim, mnoge ljubitelje mange je zbunila činjenica da je Goku, koji priču počinje kao dečak, jako brzo porastao. Torijami je to uradio zato što mu je bilo lakše da crta scene borbe sa odraslim Gokuom. Ovo se nije svidelo njegovom pomoćniku, koji je želeo da se priča sporije razvija. Ipak morao je da prihvati odluku, koja na kraju nije štetila kvalitetu dela.

Serijali “Zmajeva kugla” i “Zmajeva kugla Z” su prodati u 156 miliona primeraka u Japanu. Čak 240 miliona primeraka ove mange je prodato u svetu. Tako je”Zmajeva kugla” postala treća najprodavanija manga na celom svetu. Kod domaće publike je stekla ogromnu popularnost. Serija se prikazivala nekoliko puta, a kasnije i na lokalnim televizijama. Na kasetama su se prodavale sinhronizovane verzije crtane serije. Sada joj se mnogi rado vraćaju, a likovi su postali bitan deo moderne pop kulture.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar