Sećate li se “Čudesne šume”? Obožavali smo ovaj crtani film, a nismo znali da je snimljen u Jugoslaviji

Film je premijerno prikazan pre 34 godine

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Youtube/ Milos Kraguljac

“Čudesna šuma” je crtani film uz koje su odrasle i starije, ali i novije generacije dece. Važi za jedan od crtaća koga se deca uvek rado sećaju, a u mnogim kućama se gledao više desetina puta.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, mnogi ne znaju da je ovaj dugometražni film za decu nastao u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Da li ste znali da su Ren i Stimpi živeli u Jugoslaviji? Tajna kontroverznog crtanog koji su svi gledali

Ovo zanimljivo ostvarenje je prvi put prikazano 1986. godine, kod nas. Na njemu su radile produkcijske kuće “Croatia Film” iz Jugoslavije i “Fantasy Forest” iz Sjedinjenih Američkih Država.

Crtać su režirali Milan Blažeković i Doro Vlado Hreljanović. Film je nastao prema knjizi za decu spisateljice Sunčane Škrinjarić iz Hrvatske. Zanimljivo je da su muziku za film radili Arsen Dedić, Denis Leogrande i Živan Cvitković.

Publika u Jugoslaviji je film prvi put mogla da gleda 19. juna 1986. godine, a ubrzo je to postao dečiji klasik. Iste zime je film stigao na američku kablovsku televiziju “HBO”. Film nije, nažalost, dobro prošao u Sjedinjenim Američkim Državama. Kritikovana je previše detinjasta priča, kao i kvalitet animacije – ipak su se u to doba kod njih snimali najlepši Diznijevi filmovi. Kako bismo mogli da uporedimo, iste godine su izašli filmovi “Crni kotao” i “Miš Bazil, veliki detektiv”, dok su “Pepeljuga”, “Alisa u zemlji čuda” i “Dambo” izašli skoro 30 godina ranije.

Šefe koji ti je vrag? Ovako su naši poznati glumci sinhronizovali čuvene crtane filmove (VIDEO)

Za domaću scenu je to bio veliki iskorak, i to je domaća publika i podržala. Do tada su svi dugometražni, i većina kratkometražnih crtanih filmova snimana u inostranstvu. Mnogi ne znaju da je 1989. godine objavljen i nastavak pod naslovom “Čarobnjakov šešir”, on je u potpunosti snimljen u Hrvatskoj.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar