NAJJEDNOSTAVNIJI RECEPT

Kako da napravite božićnu česnicu: Recept koji će sigurno da vam uspe (VIDEO+FOTO)

Božićna trpeza je nezamisliva bez česnice, koja se mesi u čast hleba kojim je Marija ponudila mudrace u Vitlejemskoj pećini

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Božićna trpeza je nezamisliva bez česnice, tradicionalne pogače koja se mesi na Badnje veče ili ujutro na Božić. Ona je više od običnog hleba i pravi se u znak spomena na pogaču kojom je Marija ponudila tri mudraca kada su vođeni Vitlejemskom zvezdom, stigli u pećinu u kojoj je rođen Hrist.

Nekada su naše bake i mame bile pravi majstori za mešenje česnice, a ukoliko sada prvi put domaćice treba da se late ovog posla, ne treba da brinu. Objektiv.rs vam donosi jednostavan i lak recept za božićnu česnicu, koji će sigurno uspeti i potpunim početnicima u kulinarstvu.

Od sastojaka za česnicu potrebno vam je sledeće:

– 600 grama brašna
– 3 jaja
– 2dl mleka
– jedna kašičica šećera
– 21 gram kvasca
– 100 grama margarina ili putera

Prvi važan korak je da mleko i jaja pre početka pravljenja česnice izvadite iz frižidera da se zagreju na sobnoj temperaturi. Nako toga, odvojite malo mleka (možete i blago da ga zagrejete), u njega dodajte kašičicu šećera i izmrvite kvasac. Ostavite kvasac da se aktivira 15-20 minuta.

U vanglu sipajte veći deo brašna tipa 400 ali nemojte sve, jer ćete kasnije dodavati brašno po potrebi. U brašno stavite kvasac koji je narastao, a onda 100 grama margarina ili putera, 2 jaja i ostatak mleka.

Foto: Shutterstock

Sve dobro mešajte i dodajte ostatak brašna i posolite po ukusu. Mesite brašno sve dok se više ni malo ne bude lepilo za ruke. Zatim ga prekrijte folijom ili krpom i ostavite da “odmori” oko sat vremena. Za to vreme bi trebalo da se duplira veličina testa.

Foto: Shutterstock

Radnu površinu pospite brašnom (da se testo ne bi lepilo) i nastavite da ga mesite i razvlačite. Ruke povremeno podmažite uljem, kako bi ga lakše oblikovali. Ukoliko vam ne ide, testo ostavite 15 minuta da još malo odmori, pa nastavite sa mešenjem.

Za to vreme, pripremite okrugli pleh, podmažite ga margarinom ili puterom i obložite papirom za pečenje.

Česnicu možete oblikovati kao pogaču, ili praviti manje “ružice” koje ćete ređati jednu do druge u okruglom plehu. Obod česnice možete ukrasiti malom pletenicom od testa, ukoliko je pripremate kao klasičnu pogaču.

Foto: Shutterstock

Prema običaju, u česnicu se stavlja novčić, koji se prethodno otkuvao 15 minuta u kipućoj vodi, dezinfikovao i umotao u alu-foliju. Takođe u česnicu se ponegde ubacuju i zrna suvog grožđa, pasulja ili pšenice, dren, koji imaju simboličko značenje da godina bude slatka i da ukućani budu zdravi.

Oblikovanu česnicu premažite umućenim jajetom kako bi dobilo onu lepu žućkastu, rumenu boju prilikom pečenja. Peče se prvih 15 minuta na 200 stepeni, a ako primetite da se do tad česnica lepo zarumenela prekrijte alu folijom i pecite još 15 do 20 minuta.

Recept za božićnu česnicu možete pogledati u videu:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar