PRAZNIČNI RECEPTI

Kako se prave božićni kolači – najukusniji medenjaci

Napravite najmirisnije mekane medenjake sa cimetom i đumbirom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Praznični kolači
Foto: pixabay/JillWellington

Stiže nam Božić – najveseliji hrišćanski praznik. Praznici su sinonim za bogatu božićnu trpezu, provođenje vremena sa porodicom i gledanje božićnih filmova. Božićna trpeza je, zapravo, manja gozba. Na prazničnim stolovima se mogu naći razne đakonije: domaća supa, meze, pečenje, suvo voće i, narano, božićni kolači. U ovom tekstu odgovaramo na pitanje kako se prave ovi kolači i kako da budu što ukusniji i mekaniji, kao i kako da ih ukrasite.

Pod božićnim kolačićima podrazumevamo keksiće i medenjake. Ono što ih čini zaista božićnim jeste ukrašavanje, to jest iscrtavanje kolača sa božićnim motivima. Takođe, ako imate mališane u kući, tradicija je da se za Božić ostavlja šolja mleka i medenjaci u blizini novogodišnje jelke za Deda Mraza.

Evo kako se prave mekani božićni medenjaci i keksići. Ovo su provereni recepti uz koje će kolačići ostati duže sveži, a toliko mekani i ukusni da ćete poželeti da sve odjednom pojedete.

Božićni kolači recept

Najveća nedoumica kod domaćica koje se pitaju kako se prave božićni kolači jeste kako da oni budu mekani, slasni i lepo ukrašeni. Niko ne voli tvrde medenjake koji “lome zube”, zato ćemo se posebno orijentisati na to kako da kolači budu slasni i što mekaniji.

Recept za medenjake sa medom

Potrebni su vam sledeći sastojci:

500 grama brašna,

200 grama šećera,

200 grama meda,

50 mililitra vode,

2 jaja,

2 kašičice sode bikarbone,

3 kašičice mešavine začina za medenjake.

Ovi starinski medenjaci se pripremaju na sledeći način: najpre je potrebno da skuvate sirup od šećera, meda i vode. Kada sirup provri odmah smanjite temperaturu i brzo mešajte kako se šećer i med ne bi zalepili na dnu. Sklonite sirup sa rerne i ostavite par minuta da se ohladi, a onda u smesu dodajte sodu bikarbonu i mešavinu začina za medenjake.

Foto: Pixabay/ivabalk

U vangli umutite mikserom 2 jajeta, kada se žumance i belance sjedine onda polako dodajte sirup. Potom postepeno sipajte brašno kako se ne bi napravile grudvice i brašno umutite varjačom.

Mekani medenjaci se prave tako što dajete testu što više vremena da odleži. Preporučuje se da se testo ostavi da odstoji čitav jedan dan, ono će se fermentisati i narasti. Prekrijte testo dok narasta krpom ili folijom kako se ne bi osušilo.

Sutradan zahvatite kašikom testo i rukama oblikujte u grudvice. Za ovu meru trebalo bi da bude oko 60 medenjaka. Ređajte kuglice po plehu na kojem ste prethodno stavili pek papir. Ostavite testo neka odstoji još pola sata i za to vreme će narasti i formiraće se oblik tipičan za medenjake.

Božićni medenjaci se peku na temperaturi od 180 stepeni oko 10 minuta. Čim se malo ohlade stavite božićni kolač stavite u limenu kutiju.

Začin za medenjake

Medenjaci ne bi bili toliko ukusni da se u njih ne stavlja začin za medenjake. Ova mešavina začina se može kupiti u prodavnici, ali ukoliko želite možete napraviti sami.

Ovaj začin se pravi tako što pomešate:

3 kašičice cimeta,

3 kašičice đumbira u prahu,

1/2 kašičice mlevenog muškatnog oraščića,

1 kašičica anisa,

1/2 kašičice mlevenog klinčića,

1/2 mlevenog crnog bibera.

Priprema: sve začine dobro pomešati, dršite ih zatvorene na hladnom i tamnom mestu. Ovi začini daju poseban šmek medenjacima i čine ih tako mirisnim da svako može sa lakoćom da prepozna njihov miris čim zakorači u prostoriju kad se peku.

Foto: Pixabay/utroja0

Domaći medenjaci recept

Kad su u pitanju domaći medenjaci recept iziskuje nešto više sastojaka, ali je zato ukus puniji. Sastojci su sledeći:

500 grama mekog brašna (T-400),

150 grama šećera,

2 jaja,

150 grama margarina,

100 grama meda,

10 grama vanilinog šećera,

1 kesica praška za pecivo,

1 kašičica sode bikarbone,

1 kašičica mešavine začina za medenjake,

prstohvat soli.

Priprema: Pomešajte sve suve sastojke, onda smesi dodajte jaja, šećer, med i margarin koji ste prethodno restopili. Mešajte varjačom dok ne dobijete sasvim sjedinjenu smesu. Oblikujte testo u veliku kuglu prekrijte ga folijom i ostavite da odstoji.

Mekoća medenjaka zavisi koliko od sastojaka toliko i od vremena koje je testo provelo u fermentaciji. Što testo više narasta to će biti vazdušastije i mekše. Neki ostavljaju testo da se fermetiše 15 minuta, neki 24 časta, sve zavisi koju čvrstinu testa želite. Naravno, ono mora biti sve vreme prekriveno krpom ili folijom, jer se od suvog testa neće formirati ukusni medenjaci.

Božićni kolači
Foto: pixabay/ksyfffka07

Napomena: uvek birajte tečni med, jer se on mnogo lakše meša od čvrstog, odnosno ušećerenog. Naravno, možete istopiti i čvrsti med i pomešati ga sa ostalim sastojcima, ali sa tečnim medom ćete uštedeti na vremenu. Božićni kolači su specifični po tome što se u njima uvek nalazi med pa ovaj sastojak nikad nemojte izostaviti.

Božićni kolači sa cimetom

Mirisni i slasni božićni kolači sa cimetom se prave na sledeći način:

300 grama T-400 brašna,

2 kafene kašičice praška za pecivo

1 jaje,

150 grama margarina,

100 grama šećera,

1 kesica vanilinog šećera,

1/2 kafene kašićice cimeta,

2 kafene kašičice kakaa,

4 kafene kašičice meda.

Priprema: najpre rastopite margarin, a potom pomešajte sve sastojke, mešajte varjačom, a kad se smesa zgusne božićni kolači se mese rukom.  Testo se razvalja oklagijom, a nakon toga se oblikuje modlicom. Možete odabrati razne oblike modlica, preko jelkica, zvezda, čovečuljka, sneška, Deda Mraza i drugih novogodišnjih i božićnih motiva.

Sledeći korak je da se božićni medenjaci poređaju tepsiju, preko koje ste prethodno stavili pek papir. Peći na 180 stepeni desetak minuta. Nemojte peći kolače dok sasvim ne očvrsnu jer će onda biti tvrdi. Dovoljno je da dobiju rumenu boju i da nisu tvrđi sa zadnje strane u odnosu na prednju.

Nakon što se božićni kolači ohlade, onda ih iscrtajte glazurom po želji. Kad su u pitanju božićni medenjaci glazura definitivno predstavlja najzanimljiviji deo. Tada ukrašavate kolače po želji i tad je vreme da pustite mašti na volju.

Božićni medenjaci glazura

Za ukrašavanje medenjaka, odnosno za glazuru možete koristiti tubicu sa alatom za šlag, kao i jestivi marker. Sa jestivim markerom ćete daleko lakše oblikovati detalje i crtati oblike, dok se alat za šlag preporučuje kada želite da glazurom prekrijete ceo medenjak.

Božićni kolači prelepo izgledaju kada se odradi royal icing. No, istina je da će vam za savršenu glazuru biti potrebno mnogo strpljenja. Takođe, treba da budete spremni da postoji dobra mogućnost da nećete iz prve uspeti. Ovo je veština koja se vežba.

Božićni medenjaci
Foto: pixabay/JillWellinton

No, evo kako izgleda glazura kad se prave božićni medenjaci. Za glazuru će vam biti potrebno:

kilogram šećera u prahu,

5 belanaca,

2, 5 kašičice soka od limuna.

Priprema: u šećer u prahu dodajte limun, pomešajte pa onda dodajte i 5 belanaca. Bitno je da jaja budu sveža jer to utiče na kvalitet glazure. Kada ubacite jaja mutite mikserom na jačoj brzini, kada se smesa ujednači pojačajte brzinu miksera na maksimum i mutite još par minuta. Boja smese treba da pređe iz svetlo žute u belu.

U glazuru dodajte aromu po želji, ponovo umutite mikserom kako bi se ukus svuda rasporedio, a onda razdvojite glazuru u nekoliko činijica u koje ćete dodati boju.

Smesa koju dobijete će biti gusta i ona treba da se razredi sa vodom. Međutim, glazura se drugačije razređuje u odnosu na namenu. Recimo, ako želite da oivičite biće vam potrebna veća gustina kako se royal icing ne razlio sa medenjaka. Sa druge strane, glazura u unutrašnjosti treba da bude tečnija, kako bi se lakše razmazala i njoj se dodaje više vode.

Božićni kolači se prelivaju glazurom, te se u smesu dodaje 7,5 mililitara vode, a u glazuru koju planirate da rasporedite po ivicama se dodaje manje vode – 2,5 mililitra. Potom glazuru ubacite u tubu na čijem se vrhu nalazi alat za šlag čime ćete lakše oblikovati glazuru.

Ako ste početnik u pravljenju glazure i želite da crtate prostije oblike, preporučujemo vam jestive flomastere. Tada mnogo bolje možete rukom da kontrolišete izgled glazure i imate slobodu da iscrtate oblike koje god želite.

Božićni kolači su defitnitivno jedan od sinonima za Božić i novogodišnje praznike. Posebno su zanimljivi baš zbog toga što im možete dati bilo kakav oblik uz pomoć modlica, a možete napraviti i klasične, okrugle. Možete po njima crtati i time ih učiniti još lepšim, a ipak su sasvim lepi i bez crteža. A pored izgleda tu je i divan ukus i miris koji imaju božićni medenjaci. koji nas sve podseća na detinjstvo i toplinu doma.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar