BAJKE ZAISTA POSTOJE

Da li znate gde živi DEDA MRAZ? Zavirite u najmagičnije seoce na svetu (FOTO+VIDEO)

Poželećete da dođete opet

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/Instagram/nordic.finland, Printscreen/Instagram/aroundtheworld.stories

Verovali ili ne u simpatičnog dedicu koji donosi deci poklone, ako ste ljubitelji snega i leda, ovo mesto na severu Finske morate posetiti.

Ne samo što će vas od momenta kad kročite u Rovaniemi obuzeti novogodišnje raspoloženje, već ćete, garantujemo, biti oduševljeni brojnim drugim atrakcijama koje poseduje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Možda ste za vožnju saonicama kroz snežne šume, šolju tople čokolade sa rumom u toplim kolibicama, ili ste jednostavno tu zbog neverovatnog pogleda iz staklenih igloa, iz kojih se najbolje prati igra raznobojnih svetala na nebu, odnosno aurora borealis.

Rovaniemi je zapravo administrativni glavni grad i trgovačko središte najsevernije finske provincije Laponije. Nalazi se na oko 6 kilometara južno od Arktičkog kruga i ušuškan je između brda Ounasvaara i Korkalovaara, na ušću reka Kemijoki i Ounasjoki.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by elf (@christmas_elfi)

Ova turistička atrakcija privlači godišnje više od pola miliona ljudi. Izvorni dom Deda Mraza leži u misterioznom mestu Korvatunturi u finskoj Laponiji. Budući da je tačna lokacija tajna poznata samo nekolicini odabranih, Deda Mraz je odlučio da osnuje kancelariju u Rovaniemiju, glavnom gradu Laponije, 1985. Ipak, Rovaniemi je status službenog grada Deda Mraza dobio 2010. godine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Life_in_Roitown (@life_in_roitown)

Ipak, nije sve uvek bilo tako bajno i sjajno. Kako se navodi na portalu visitrovaniemi.fi, ovo simpatično seoce bilo je potpuno sravnjeno sa zemljom tokom Drugog svetskog rata.
1950. godine Elenor Ruzvelt, supruga američkog predsednika Frenklina D. Ruzevelta, došla je u posetu Rovaniemiju kako bi bila svedok procesa obnove. Želela je da poseti polarni krug, a zvaničnici Rovaniemija požurili su da naprave kabinu osam kilometara severno od grada. Kabina je obeležila rođenje sela Deda Mraza i stoji i danas, pored glavne pošte Deda Mraza.

Samo za one kojima nikad nije hladno: Da li biste boravili u LEDENIM HOTELIMA? (FOTO)

Danas je “Deda Mrazovo selo” jedna od najvećih turističkih atrakcija Laponije, pogotovo za one koji žele da ovde dočekaju Božić i provedu praznike koje će pamtititi do kraja života.

Možete biti smešteni u iglo hotelima, ili vikend naselju, a cene noćenja se kreću od 140 evra pa naviše. Preko dana uživajte u vožnji motornim sankama ili u sankama koje vuku irvasi, ili možda da posetite životinje u Vilenjačkom Zoo vrtu.

Od 1985. godine, Deda Mraz je primio 18 miliona pisama iz 199 zemalja, što čini glavnu poštu Deda Mraza obaveznim stajalištem. Veseli poštanski vilenjaci rado služe kupce tokom cele godine u svom sedištu, što je prava pošta koju vodi Posti, nacionalna poštanska služba Finske.

Svako pismo poslato odavde dobija poseban žig Arktičkog kruga, koji nije dostupan nigde drugde, tako da će vaši otpozdravi biti zaista jedinstveni.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nathalie (@nathalies_reisen)

Ukoliko želite da pratite dešavanja uživo u Rovaniemiju, to možete učiniti ovde.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ????? ?????? (@amire.misini)

Temperatura se kreće od nula stepeni do minus 3 u proseku, a najniža ikad izmerena bila je -38 stepeni, 1999. godine, iako su obližnje meteorološke stanice izmerile čak -45 stepeni. Ipak, uprkos činjenici da Rovaniemi doživljava polarni dan između 7. juna i 6. jula (30 dana), on ne doživljava polarnu noć. Međutim, sunce zimi jedva izlazi iznad horizonta.

Zato, ukoliko biste voleli da iskusite magiju praznika na nekom drugom mestu, pravac Finska.

Jedno je sigurno – svi koji su ovde bili, jedva su čekali da dođu ponovo.

Pogledajte još neke fotografije ovog nestvarnog mesta:

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Eliisa Alatalo (@eliisaalatalo)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jay Bantaya (@travelling_passports)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nice Trip Tips (@nicetrip.tips)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by maruru (@marufei)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by saschaforever (@_out_of_my_window_)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Claudia Santos (@claudia_santos___)

Preuzimanje teksta ili delova teksta dozvoljeno isključivo uz navođenje izvora i linka ka stranici Objektiv.rs



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar