Kašalj nikako ne prolazi? Ovo su potencijalni UZROCI

Obavezno se konsultujte sa lekarom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/drobotdean

Postoji niz razloga zbog kojih kašalj nastaje.

Uglavnom je privremen.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ali, odgovori, zašto uopšte kašljemo, mogu da se kreću od potpuno jednostavnih, pa sve do onih malo kompleksnijih.

Virus

Svaki kašalj koji traje tri nedelje, ili kraće, je najverovatnije posledica prehlade. Ona, nažalost, za sobom često ostavlja suv kašalj. Kašalj traje duže od bilo kog drugog simptoma prehlade, jer nam zbog bolesti, nervni završeci u disajnim putevima, još dugo nakon što ozdravimo, ostanu osetljivi. Iako ne postoji lek za prehladu, virusi prilično oslabe organizam i morate da izdržite dok ih telo samo ne savlada. Lekovi protiv kašlja, ili oni koji smanjuju taj refleks, su takođe dobar način da sebi olakšate oporavak.

Foto: Freepik/freepik

Hronično curenje nosa

Kada se u gornjem delu nosa hronično stvara višak sluzi, to može da dovede do kašlja koji ume da potraje mesecima. Sluz, koja se skuplja u sinusima, stalno curi u grlo i stvara neprijatan osećaj koji izaziva kašljanje. Jedno od mogućih rešenja jeste ispiranje sinusa nekom slanom tečnošću, ali u slučaju da iskašljavate žutu i zelenu sluz, posetite lekara.

Foto: Freepik/freepik

Astma

Najčešće se manifestuje kao poteškoća pri disanju, ali postoji i vrsta te bolesti čiji je simptom hronični suvi kašalj. Onima koji od takve astme boluju, najgore je tokom noći, ili odmah nakon fizičkog naprezanja, kao i kada udišu hladan vazduh i alergene. Ako shvatate da možda bolujete od astme, a lekar to potvrdi, dobićete mali inhalator koji bi trebalo da vam olakša probleme sa kašljem. Druge moguće terapije su inekcije i antistamini.



Izvor: Objektiv.rs, Avaz.ba

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar