Imate problem sa zapušenim SINUSIMA? GUA SHA masaža će vam u 6 koraka doneti neverovatno olakšanje

Vaša omiljena bjuti alatka sada priskače u pomoć

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pexels/Elly Fairytale

Hladno vreme donosi sa sobom brojne neprijatne simptome.

Od ispucalih usana, suve kože, pa sve do zapušenog nosa i sinusa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ukoliko vam je muka od lekova i kapi za nos, koje bi svakako trebalo pažljivo da koristite, bilo bi dobro da pokušate i sa holističkim pristupom i olakšate simptome.

Drevna kineska alatka, gua sha, može da pospeši cirkulaciju krvi, poboljša protok vode u licu i pomaže da limfni sistem ostane svež.

Foto: Pexels/Polina Kovaleva

Brojne studije pokazale su da je moguće doći do olakšanja začepljenja, ali da morate pažljivo koristiti kamen.

Stučnjaci preporučuju kamen u obliku slova “S” za masažu tih sinusa, ali možete koristiti bilo koji kamen koji imate pri ruci, pod uslovom da ima dve komponente: oštrije područje za dosezanje osetljivih tačaka pritiska i ravniju površinu za prelazak preko kože. S – oblik je lep i dugačak i zahvata puno tkiva, a što se tiče pritiska, nežni do umereni proizvodi daju najbolje rezultate.

Foto: Unsplash/Content Pixie

Evo kako možete olakšati sebi upotrebom gua sha kamena:

  1. Iako mislite da će vam hladan kamen pre doneti olakšanje, istina je da topli kamen služi upravo za “razbijanje” tečnosti. Kao što vam inhalacija biti od koristi, ista je priča i sa toplim kamenom. Možete ga zagrejati pod dlanovima ili pod mlazom tople, ali ne vruće vode.
  2. Postavite šiljati kraj kamena na donju polovinu čela, tačno iznad mesta gde počinje vaša leva obrva. Masirajte malim kružnim pokretima. Ponovite sa druge strane čela, tamo gde počinje vaša desna obrva. Ovo će pomoći u razbijanju sluzi.
  3. Zatim postavite šiljasti kraj kamena na unutrašnji ugao obrve, tačno ispod kostiju obrva. Opet, masirajte malim kružnim pokretima. ponovite sa druge strane.
  4. Kada završite sa gornjim kvadrantom čela, upotrebite ravnu ivicu kamena da biste u pet do deset poteza prešli preko obrva prema slepoočnici. Ovo je centar za limfnu drenažu, koji može pomoći u cirkulaciji tih tečnosti.
  5. Dalje, pređite na vaše nazolabijalne žlebove (nalaze se na dnu nozdrva, blago u stranu sa obe strane na kojoj počinje jagodična kost). To su akupunkturne tačke koje se zovu “Bitong”, “Bi” znači “nos”, a  “Tong” znači “Teći slobodno”. Uz blagi pritisak, uzmite ravnu ivicu kamena gua sha i povlalite kratke poteze, duž ovog dela. Pomerajte kamen nadole dok ne dođete do dna nozdrve, a zatim ponovite sa druge strane.
  6. Nakon ponavljanja na obe strane, koristite istu ravnu ivicu da biste povlačili prema prednjem delu ušiju (drugi centar za limfnu drenažu, do koga je lako doći s obraza). Ponovite sa druge strane, pet do 10 poteza.

Pogledajte još jedan sjajan primer kako da vašom omiljenom alatkom dođete do olakšavanja tegoba:

 



Izvor: Objektiv.rs, mindbodygreen.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar