VAŽNA INFORMACIJA

Evo da li će biti ZABRANE KRETANJA za Novu godinu: Dr Tiodorović otkrio sve o merama za praznike

Dr Tiodorović je dodao i da još nema uslova za ublažavanje postojećih mera

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić, E-stock/Dušan Milenković

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas da ne očekuje da će biti zabrane kretanja za vreme Nove godine i da misli da to nije neophodno ako se poštuje radno vreme i ostale mere.

On je, međutim, dodao da još nema uslova za ublažavanje postojećih mera.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

“Ako ozbiljno analiziramo rezultate, možemo uočiti da postoji blaga tendencija pada broja obolelih, pozitivnih i preminulih, ali to se ne odnose na velike centre. U kliničkim centrima i velikim bolnicama se ne može uočiti pad, i one su i dalje preopterećene. Na ivici su izdrživosti. To nisu elementi da počnemo da olakšavamo mere i da počnemo da razmišljamo o tome da se one ublaže”, rekao je Tiodorović.

On je dodao da je medicinski deo Kriznog štaba saglasan po tom pitanju da nema elemenata koji bi govorili u prilog olakšavanju mera.

“Moramo biti jasni da moramo da očuvamo zdravlje i da nam zdravlje jedino može sačuvati i ekonomiju. Od donošenja zakona i uključivanja Komunalne milicije od pre petnaestak dana, ipak imamo nešto bolje rezultate, barem po njihovim izveštajima. Više se kažnjava i bolje se sprovode mere. Možda se može reći da je to dalo efekta… Vrlo je važno da shvatimo da se ponašamo odgovorno”, ističe Tiodorović.

Ocenjuje da većina stanovništva shvata ozbiljnost situacije, ali dodaje da “mali procenat građana može da napravi problem“.

Dr Kon od ranog jutra uzvraća paljbu: Izjavu kolege o Hipokratovoj zakletvi nije mogao da prećuti 

“Dovoljan je jedan odsto za to. Kada kažete nekome to, čini se da je to malo, međutim, taj jedan odsto može da uzrokuje zatrpavanje bolnice. To je vrlo ozbiljna situacija i zato ne verujem da ćemo imati to. Mislim da ćemo mi iz medicinskog dela Kriznog štaba ostati pri stavu da ne treba da se organizuje doček Nove godine”, naveo je Tiodorović.

Otkriva da postoji mogućnost da za vikend rade radnje koje su inače zatvorene neradnim danima zbog postojećih restriktivnih mera kako bi građani mogli da kupe poklone i druge proizvode za predstojeće praznike.

“Ako radimo za vikend do 15 časova, obezbedićemo ljudima da to obave, da se ne stvaraju gužve za radni dan. Onda bi mi imali manji pritisak uoči Nove godine. Međutim, duže vreme postoji određeni pritisak iz dela ugostiteljstva. Moram vam reći da se dobar deo njih ipak drži mera, i gledajući izveštaj koji nam podnose inspekcije, reklo bi se da najveći deo ugostitelja poštuje radno vreme“, kaže Tiodorović.

Komentarišući početak vakcinacije, ocenio je da će oko stotinak vakcina stići u Niš koje će biti namenjene gerontološkim domovima.

Tiodorović je istakao da će za građane Srbije biti neophodno mnogo više od najavljenih milion doza Fajzerove vakcine, ali je naglasio da sa brojem predviđenih vakcina mogu da se vakcinišu najprioritetnije kategorije stanovništva.



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar