NA DANAŠNJI DAN

40 godina od ubistva Džona Lenona: Ovako je izgledao poslednji dan čuvenog Bitlsa

Osmi decembar Džona Lenona iz sata u sat

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profimedia/USA TODAY Network / ddp USA

Na današnji dan pre 40 godina svet je izgubio jednu od najvećih ikona sveta muzike. Svet još uvek ne može da prestane da žali za Džonom Lenonom, ali da li znate kako je tačno izgledao njegov poslednji dan?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako svedoče njegovi prijatelji i supruga Lenon se tog 8. decembra 1980. godine probudio dobro raspoložen. Ništa nije slutilo na tragediju, evo šta je Džon radio toga dana.

Danas bi napunio 80 godina: Zamislite svet bez Džona Lenona

 

11: 00 – Fotografisanje za naslovnu stranu magazina “Rolling Stone”

Fotografkinja Ani Libovic dolazi u stan čuvenog muzičara (poznati Dakota apartman) kako bi mogli da snime fotografije za naslovnu stranu magazina “Rolling Stone”. U 11 je Lenon stigao kući sa novom frizurom – naime, tog jutra je nakon doručka išao kod frizera. Tada su nastale čuvene fotografije na kojima je Džon Lenon nag u zagraju supruge Joko Ono. Eni odlučuje da Joko slika obučenu, nakon što je umetnica izrazila da joj je neprijatno. Svo troje su ponosni na ove fotografije, Eni je rekla da je par tada rekao da je “savršeno prikazala njihov odnos”. Međutim, slike su objavljene u magazinu tek 1981. godine.

12: oo – Lenonov prijatelj razgovara sa Markom Čapmanon

Oko podneva je Pol Goreš, Lenonov prijatelj razgovara ispred zgrade sa Markom Dejvidom Čapmanom, budućim ubicom slavnog muzičara. Grupa fanova se nalazila ispred zgrade pevača, Goreš je govorio da je zastao da porazgovara za Markom. Sa sobom je ubica nosio jedan primerak albuma “Double Fantasy”, Gorešu je rekao da je sa Havaja i da je došao da upozna Lenona i da želi da dobije njegov autogram.

Bizarna aukcija: Prodaje se album koji je Džon Lenon potpisao svom ubici

12:40 – Novinari stižu u Lenonov stan

U 20 do 1 grupa novinara dolazi u Lenononov stan da urade intervju. Intervjuiše ga Dejv Šolin za radio “RKO Radio”, to je deo promocije albuma “Double Fantasy”. Novinari kažu da ih je Lenon dočekao nasmejan i rekao “Tu sam društvo, neka počne ovaj šou”. Tokom razgovora u stan dolazi njegov sin Šon sa dadiljom, bili su na Long Ajlendu. Na kraju tog intervjua je Lenon izgovorio čuvenu rečenicu “Mislim da muzikom i aktivizmom neću prestati da se bavim sve dok ne umrem i dok me ne sahrane, što se nadam da se neće još dugo, dugo desiti.”

16: 30 Joko Ono i Džon Lenon napuštaju stan

Stan napuštaju zajedno sa grupom novinara koji su radili intervju. Čekaju automobil koji bi trebalo da ih odveze u muzički studio “Record Planet”, plan je da rade na novom singlu pod imenom “Walking On Thin Ice”. Dok čekaju prevoz Lenonu prilazi Mark Čapman i daje mu primerak njegovog albuma. Lenon ga je pitao da li želi autogram, a budući ubica je samo klimnu glavom postiđeno. Kako je imao fotoaparat u ruci Goreš je fotografisao šta se dešava, ali i napravio je poslednju fotografiju Džona Lenona – na njoj se vide Bitls i Mark Čapman. Bračni par zatim odlazi zajedno sa novinarima, koji su im ponudili prevoz.

17:00 – Lenon i Ono stižu u studio “Record Plant”

Kada su stigli u studio odmah su se bacili na posao sa producentom Džekom Daglasom. Džon svira gitaru, što predstavlja njegov poslednju muzički zapis. Snimaju pesmu “Walking on thin ice”, čiji stihovi sada deluju gotovo proročki.

Walking on thin ice/ I’m paying the price/ For throwing the dice in the air/ Why must we learn it the hard way/ And play the game of life with your heart? … I may cry some day/ But the tears will dry whichever way/ And when our hearts return to ashes/ It’ll be just a story/ (Nalazim se na tankom ledu/Plaćam visoku cenu/zato što sam bacio sve kockice u vaduh/Zašto sve moramo da naučimo na teži način/Zašto sam igrao igru života sa tvojim srcem… možda ću jednog dana plakati/Ali suze će se ipak osušiti/ Ali kada se naša srca pretvore u pepeo/Ja ću biti samo jedna priča )

22: 50 – Lenon i Ono stižu kući

Malo pre 23 časa bračni par kreće kući. Nakon što je izašao iz limuzine Lenon je ugledao čudnog mladića kome je ranije dao autogram – Čapmana. U ruci je držao potpisani album, ali je ovaj put želeo nešto više od autograma. Samo jednu sekundu kasnije u 22:50 Čapman vadi pištolj i ispaljuje 5 hitaca u muzičara, pogodio ga je četiri puta u leđa i bedra. Nekako Lenon uspeva da nastavi da hoda, ali pada na samom ulazu u zgradu. Oko njega su pale kasete i papiri koje je imao u ruci.

Lenonov ubica nakon 40 godina: “Zaslužujem smrtnu kaznu”

Nakon toga prepadnuta Joko Ono ulazi u zgradu i vrišti “Džon je upucan” pokušavajući da dozove pomoć. Portir Džej Hejstings zove policiju. Policajac Stiv Spiro stiže na mesto zločina samo nekoliko minuta kasnije, dolazi i Hitna pomoć koja ga vozi u Ruzveltovu bolnicu.

23:15 – Doktori pokušavaju da spasu Lenona

Doktori Ruzvelt bolnice u Njujorku dugo pokušavaju da spesu muzičara. Glavni doktor hitne službe u 23 i 15 govori Joko Ono da ne mogu da spasu njenog muža. Prisutni su posvedočili da je umetnica bila van sebe, nije mogla da veruje šta se desilo, mislila je da lažu. Moli doktore i policiju da vest ne objave dok ona ne kaže njihovom sinu Šonu.

Nekoliko sati kasnije vest je objavljena, a svet je stao. Čapman je sedeo ispred zgrade i čitao “Lovca u žitu” ispred Lenonove zgrade dok ga policija nije uhapsila. Kasnije je priznao da je to uradio samo kako bi stekao popularnost.

Policija je saopštila da su Lenonove poslednje reči bile “Upucan sam”, kao i nakon toga jedno “da”.

N.T.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar