EGZOTIČNO VOĆE

Japanska jabuka kaki – uzgoj, recepti i benefiti po zdravlje

Osim što je veoma ukusna japanska jabuka ima mnogo benefita za zdravlje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Japanska jabuka
Foto: pixabay/misskursovie2013

Japanska jabuka kaki je voće koje više podseća na kajsiju ili breskvu, nego na jabuku. Zapravo, uopšte ne potiče iz Japana, nego poreklo se vezuje za Kinu, pa se tek onda počela uzgajati u Japanu, a kasnije je postala popularna u čitavom svetu. Sadnice japanske jabuke se mogu uzgajati i kod nas.

Pored toga što ima specifičan ukus, ova voćka je odlična i za zdravlje. Sadrži puno antioksidansa, nutrijenata, dobra je za zdravlje srca, za štitnu žlezdu, preporučuje se dijabetičarima. Ima mnoštvo namena u narodnoj medicini.

Nastavite sa čitanjem i otkrićemo vam koliko je dobra kaki jabuka za zdravlje, i par ukusnih recepata kako je možete iskoristiti.

Japanska jabuka za zdravlje

Kaki jabuka, tačnije, “kineska jabuka” ako ćemo koristiti tačan naziv, ima pregršt namena za zdravlje. Pre svega, ovo voće ima obilje nutrijenata. Jedna jabuka sadrži 118 kalorija, 6 grama vlakana, 55% dnevnih potreba vitamina A, 22% dnevnih potreba vitamina C, 30% dnevnih potreba mangana. Pored ovih vitamina i minerala ova jabuka sadrži i vitamin E, K, B6, kalijum i bakar.

Dakle, kad se dnevno konzumira japanska jabuka vitamini koje smo naveli vam zasigurno neće faliti. No, to nije jedino što sadrži persimon (engleski naziv), pored toga oni su veoma dobar izvor antioksidansa. Antioksidansi štite organizam od dejstva slobodnih radikala.

Oksidativni stres koje prave slobodni radikali se vezuju za nastanak raznih bolesti kao što su: bolesti srca, dijabetes, kancer i razne neurološke bolesti. Prisustvo antioksidansa povećava otpornost organizama na ovakve bolesti i dokazano ubija ćelije raka.

U ovim jabukama se nalazi najviše beta karotena, antioksidansa koji utiče na prevenciju dijabetesa.

japanska jabuka kaki
Foto: pixabay/jackmac34

Kaki jabuka za štitnu žlezdu može pomoći ukoliko se borite sa rakom štitne žlezde. Ishrana bogata voćem i povrćem generalno pomaže kod prevencije ove bolesti. No, ova voćka direktno pomaže, naročito ako ste u povećanom riziku od nastanka ove vrste raka.

No, to podrazumeva da treba da promenite kompletnu dijetu i čuvate celokupno zdravlje kako biste postigli bilo kakve rezultate.

Japanska jabuka za zdravlje ima još bitnih namena. Jedna od njih je za dijabetes zato što ima fruktoze, šećer koji je dozvoljen dijabetičarima i koji neće poremetiti nivo insulina u krvi. Preporučujemo vam da napravite sok od ove voćke, on će vas zasladiti, ali neće negativno uticati na zdravlje dijabetičara.

Takođe, kaki jabuka se preporučuje za hemoroide, kao i za zatvor. One imaju mnogo vlakana, čime utiču na pravilno varenje i lakše izbacivanje stolice. Nemojte je kinesku jabuku konzumirati na prazan stomak jer može izazvati dijareju, najbolje je da je pojedete oko pola sata nakon obroka.

Za obe vrste tegoba se preporučuje ishrana puna vlakana. To znači da u ishranu treba da ubacite mnogo voća i povrća, kuvanog i svežeg, domaćeg hleba sa semenkama i slične namirnice. Vaš stomak će vam na tome biti zahvalan.

Srčane bolesti su jedan od najčešćih uzroka smrti u svetu. Srećom, prevencijom u vidu zdrave ishrane i zdravom životnog stila ove bolesti se mogu izbeći. Već smo spomenuli da kineska jabuka sadrži veliki broj antioksidanasa, među njima su flavonidi – za koje je poznato da utiču na smanjenje rizika od nastajanja bolesti srca.

japanska jabuka
Foto: pixabay/uniquedesign52

Namirnice bogate flavonidima pomažu kod smanjenja LDL holesterola i snižavaju krvni pritisak. To je, takođe, odlično za prevenciju bolesti srca.

Japanska jabuka za mršavljenje može pomoći ako ih dodate u svoju dijetu. Imaju dosta vlakana, što olakšava proces mršavljenja i izbacivanja vode iz organizma. Jedna jabuka može biti odličan dodatak musliju za doručak ili zdrava brza užina. Zbog svoje teksture, brzo će vas zasititi, a da niste uneli previše kalorija.

Na kraju, treba napomenuti da se kaki jabuka za zdravlje koristi i za poboljšanje vida. Jedna jabuka zadovoljava čak 55% dnevnih potreba za vitaminom A – koji je neophodan za zdravlje vida. Pored toga, sadrži i lutein i zeaksantin. Za ove dve supstance je poznato da smanjuju rizik od raznih bolesti oka.

Zapravo, prema jednoj studiji dnevna konzumacija ovih jedinjenja je za 40% smanjilo rizik od pogoršanja vida u starosti. Zato, ako želite da sačuvate dobar vid, pojedite jednu japansku jabuku dnevno, još bolje ako je u kombinaciji sa šargarepom.

Kako izgleda uzgoj japanske jabuke?

Ovu egzotičnu jabuku možete sami uzgajati iz semena ili iz sadnica. Kod nas se obično uzgajaju dve vrste: fuju i hačija. Japanski persimon može narasti i do 7 metara, a uopšte nije neuobičajno da iz jednog semena izraste više stabala spojenih u korenu. Naravno, raste i kao jedno stablo.

Kaki jabuka na drvetu
Foto: pixabay/HeungSoon

Ovoj biljci odgovara umerena temperatura, sa zimama i letima koji nisu previše jaki. Japanska jabuka sadnice će davati plodove tek posle nekoliko godina uzgoja. Treba da prođe barem dve godine kako biste ubrali prve jabuke, a nekad i više. U pojedinim slučajevima se čeka čak i do šest godina.

Japanski persimon nije preterano zahtevan za uzgoj, primetićete da po tome podseća na običnu jabuku. Možete je držati na direktnom suncu i provetrenom području, to joj neće smetati. A dobro će podneti i delimičnu senku.

Jedino što ovoj jabuci može zasmetati jeste preterano slano zemljište. Za nju je najbolja drenirana ilovača, najviše joj prija pH vrednost zemljišta od 6,5 do 7,5. Seme zasadite dublje u odnosu na druge biljke, zato što ima veoma dubok koren, pa mu omogućite da lakše prodre unutar zemlje.

U letnjem periodu dovoljno je zalivati drvo do 2, 3 puta nedeljno. Kaki jabuci prija kontinentalna klima kad joj je potrebno nešto ređe zalivanje. Pri visokim temperaturama može se desiti da izgore i listovi i plodovi.

Kad je u pitanju japanska jabuka cena sadnice košta oko 1200 dinara za dvogodišnju sadnicu sorte Tipo, a sadnice sorte Vanilla se mogu naći na internetu po ceni od 1000 dinara. U tom okviru cena se prodaju i ostale sorte ove biljke.

Kineska jabuka na drvetu
Foto: pixabay/gate74

Nemojte je previše đubriti, jer to može uticati na kvalitet ploda. Pored redovnog đubrenja, dovoljno je da dva puta godišnje, na kraju zime i početkom proleća raznesete ispod krošnje.

Što se tiče orezivanja, dovoljno je samo da pazite da su glavne grane dobro uokvirene. One koje rastu van tog okvira i remete izgled drveta možete slobodno orezati.

Još jedan razlog zašto je kineska jabuka toliko dobra za uzgajanje je što je retko kad napadaju štetočine. Uglavnom su to mravi i druge vrste insekata kojih se možete otarasiti uz pomoć pesticida, ali to se zaista događa veoma retko. Crv koji inače napada ovu vrstu voća ne postoji na našem podneblju.

Opdanje plodova japanske jabuke se dešava ili usled bolesti biljke ili usled njene zrelosti. Plodovi se beru do kasne jeseni, zato ih u marketima najčešće možete videti u zimskom periodu. Zreo plod se čuva u frižideru do mesec dana.

Smeju li ih jesti trudnice i bebe?

Žene u drugom stanju zaslužuju najbolju moguću hranu bogatu nutrijentima. Zato se japanska jabuka za trudnice i dojilje visoko preporučuje. Nema nikakvih negativnih posledica niti na plod niti na kvalitet mleka.

Takođe se preporučuje i deci i bebama za pravilnu i uravnoteženu ishranu. Japanska jabuka za bebe se služi u kažicama, sokićima ili se od nje napravi pire. Napominjemo da se ova voćka može davati samo deci starijoj od godinu dana, kako ne biste poremetili bebin osetljiv stomačić.

Foto: pixabay/dfespi

Upotreba kineske jabuke za negu lica

Japanska jabuka za lice se često koristi u hidratantnim kremama. Ona može pomoći kod čišćenja kože i njenog hidriranja. Možete sami napraviti masku za lice od ove jabuke.

Potrebno je izgnječiti mesnati deo ploda, napraviti pire. Naneti na lice i držati 20 minuta i pritom blago utrljavati u kožu. Zatim isperite lice. Ako hoćete da dobijete efekat blagog pilinga u dve kašičice pirea koje ćete naneti na lice dodajte jednu kašičicu kafe i dobro pomešajte. Trljajte blago po licu.

Kako se jede japanska jabuka kaki?

Kaki voće se jede veoma jednostavno. Možete ga jesti sa korom ili bez, u zavisnosti od vaših preferencija. Primetićete da se u mesu jabuke veoma retko nalaze semenke, zato se tako lako jede.

Izaberite mekše plodove, to ne znači da su oni nezreli. Plod koji je najukusniji je srednje mekoće. Povucite za gornju peteljku, izvucite i nju i lišće. Potom možete raseći na pola i na kriške, baš kao jabuku.

Isto tako, možete kaki jabuku jesti kao i kivi – razmaknite blago koru i jedite meso kašičicom. Ovo je i najlakši način, pošto je mesnati deo voća prilično mek.

Kaki možete i sušiti. U Kini i Japanu se ova jabuka suši na koncu kao što mi sušimo paprike.

Osušene kaki jabuke
Foto: pixabay/leegenhyung

Ukoliko plod nije oštećen, može dugo stajati u frižideru. No, ako je ulubljen ili oštećen na bilo koji način, krenuće brzo da se kvari. Isecite oštećeni deo da biste produžili životni vek kakija.

Recepti sa kaki voćem

Kaki se može koristiti na najrazličitije načine u kuhinji, ne samo kao zdrava užina. Kad je u pitanju japanska jabuka recept možete osmisliti i sami, tako što ćete je ubaciti u kolače gde biste inače stavili drugo slatko voće. Možete je dodati u jogurt za ukusan doručak, napraviti kolač ili neobičan liker. Slede recepti šta sve možete da uradite sa ovom voćkom.

Liker od japanske jabuke

Potrebni su vam sledeći sastojci:

2kg očišćene japanske jabuke,

500 grama šećera,

1l domaće loze.

Priprema: Isecite kaki na komade i posložite u tegle, potom pospite sa šećerom. Ostavite neka odstoji 6 dana na toplom mestu. Nakon toga dodajte lozu i ostavite još nedelju dana na toplom i suvom mestu.

Posle ovog perioda procedite i razdvojite čvrsti deo od tečnog. Za još bolji ukus u liker dok se još pravi možete dodati malo cimeta, karanfilića ili vanile.

Kaki jabuka
Foto: pixabay/cywpekr

Džem od japanskih jabuka

Sastojci:

1kg kaki voća,

1kg šećera,

sok od pola limuna.

Priprema: Operite jabuke, očistite od kore i ispasirajte gnječilicom za pire. Tokom pasiranja u jabuke dodajte i sok od pola limuna. Stavite voće u šerpu i dodajte šećer. Kuvajte u šećeru oko 45 minuta uz povremeno mešanje.

Prespite džem u tegle koje ste prethodno izvadili iz rerne. Napunite tegle džemom i okrenite ih naopako kako bi se stvorio efekat vakuma.

Kaki jabuka pita recept

Sastojci:

15 komada kora za pitu,

3 japanske jabuke,

1oo grama šećera,

1/2 pudinga od vanile,

1 decilitar ulja,

1 šoljica vode,

1/2 praška za pecivo,

150 grama mlevenih oraha.

Sastojci za preliv:

200 grama šećera,

2dl vode,

2 vanilin šećera.

Priprema: isecite japanske jabuke na što sitne komade, ali nemojte previše usitniti, ipak treba da se oseti meso voća kad se zagrize pita. Za svaki rolat će vam biti potrebno po 5 kora. Dakle, pravimo tri rolata.

U šoljici vode rastopite prašak za pecivo. Preko svake kore prelijte malo vode sa istopljenim praškom, poprskajte sa uljem i pospite malo oraha. A na petu koru stavite kaki jabuke, šećer i kašiku praha pudinga od vanile. Tako učinite sa svakim rolatom.

Dobro ga stegnite svaki rolat kad ga umotate i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni između 10 i 15 minuta. Dok se peče napravite preliv koji kad se blago ohladi ćete prosuti po vrućoj piti.

Kada se pita ohladi isecite je na parčiće i po njima pospite malo šećera u prahu.

Japanske jabuke u korpi
Foto: pixabay/paulgaric

Japanska jabuka cena i gde kupiti

Kaki (u prevodu sa kineskog “hrana bogova”) se može naći u svim bolje opremljenim marketima, pijacama, a možete ih poručiti i od organskih proizvođača putem interneta.

Najviše se jede u jesenjem i zimskom periodu, pa je sad pravo vreme da probate ovu jabuku ako to do sad niste učinili.

Japanska jabuka cena je nešto skuplja u odnosu na naš standard. No, kada se uzme u obzir ukus, nutrijenti kalorije i druge dobrobiti ovog voća, svakako vredi da se povremeno nađe u vašoj kuhinji. U prodavnicama se može kupiti od po 200 dinara po kilogramu.

Ukoliko kupujete plodove kakija od proverenih i organskih proizvođača cena dostiže i do 300 dinara za kilogram. Sa druge strane, na pijaci ih možete naći po nešto nižim cenama, od 150 do 180 dinara po kilogramu.

Persimon je veoma zdrava ukusna i za naše prostore neobična namirnica. Ima dokazane dobrobiti za zdravlje, naročito ako imate problema sa štitnom žlezdom, slabim vidom, holesterolom i dijabetesom. Može vam pomoći i u mršavljenju, jer se u jednoj jabuci nalazi oko 118 kalorija, a s obzirom na to da jedan plod ima izmežu 100 i 200 grama, to će biti užina koja će vas dobro zasititi.

Ukoliko vas zanima još egzotičnog voća, pročitajte naš tekst o neobičnoj voćki zvanoj kumkvat – maloj narandži koja se jede sa korom, kliknite ovde. A ukoliko želite da saznate još informacija o kineskoj jabuci, pogledajte ovaj snimak:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar