Imate problem sa krvnim pritiskom i holesterolom? Vreme je da u ishranu uključite KINOU

Brojne zdravstvene prednosti ove namirnice

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/SEMSEMS

Koliko često koristite kinou u vašoj ishrani i da li uopšte znate koliko je ova namirnica značajna za zdravlje organizma?

Nakon što saznate sve zdravstvene prednosti kinoe, sigurni smo da ćete početi češće da je konzumirate.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ljudi je obično svrstavaju u žitarice, ali kinoa to nije, već je ona takozvana pseudo žitarica jer se konzumira, priprema i ima jednake nutritivne vrednosti kao žitarica, ali u stvari spada u porodicu trave.

Kinoa pripada istoj vrsti biljaka kao spanać, blitva i cvekla, a ima mnogo veću nutritivnu vrednost od ostalih žitarica, posebno u pogledu minerala, proteina i masti.

Ona vodi poreklo sa Anda u Južnoj Americi i hiljadama godina unazad se tretira kao super hrana. Inke su je nazvale majkom svih žitarica koju su često koristili u svojoj ishrani.

Foto: Pixabay/evita-ochel

Zdravstvene prednosti kinoe

Kinoa je prepuna zdravih minerala i vitamina kao što su: monozasićene masti dobre za zdravlje srca, omega 3 masne kiseline, upijajuća i neupijajuća vlakna, flavonoidi, magnezijum, gvožđe, fosofor, kalijum, kalcijum, cink, selenijum, vitamini B1, B2, B3, B6, B9 i E.

Smanjuje rizik od dijabetesa

Zrno kinoe se sastoji od 60 odsto klice. Neobično visok odnos između proteina i ugljikohidrata kod ove biljke objašnjava njenu sposobnost za regulisanje šećera u krvi.

Foto: Pixabay/evita-ochel

Snižava holesterol

Visoka koncentracija vlakana može pomoći pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Kinoa je sjajna zamena za proteine životinjskog porekla.

Foto: Pixabay/ Einladung_zum_Essen

Kontroliše krvni pritisak

Kinoa ima najviše količine kalijuma od svih ostalih žitarica , a poznato je da kalijum održava zdravi balans natrijuma u organizmu što utiče na smanjenje povišenog krvnog pritiska.

Potpomaže održavanje zdrave telesne težine. Zbog vlakana i proteina koje sadrži kinoa duže zadržava osećaj sitosti i pomaže vam da suzbijete apetit, dok vlakna pomažu da probava ostane na zavidnom nivou.

Kinou možete koristiti za salatu, u supama i čorbicama, kao zamenu za belo brašno ili kao kašu za doručak.



Izvor: Objektiv.rs, lifepressmagazin.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar