Hronično ste neispavani? Evo kojih 6 posledica izaziva manjak SNA

Podjednako ugrožavate svoj imuni sistem i mentalno zdravlje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Freepik/karlyukav

Spavanje i kvalitetan san su jako bitni za naše zdravlje.

Manjak sna može negativno da se odrazi na naše trenutno stanje, ali takođe može da ima i dugoročne posledice po naš organizam.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Brojne studije su dokazale da je optimalno vreme spavanja oko sedam sati i da ukoliko konstantno spavate manje od ovog broja sati, nikako sebi ne činite uslugu.

Evo kojih 6 negativnih posledica izaziva manjak sna:

1. Problemi sa raspoloženjem i mentalnim zdravljem

San, a naročito REM faza sna, utiče na naše raspoloženje. Jedno istraživanje, koje je ograničavalo svojim ispitanicima san na pet sati dnevno, u roku od nedelju dana, došlo je do rezultata da se ispitanicima naglo pogoršalo raspoloženje u odnosu na period pre istraživanja. Hroničan umor može i da stvori dugotrajnije mentalne probleme, poput anksioznosti.

Foto: Freepik/ user18526052

2. Slaba koncentracija

Sve više smo dekoncentrisani, zbog toga što sve više obavljamo nekoliko stvari istovremeno. Međutim, nedovoljna količina sna može našu koncentraciju još više da uništi. Jedno američko istraživanje je pokazalo da 75 odsto ljudi sa poreećajem pažnje ima i problem sa nesanicom.

3. Visok krvni pritisak

Istraživanja su došla do zaključka da spavanje manje od pet sati dnevno dovodi osobu u rizik od povišenog krvnog pritiska i to odmah narednog dana. Vremenom, ovo može da dovede i do ozbiljnijih kardiovaskularnih problema.

Foto: Freepik/freepik

4. Slabiji imuni sistem

San utiče i na izgradnju imuniteta, a nesanica i problemi sa snom nisu prijatelji našeg imunog sistema. Jedna studija je radila istraživanje na uzorcima krvi 11 pari jednojajčanih blizanaca, koji su imali drugačije navike što se tiče spavanja. Utvrđeno je da su oni blizanci koji su duže spavali imali jači imuni sistem.

5. Povećan rizik od dijabetesa

U toku sna se dešavaju bitne stvari u našem organizmu, kao što je i proizvodja hormona insulina, važnog za regulaciju šećera u krvi. Čim je san isprekidan i kratak, naše telo ne stvara dovoljno insulina. To može da poveća rizik od pojave dijabetesa tipa 2.

Foto: Freepik/jcomp

6. Veća šansa za pojavu demencije i Alchajmerove bolesti

Tokom sna se naš mozak prečišćava od plaketa – loših proteina koji stvaraju upale u mozgu i koje ometaju nervnu komunikaciju. Manje sna znači i veći broj plaketa, što nikako nije dobro za naš nervni sistem. Kao posledica toga, tokom dužeg vremena nesanice, mogu da se jave demencija, pa čak i Alchajmerova bolest.



Izvor: Objektiv.rs, wellandgood.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar