Ruska salata- BRZI recept sa zamrznutim povrćem

Najneobičniji i najukusniji recepti za rusku salatu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: freepik/timolina

Ruska salata je jedno od omiljenih jela na srpskim pravoslavnim svadbama. Može se jesti kao predjelo, ili kao salata uz pečenje. Osnovni recept je jednostavan, mogu ga savladati i pravi početnici u kuhinji. Pstoji mnoštvo varijacija ovog recepta, pa se može praviti od šunke, tune, grilovane piletine, pa i bez mesa.

Ovu salatu svako prilagođava sebi i svako zna kako najviše voli. Ono što možemo zasigurno reći jeste da je ruska salata više od salate, ona predstavlja obeležje slavske kuhinje.

Pripremili smo nekoliko recepata za rusku salatu, a bar jedan će biti po volji vašim nepcima. Probali smo i nekoliko brzih recepata, koji su odlični kada pripremate pregršt hrane za slavu i nemate puno vremena. Ima i tradicionalnih recepata za salatu, sa pažljivo prirpemanim sastojcima. A jedan recept ima sastojak koji će vas iznenaditi. Zato, nastavite sa čitanjem…

Ruska salata – osnovni recept

Ovaj recept za rusku salatu je mnogima već poznat, ali prosto je nemoguće zaobići ga jer predstavlja osnovu za sve druge ukusne varijacije. Zanimljiva je činjenica da je pravi prvi recept za ovu salatu davno izgubljen. Zna se da se u prvom receptu nalazio kavijar, teleći jezik, jastog, kornišoni, soja, tvrdo kuvana jaja i jastog. No, tajni sastojci koji su proslavili salatu su i dan danas ostali nepoznanica.

Kao što se da primetiti, ovaj recept se poprilično razlikuje od onog koji mi znamo. Verzija koju mi jedemo na slavama je mnogo pristupačnija. A recept je sledeći:

150 grama krompira,

150 grama graška,

150 grama šargarepe,

150 grama kornišona (kiselih krastavčića),

150 grama šunke po izboru,

300 grama majoneza,

2 tvrdo kuvana jajeta,

1 kašika senfa,

2 kašike soka od limuna,

prstohvat soli i malo bibera.

Priprema: smatra se da se ključ za ovu salatu nalazi u majonezu i krompiru. Krompir će biti znatno lepši ukoliko ga skuvate u kori i tek onda oljuštite i naseckate. Krompir, šargarepu i grašak kuvajte odvojeno i uz svaki sastojak dodajte malo soli. Krompir kuvajte neoljuštenog dok ne budete mogli sa lakoćom da ga probodete viljuškom.

Ruska salata
Foto: freepik/KamranAydinov

Koliko se kuva grašak? Sve zavisi da li je grašak svež ili iz zamrzivača – koji se mnogo češće koristi. Svež grašak je potrebno kuvati i do 2 ili 3 sata, dok kupovni do 10 minuta jer je on već pripremljen.

Šargarepi je, takođe, potrebno kuvanje od maksimum 10 minuta. Kada se povrće skuva, procedite ga obavezno kroz hladnu vodu. Potrudite se da što bolje procedite svo povrće ukoliko želite posle da ga servirate, kako bi bilo što čvršće i lakše za oblikovanje.

Isecite krompir, šargarepu, krastavce, jaja i šunku na kocke. Svo povrće dobro pomešati, dodati jaja, šunku, majonez, jedno pakovanje majoneza od 300 grama, kašiku senfa, prstohvat soli i malo bibera. Ukoliko volite kiseliju salatu dodajte i dve kašike soka od limuna, ovo je opciono.

Brzi recept sa zamrznutim povrćem

Frikom povrće ili neka druga mešavina povrća je odličan izbor za rusku salatu napravljenu u zadnji čas. Za spremanje ove salate biće vam potrebno maksimalno 20 minuta da sve napravite. Biće vam potrebni ovi sastojci:

2 kese zamrznutog povrća za rusku salatu,

400 ml majoneza,

200 ml pavlake,

10 kornišona,

4 jajeta,

sok od jednog limuna,

300 grama šunke ili salame,

sveži peršun,

prstohvat soli.

Salama iseckana na kocke
Salama za rusku salatu; Foto: freepik/user15285612

Priprema salate za slavu: kuvajte mešavinu do 10 minuta u vreloj vodi, dobro procedite. Iseckajte šunku, jaja i kornišone. Pomešajte suve sastojke, a potom dodati majonez, pavlaku i limun. Po ukusu dodati soli, a za dekoraciju preko salate stavite malo svežeg peršuna.

Ovo je velika količina salate, za velike slave. Prepolovite količinu ako smatrate da vam treba manje. Ova ruska salata sa smrznutim povrćem se priprema prilično brzo, a ukusna je kao i ona gde se spremanju posvećuje više pažnje.

Ruska salata sa piletinom i kačkavaljem

Kad je u pitanju ruska salata recept je pojedinima nezamisliv bez piletine. Neretko se ona koristi umesto šunke, a u nekim receptima se koriste i obe vrste mesa. Mi to ne bismo preporučili, jer će to znatno otežati salatu, a ona vam na slavskoj trpezi sigurno neće biti jedini obrok.

Za ovaj recept će vam biti potrebno:

250 grama piletine,

1 pakovanje zamrznutog povrća za rusku salatu,

2 tvrdo kuvana jajeta,

150 grama kiselih krastavaca,

300 grama majoneza,

200 grama kačkavalja

sok od pola limuna,

1 kašičica senfa,

prstohvat soli.

Priprema: Kuvajte mešavinu povrća do 10 minuta u slanoj vodi. U drugu šerpu stavite belo pileće meso, a kad se skuva, vodu procediti i prekriti krpom kako se ne bi osušilo. Skuvajte i jaja.

Ruska salata dekoracija
Ruska salata dekoracija; Foto: freepik/timolina

Iseći meso, kačkavalj, krastavce i jaja na kockice. Dok sečete, obratite pažnju na to da komadići ne budu ni premali ni preveliki. Ako je ruska salata previše sjedinjena, neće se dobro osetiti pojedinačni ukusi u njoj. Sa druge strane, ako previše krupno sečete, neki ukusi će se previše osetiti. Idealno je da se u jednoj kašici nalaze svi sastojci, ili bar što više njih.

Mesu dodati oceđeno povrće i kačkavalj i jaja. Pomešati, potom dodati majonez, senf i so. Ukoliko volite kiseliju varijantu iscedite sok od pola limuna dodajte salati.

Recept za domaći majonez

Majonez je glavni ukus u ruskoj salati, zato ga mnoge domaćice same spremaju, jer je ukus bolji od kupovnog. Ovi sastojci će vam trebati za domaći majonez za rusku salatu:

2 jajeta,

1 kašičica soli,

1, kašičica senfa,

2 kašike limunovog soka,

300 mililitra ulja.

Priprema: izvadite jaja iz frižidera i osatavite ih da budu na sobnoj temperaturi barem pola sata. Jaja staviti u visoku posudu i kratko mutiti mikserom. Dodajte so, senf, limun i malo po malo ulja. Mutite miskerom i dodajte ulje istovremeno. Blago pomerajte mikser gore-dole, tako ćete uticati na brže podizanje smese.

Kada se majonez odvoji od uglova činije, znači da je dovoljno umućen. Odmah staviti u frižider i čuvati u frižideru. Ovako pripremljen majonez će kraće trajati jer se u njemu ne nalazi konzervans.

Posni recept

Još neko vreme smo u periodu mrsnih slava, a onda, krajem novembra, prelazimo na posne. Mnogima je ukusnija posna varijanta ove slavske salate, bilo da je sa tunom ili potpuno bez mesa. Posna ruska salata recept je prilično jednostavan i brzo se sprema. Ovo su sastojci koji će vam biti potrebni:

450 grama zamrznutog povrća za salatu,

2 konzerve tunjevine,

300 grama posnog majoneza,

100 grama susama,

pola veze svežeg peršuna,

dva prstohvata soli.

Ruska salata
Foto: freepik/timolina

Priprema: kuvajte zamrznuto povrće do 10 minuta u slanoj vodi. Procedite kroz hladnu vodu. Otvorite dve konzerve tune i takođe ih procedite od ulja. Sipajte susam u tiganj, propržite ga, taman dok ne “porumeni”. Pazite, jer susam mnogo brzo zagori i sve vreme ga mešajte. Iseckajte peršun.

Sledeći korak kada se pravi posna ruska salata jeste da se sjedine svi sastojci. Sve ih dobro pomešajte u povećoj posudi, dodajte posni majonez i so.

Posna ruska salata sa tunjevinom, kikirikijem i susamom

Ovo je varijacija posne salate sa vrlo specifičnim receptom. Ono što moramo da naglasimo jeste da je ova salata zdravija od osnovnog recepta sa znatno drugačijim receptom od onog na koji smo naviklil. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

3 srednje konzerve tune,

100 grama šampinjona iz tegle,

150 grama kikirikija,

80 grama susama,

300 grama light majoneza,

5 kiselih, crvenih paprika,

5 manjih kornišona,

400 grama kukuruza šećerca,

1 veza svežeg lista peršuna,

2 prstohvata origana,

2 prstohvata mlevenog bibera,

so po želji.

Priprema: prvo ostvorite konzerve tune i procedite ulje kroz sito. Isto treba uraditi i sa šampinjonima, krastavcima i kiselim paprikama. Kikiriki usitnite u secku ili blenderu, a susam blago propržite na tiganju bez ulja čisto da porumeni.

Ruska salata
Foto: freepik/KamranAydinov

Kuvajte šećerac do 10 minuta. Za to vreme isecite krastavce, paprike, šampinjone na kockice. Pomešati tunu sa krastavcima, paprikama, šampinjonima, kikirikijem, susamom i kukuruzom. Iseckajte i vezu lista peršuna. Sve dobro sjediniti i onda dodati majonez, origano i biber, a potom posoliti.

Ova posna ruska salata je odličnog ukusa, hranljivija je i laganija od kalorične tradicionalne. Odličan je izbor za posne slave, a verujemo da će vam se toliko dopasti, da ćete je praviti i češće.

Ovi su neki od najukusnijih recepata za rusku salatu. Postoji još varijacija gde se pravi sa grilovanom piletinom, ili gde se pravi sa makaronama. Budite slobodni da sami eksperimentišete kada su u pitanju ukusi, ali i dekoracija slavskog stola. Salatu možete dodati u korpice od testa, koje se prave u kalupima za mafine.

Salatu možete staviti i u staklene teglice i ukrasiti sa maslinama, rukolom, čeri paradajzom. Pustite mašti na volju, igrajte se sa ukusima i srećna vam slava. Pogledajte i predlog recepta sa Bakine kuhinje.

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar