Revolucija za volanom: Honda “jednom nogom” do automobila BEZ vozača

Uskoro predstavljanje prvog vozila sa trećim stepenom autonomne vožnje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Honda

Japanska vlada dala je zeleno svetlo za Hondu Legend sa opcijom Traffic Jam Pilot, koja će biti prvi automobil sa trećim stepenom autonomne vožnje.

Honda je najavila kako će do marta sledeće godine započeti prodaju modela Legend sa ugrađenim sistemom autonomne vožnje Traffic Jam Pilot, koji će u određenim situacijama preuzeti kontrolu nad vozilom.

Ovakvu Hondu nema niko na svetu! A tek da vidite kako se startuje (VIDEO)

Hondina limuzina će tako ući u istoriju po tome što je to prvo komercijalno vozilo sa trećim stepenom autonomije koje će se pojaviti na putevima, izveštava Rojters.

Podsećamo, postoji šest stepeni autonomije vožnje – od nultog u kojoj vozač u potpunosti upravlja automobilom, do petog stepena gde vozač uopšte nije potreban već je za upravljanje u potpunosti odgovoran računar. U takvim vozilima nema potrebe da postoje papučice gasa i kočnice, kao ni volan.

Treba naglasiti kako računar uglavnom ima potpunu kontrolu nad vozilom, ali u takvim vozilima ljudi i dalje imaju mogućnost preuzimanja kontrole.

Honda će, dakle, imati treći stepen autonomije, a zeleno svetlo za proizvodnju modela Legend sa Traffic Jam Pilotom dobili su od japanske vlade.

Time im je dodeljen bezbednosni sertifikat zahvaljujući kojem će vlasnici Legenda, a verovatno u budućnosti i drugih vozila, na auto-putevima, pri saobraćajnim gužvama i u sličnim okolnostima, upravljanje moći u potpunosti prepustiti računaru u automobilu.

Predstavljen novi BMW sa 500 konjskih snaga i dometom od 600 kilometara



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar