ISTRAŽUJEMO

Da li se žito služi i za ŽIVOG SVECA? Ekspert objasnio koje SLAVSKE običaje moramo da ispoštujemo

Verski analitičar Draško Đenović kaže da je svaki svetac "živ u Hristu"

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: printscreen/youtube

Krsna slava je srpski narodno-crkveni običaj, a pored Božića i Vaskrsa je najvažniji praznik koji okuplja celu porodicu. Ona predstavlja deo srpskog kulturnog identiteta, a teško je možemo zamisliti bez žita, sveće i slavskog kolača.

Ipak, u narodu se neki sveci, kao što je slučaj sa Arhangelom Mihailom, nazivaju “živim”, pa iz tog razloga domaćini na slavama ne služe žito, budući da smatraju da se ono služi za pokoj duše svetitelju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, verski analitičar Draško Đenović kaže za Objektiv.rs da je svaki svetac “živ u Hristu”, te da se žito ne služi za pokoj duše.

“Na krsnim slavama možete imati žito i kolač. Žito je simbol hleba, nekada su ga Srbi služili umesto hleba. Ono bi se potopilo u vodu i pustilo da nabubri, nije bilo kao danas da se sprema sa suvim grožđem. Kasnije smo dobili i slavski kolač, ali smo zadržali i žito“, objašnjava naš sagovornik.

On ističe da je važno da slavsku sveću vernici kupe u manastiru ili crkvi.

SPC se HITNO oglasila! Objavila je VAŽNO saopštenje i otkrila kako će Srbi slaviti slavu u vreme KORONE 

Nokti na podu znače SMRT! Ovo su najbizarnija sujeverja kod Srba: Jedno posebno JEZIVO je vezano za decu 

“Sve je češći slučaj da se i u hramovima sveće za žive pale gore, a za mrtve dole. To je samo stvar običaja, svako je živ u Hristu. U hramu Svetog Save su sve sveće u istoj razini, dok su u ruskoj crkvi sveće za žive i mrtve raspoređene sa leve i desne strane. Ono što je najbitnije, kako za te, tako i za slavske sveće, jeste da ih kupimo u manastirima ili crkvama. Uvek apelujem na ljude da ih kupuju u manastirima, jer tako pomažu ove svetinje”, podvlači Đenović.

Dakle, na slavi je važno da imate kolač ili žito, kao i da sveću kupite u crkvi ili manastiru, zaključuje naš sagovornik.



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (2)

  1. Хахаххаа... Bogicevic, да ниси у 20. веку био скојевац?! ;))))) Хоће Србија из комунизма, али тешко комунизам из Србије, по оној народној - Хоће сељак из села, али тешко село из сељака! ;D И ту сељак нема значење земљорадника.

    Odgovori
  2. Nama je prosli pop reko da mi radimo kako nam je predano,onako kako smo do sada.No,kada nam je dosao ovaj sadasnji brani da cinimo kako nam je predano, za Svetog Arandjela dusevodnika da i koljivo (zito) spremamo i drugo sto sta to nije bivalo ranije... Uvodi novine, novotarije, neko ce reci to je mala promena, mic po mic, no, to se tako pocinje... Necu mu zita nositi taman mi vise kuci ne dolazio. Jos, moj rodjak zna coveka koji je pricao da su ga videli prosle godine sa pecenom dokolenicom uz Casni post! Dobro ste procitali - bijo je vidjen da za vreme velikoga posta mrsi na takav krajnje bezocan nacin. Njegovim nepocinstivima nema kraja, i mi kao verni narod treba da sabotiramo takve, ali zlo novotarija je prozelo citavu SPC tako da nije izdaja takvu crkvu napustiti i otici u ilegalu, budimo religiozni, ali bez crkve i crvenog svestenstva! Dovoljni smo sami sebi da suvamo i sacuvamo veru svetu, prevu pravoslavnu, klerikalizmu nema mesta u Srbiji 21. veka!

    Odgovori

Ostavite komentar